06.02.2024

Ναυπηγεία Σαλαμίνος: Προς αποστολή τα blocks για την τρίτη ελληνική φρεγάτα FDI HN “Φορμίων”

Στις εγκαταστάσεις του Ομίλου Naval στο Λοριάν της Γαλλίας θα μεταφερθούν τα πέντε τμήματα (blocks), που κατασκευάστηκαν στα Ναυπηγεία Σαλαμίνας και θα τοποθετηθούν στο σκαρί της υπό κατασκευή υπερσύγχρονης τρίτης φρεγάτας FDI HN 3 (Belh@rra) που έχει παραγγείλει η Ελλάδα και θα φέρει την ονομασία “Φορμίων”.

Είναι τα πρώτα blocks που κατασκευάζονται στη χώρα μας, μετά τη συμφωνία του γαλλικού Ομίλου και των ελληνικών ναυπηγείων Σαλαμίνος. Επίσης, να σημειωθεί ότι τα Ναυπηγεία της Σαλαμίνας συνεργάζονται  με το γαλλικό Όμιλο, στο πλαίσιο της απόφασης για παροχή βιομηχανικού έργου στη χώρα μας, η οποία είναι σε εξέλιξη από τις 18 Οκτωβρίου 2022, όταν και υπεγράφη η σχετική συμφωνία. Ενώ από την αρχή της έναρξης των εργασιών, βρίσκεται εξειδικευμένο κλιμάκιο Γάλλων τεχνικών του Ομίλου, οι οποίοι σε συνεργασία με το προσωπικό των ναυπηγείων εκτέλεσαν τον εν λόγω έργο.

Αναλυτικότερα, το πρωί της Δευτέρας 5 Φεβρουαρίου, πραγματοποιήθηκε η τελετή παράδοσης των τμημάτων.

To “παρών” έδωσαν μεταξύ άλλων ο Διευθύνων Σύμβουλος των Ναυπηγείων Σαλαμίνας, Γιώργος Κόρος, ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, Αντώνης Οικονόμου, η πρέσβειρα της Γαλλίας στην Ελλάδα, Laurence Auer, ο Αντιπρόεδρος του γαλλικού ομίλου Naval, Stephane Fremont, ο Αρχηγός Στόλου και άλλοι ανώτατοι αξιωματικοί του ΠΝ.

Από την πλευρά του ο κ. Κόρος, τόνισε χαρακτηριστικά ότι «Είναι ιδιαίτερη τιμή που συνεργαζόμαστε με τη Naval Group για 3 λόγους: γιατί κριθήκαμε έναντι άλλων ανταγωνιστών και επιλεχθήκαμε αξιοκρατικά, επειδή μας δόθηκε η ευκαιρία να συνεισφέρουμε με υπερηφάνεια και με όλες μας τις δυνάμεις στην άμυνα της πατρίδας μας, και γιατί μας δόθηκε η ευκαιρία να αποκτήσουμε εξαιρετικά πολύτιμες γνώσεις, που μας προσφέρθηκαν απλόχερα, επιμελώς και με πνεύμα συνεργασίας από τη Naval Group».

Την ίδια ώρα ο κ. Frémont ανάφερε ότι «Είμαστε πολύ περήφανοι που συνεργαζόμαστε με τα Ναυπηγεία Salamis για την κατασκευή των φρεγατών FDI. Αυτό το νέο βήμα του προγράμματος απεικονίζει τη δέσμευση του ομίλου μας για την υποστήριξη της βιώσιμης βιομηχανικής συνεργασίας με την ελληνική βιομηχανία και τις κοινές μας προσπάθειες να περάσουμε με επιτυχία τα ορόσημα του προγράμματος».

Αξίζει να αναφερθεί ότι ως μέρος του προγράμματος FDI HN, ο Όμιλος Naval έχει καταρτίσει ένα σταθερό σχέδιο συνεργασίας με στόχο την ανάπτυξη νέων δυνατοτήτων για την ελληνική βιομηχανία, διατηρώντας θέσεις εργασίας υψηλής εξειδίκευσης και δημιουργώντας μακροπρόθεσμα οικονομικά οφέλη για την Ελλάδα.

Γενικότερα, το σχέδιο της Ελληνικής Βιομηχανικής Συμμετοχής (HIP) συμβάλλει στην κατασκευή και υποστήριξη του FDI HN αλλά και στη δημιουργία ενός ισχυρού, ναυτικού, βιομηχανικού οικοσυστήματος στην Ελλάδα πέρα από το πρόγραμμα FDI.  Ενώ, εγκεκριμένες ελληνικές εταιρείες είναι ενσωματωμένες στην εφοδιαστική αλυσίδα του Naval Group και έχουν ήδη τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε άλλα προγράμματα και μελλοντικούς διεθνείς διαγωνισμούς, αυξάνοντας τις δυνατότητές τους, όπως και το οικονομικό τους όφελος και την προβολή τους στην παγκόσμια αγορά ναυτικής άμυνας. Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας, η Salamis Shipyards είναι υπεύθυνη για τις δραστηριότητες παραγωγής προεξοπλισμένων blocks γάστρας τόσο για ελληνικές όσο και γαλλικές φρεγάτες.

Τέλος, όσον αφορά στη φρεγάτα FDI HN, αυτή είναι ένα πολεμικό πλοίο κλάσης 4.500 τόνων, που διαθέτει ένα υψηλό επίπεδο δυνατοτήτων σε όλους τους τομείς ναυτικής μάχης (αντιπλοϊκή, αντιαεροπορική, ανθυποβρυχιακή και προβολής επιχειρήσεων ειδικών δυνάμεων, με μοναδικές δυνατότητες έναντι ασύμμετρων απειλών). Εκτός των άλλων, είναι εφοδιασμένη με τις τελευταίες καινοτομίες της Thales στα ραντάρ και στα συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου.

 

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο!