Ναυπηγεία Ελευσίνας: Η μεγαλύτερη πλωτή δεξαμενή της χώρας τέθηκε σε πλήρη λειτουργία μετά από 13 χρόνια

28.03.2024

Μετά από 13 χρόνια η δεξαμενή Νο 3 (AFRAMAX), η μεγαλύτερη πλωτή δεξαμενή της χώρας, τέθηκε σε πλήρη λειτουργία ξανά σήμερα. Η δεξαμενή Νο3, μετονομάστηκε σε «Σταύρος Νιάρχος», ενώ είχε προηγηθεί η μετονομασία της Νο2 σε «Στρατής Ανδρεάδης» και της Νο1 σε «Γιάννης Γουλανδρής». Πρόκειται για μια συμβολική απόφαση του ίδιου του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου του Ομίλου ΟΝΕΧ, Πάνου Ξενοκώστα, τιμώντας κατ’ αυτόν τον τρόπο τους ιδρυτές των τριών μεγάλων Ναυπηγείων της Χώρας ( Σκαραμαγκάς, Ελευσίνα, Σύρος) και αναδεικνύοντας την ενότητα των ελληνικών Ναυπηγείων σ’ αυτήν τη νέα εποχή για τον κλάδο.

Ήταν 15 Ιουλίου του 2011 όταν η «Σταύρος Νιάρχος» βυθίστηκε, αφήνοντας πίσω της ανεργία, στρατηγική και εμπορική απομείωση της εθνικής ναυπηγικής ισχύος. 13 χρόνια αργότερα, μετά από επτάμηνη επισκευή, αξίας σχεδόν 20 εκατομμυρίων ευρώ, στις  27 Μαρτίου του 2024, η «Σταύρος Νιάρχος» «έβγαλε» το πρώτο της πλοίο, το γιγάντιο Αλγερινό ferry μήκους 200m και πλάτους 30m (μικτό τονάζ 49.939 τόνων, χωρητικότητα επιβατών 1800 άτομα, χωρητικότητα πληρώματος 180 άτομα, χωρητικότητα 640 αυτοκινήτων), στα πλαίσια της σύμβασης μεταξύ του Ομίλου ΟΝΕΧ και της κρατικής εταιρίας της Αλγερίας ENTMV (Entreprise Nationale de Transport Maritime de Voyageurs). Σημειώνεται πως και αυτήν η δεξαμενή, μετά τη «Βιολάντω» και την «Στρατής Ανδρεάδης» χαρακτηρίζεται ‘’έξυπνη δεξαμενή’’, με ειδικούς αισθητήρες και υπολογιστικά συστήματα, που συμβάλλουν στη μεγιστοποίηση της ασφάλειας και την βέλτιστη επιχειρησιακή της λειτουργία.

Η σημερινή ημέρα αποτελεί ιδιαίτερα σημαντική ημέρα για την Ελλάδα και τον εγχώριο  ναυπηγικό κλάδο. Οι εμπορικές δυνατότητες της χώρας ενισχύονται και μαζί τους εντείνεται και ο γεωστρατηγικός μας ρόλος στην ευρύτερη περιοχή.

Χάρη στην επαναλειτουργία της «Σταύρος Νιάρχος» δημιουργούνται πάνω από 500 θέσεις εργασίας, ενώ συνδυαστικά με τη «Στρατής Ανδρεάδης», θα υπάρχει πια η δυνατότητα εξυπηρέτησης άνω των 110- 120 πλοίων σε ετήσια βάση. Μετά την προσθήκη και των νέων δεξαμενών AFRAMAX &  SUEZMAX – που είναι υπό συμβασιοποίηση/νέα κατασκευή, τα Ναυπηγεία του Ομίλου ΟΝΕΧ (Νεώριο – Ελευσίνα)  πρόκειται να αγγίξουν τη δυνατότητα εξυπηρέτησης περί των 300 πλοίων ετησίως.

Σε λιγότερο από ένα χρόνο, ο Όμιλος ανακαίνισε πλήρως δύο πλωτές δεξαμενές («Στρατής Ανδρεάδης», PANAMAX και «Σταύρος Νιάρχος», AFRAMAX)  στα Ναυπηγεία Ελευσίνας, ρεκόρ στην ιστορία του εγχώριου κλάδου. Παράλληλα, ξεκίνησε και νέο πρόγραμμα ανακαίνισης/επισκευών και στη δεξαμενή («Βιολάντω», PANAMAX), των Ναυπηγείων του στη Σύρο, αποδεικνύοντας την απόλυτη προσήλωση της ΟΝΕΧ στη μεταμόρφωση των Ελληνικών Ναυπηγείων σε πρωταγωνιστή των εξελίξεων.

Η ΟΝΕΧ είναι ο μεγαλύτερος ναυπηγικός Όμιλος της χώρας και από τους μεγαλύτερους της ευρύτερης περιοχής της Μεσογείου, διαθέτοντας αυτή τη στιγμή 4 πλωτές δεξαμενές εν ενέργεια : «Σταύρος Νιάρχος» – AFRAMAX, «Στρατής Ανδρεάδης» – PANAMAX, «Βιολάντω» – PANAMAX και «Ερμούπολη» – HANDMAX, δεξαμενές που πριν την ανάληψη των Ναυπηγείων Σύρου και Ελευσίνας, από τον Όμιλο το 2019, ήταν βυθισμένες και σε κατάσταση σκραπ, άκρως επικίνδυνες για την ασφάλεια και το περιβάλλον.

Το 2019 περνούν στην ιδιοκτησία της ΟΝΕΧ τα Ναυπηγεία Σύρου. Με βάση τη συμφωνία εξυγίανσης, όρος απόκτησής τους συνίσταται η ανάληψη χρεών προηγούμενης ιδιοκτησίας (περί των 50 εκατομμυρίων ευρώ) και η παράλληλη υποχρέωση εφαρμογής ιδιωτικού προγράμματος επενδύσεων από πλευράς της εταιρείας- άνω των 120 εκατομμυρίων ευρώ σε βάθος δεκαετίας.

Τον Οκτώβριο του 2023 στην ιδιοκτησία της ΟΝΕΧ περνούν και τα Ναυπηγεία Ελευσίνας. Με βάση τη συμφωνία εξυγίανσης, όρος απόκτησής τους αποτελεί και εδώ, η ανάληψη χρεών προηγούμενης ιδιοκτησίας (περί των 250 εκατομμυρίων ευρώ) και η εφαρμογή ιδιωτικού προγράμματος επενδύσεων από την πλευρά της εταιρείας- άνω των 250 εκατομμυρίων ευρώ.

Μέχρι στιγμής ο Όμιλος έχει επενδύσει στα Ναυπηγεία Ελευσίνας περίπου 50 εκατομμύρια ευρώ, ενώ κοντά στα 10 εκατομμύρια εξ αυτών, έχουν ήδη αποδοθεί στους εργαζόμενους των Ναυπηγείων για οφειλές προηγούμενης ιδιοκτησίας. Από την 1η Μαρτίου έχει ξεκινήσει και η απόδοση αποζημιώσεων στους συνταξιούχους των Ναυπηγείων- ύψους 2,4 εκατομμυρίων, επίσης οφειλόμενα προηγούμενης ιδιοκτησίας, ενώ στις 2 Απριλίου ξεκινά και η απόδοση των αποζημιώσεων του υπόλοιπου προσωπικού των Ναυπηγείων- ύψους 11 εκατομμυρίων, όπως ακριβώς προβλέπεται στη Συμφωνία Εξυγίανσης, η οποία συμφωνήθηκε και υπεγράφη  από το 99,7% του συνόλου των εργαζόμενων. Τέλος, μετά την ολοκλήρωση των μεταβιβάσεων στον Όμιλο, οι εργαζόμενοι πρόκειται να λάβουν  επιπλέον 17 εκατομμύρια ευρώ, μέρος επίσης οφειλών προηγούμενης ιδιοκτησίας.

Μέχρι και αυτήν τη στιγμή στα Ναυπηγεία του Ομίλου απασχολούνται εκατοντάδες εργαζόμενοι, ενώ το τριετές επιχειρηματικό πλάνο της εταιρείας προβλέπει τη  δημιουργία 3.000 θέσεων εργασίας εμπορικού, αμυντικού και ενεργειακού ενδιαφέροντος.

Ο Όμιλος ΟΝΕΧ, επενδύει εκατομμύρια στην αναμόρφωση και αναγέννηση του ναυπηγικού κλάδου- πριν καν ολοκληρωθούν οι μεταβιβάσεις, την ίδια στιγμή που έχει δεσμευτεί και αποπληρώνει με συνέπεια χρέη προηγούμενης ιδιοκτησίας προς τους εργαζόμενους. Πάραυτα, οι διαδικασίες από πλευράς πιστωτών και ελληνικού κράτους καθυστερούν διαρκώς, υπενθυμίζοντάς μας πως η γραφειοκρατία αποτελεί μέχρι σήμερα αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής πραγματικότητας, λειτουργώντας δυστυχώς ως τροχοπέδη στην προσέλκυση βιομηχανικών επενδύσεων και την εύρυθμη αναδιάρθρωση προβληματικών βιομηχανιών.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο!