Νέο σκάφος Ανοιχτής Θαλάσσης για το ΛΣ
Με ένα υπερσύγχρονο περιπολικό σκάφος Ανοικτής Θαλάσσης ενισχύεται το Λιμενικό Σώμα- Ελληνική Ακτοφυλακή καθώς υπογράφτηκε η σύμβαση για την αγορά του.
Το σκάφος θα είναι μήκους 58 μέτρων (αν και οι κατασκευαστές αναφέρουν ότι ο συγκεκριμένος τύπος σκάφους έχει μήκος 55 μέτρα) και αναπτύσσει ταχύτητα 28 κόμβων ακόμα και σε εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες.
Το συνολικό κόστος της αγοράς ανέρχεται σε 28,8 εκατομμύρια € και χρηματοδοτείται στο μεγαλύτερο ποσοστό από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Εξωτερικών Συνόρων.
Το σκάφος θα κατασκευαστεί από τα Ολλανδικά ναυπηγεία «Damen Shipyards Gorinchem» και θα είναι τύπου «Damen Stan Patrol 5509», από τα οποία κατασκευάστηκαν πρόσφατα δύο σκάφη για την Ιταλική ακτοφυλακή.
Η επιλογή του ναυπηγείου έγινε μετά από διαγωνισμό, στον οποίο είχαν κατατεθεί τρεις προσφορές.
Η γάστρα του πλοίου κατασκευάζεται από χάλυβα ενώ οι ναυπηγικές γραμμές αυτής έχουν βελτιστοποιηθεί για υψηλή απόδοση με την ειδικά σχεδιασμένη πλώρη τύπου Axe Bow (Πέλεκυ).
Υλικό της υπερκατασκευής του πλοίου θα είναι το αλουμίνιο, το ολικό του μήκος θα είναι 58 μέτρα και θα διαθέτει σύγχρονο εξοπλισμό επιτήρησης και συστήματα τηλεπικοινωνιών και ναυτιλίας.
Επιπλέον θα διαθέτει στη πρύμνη κεκλιμένο καθέλκυσης ταχυπλόου σκάφους, καθώς και άνω γέφυρα (flying bridge). Ο πρότυπος σχεδιασμός του το καθιστά επιχειρησιακά κατάλληλο για περιπολίες επιτήρησης, επιχειρήσεις παράκτιας και ανοιχτής θαλάσσης και εν γένει αποστολές στο πλαίσιο που επιτάσσει το γενικότερο έργο του Λιμενικού Σώματος στο σύγχρονο περιβάλλον.
Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, δήλωσε σχετικά:
«Πρόκειται για ένα έργο ιδιαίτερης σημασίας λόγω της συμβολής του στην ενδυνάμωση του στόλου του Λιμενικού Σώματος και την εν γένει διασφάλιση των εθνικών μας συμφερόντων. O σύγχρονος και πολυδιάστατος ρόλος που καλείται το Λιμενικό Σώμα να διαδραματίσει για την αντιμετώπιση του φαινομένου της παράνομης μετανάστευσης από τη θάλασσα, καθώς και για την αποτελεσματική φύλαξη των θαλασσίων συνόρων από πάσης φύσεως απειλές, επιτάσσουν την αναβάθμισή του σε τεχνικά μέσα και αυτό πράττουμε.».