Moody’s και Μέρκελ τα δυο «κλειδιά» εξόδου στις αγορές

04.04.2014

Σε «ανοιχτή γραμμή» με Λονδίνο και Νέα Υόρκη, για τους χειρισμούς με τους αναδόχους οίκους που θα αναλάβουν την έκδοση του ομολόγου βρίσκεται η κυβέρνηση.

Το υπουργείο Οικονομικών, κατά πληροφορίες, σχεδιάζει την έκδοση ομολόγου ύψους 3 δις ευρώ από τα οποία τα δυο δις θα καλυφθούν από το εξωτερικό και το ένα δις από θεσμικούς επενδυτές στη χώρα. Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν ότι «τώρα ξεκινάμε τη διαδικασία έκδοσης ομολόγου που θα λειτουργήσει ως «πιλότος» που θα υπολογίσει την καμπύλη των επιτοκίων η οποία θα καθορίσει και τις τιμές για να μπορέσουν να αγοράσουν και να μεταπωλήσουν τα ομόλογα οι υποψήφιοι επενδυτές της αρχικής έκδοσης». Να σημειωθεί ότι επί της ουσίας η κυβέρνηση δεν θα επιχειρήσει να καλύψει το χρηματοδοτικό κενό με την έκδοση του ομολόγου καθώς για τους επόμενους 12 μήνες η Ελλάδα δεν χρειάζεται να χρηματοδοτηθεί με ομόλογα, ενώ επιπλέον και το spread ,στις 450 μονάδες βάσεις, δεν καθιστά ελκυστική την άντληση πολύ μεγάλων κεφαλαίων, αφού η χώρα χρηματοδοτείται φθηνότερα με το Μνημόνιο. «Στόχος είναι, αναφέρθηκαν οι ίδιοι κύκλοι, να συνδυαστεί η έξοδος στις αγορές με «ψήφο εμπιστοσύνης» από του νέους επενδυτές».


Τα «κλειδιά» για την έξοδο στις αγορές.


-Πρώτο , «κλειδί» για το χρόνο που θα επιλεγεί η πρώτη έκδοση ομολόγου στην «μετά Μνημονίου εποχή», θεωρείται η σημερινή ημέρα και το ενδεχόμενο αναβάθμισης της χώρας από τη Moody’s. Ήδη ο Διεθνής Οίκος πριν κάνει ακόμη γνωστή την αξιολόγησή του χαρακτήρισε «πιστοληπτικά θετική» την ψήφιση του νομοσχεδίου την Κυριακή το βράδυ από το ελληνικό κοινοβούλιο, που άνοιξε το δρόμο για την εκταμίευση της επόμενης δόσης από το Eurogroup, ενώ αναμένει ότι το ίδιο θα πράξει και το ΔΝΤ τους επόμενους μήνες.


Όπως εκτιμά ο οίκος, αυτές οι εξελίξεις είναι θετικές διότι η έγκριση του νομοσχεδίου διασφαλίζει τη συνέχιση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και υποστηρίζει την μακροπρόθεσμη οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας, ενώ η εκταμίευση της οικονομικής βοήθειας βελτιώνει τη ρευστότητα της κυβέρνησης εν όψει της ωρίμανσης των ομολόγων. Ωστόσο, θεωρεί πως το πολιτικό ρίσκο στην Ελλάδα παραμένει αρκετά υψηλό, ιδιαίτερα λόγω της συρρίκνωσης της πλειοψηφίας της κυβέρνησης.


Να σημειωθεί ότι η Morgan Stanley, σε ειδική αναφορά της, επισημαίνει ότι η επιστροφή της Ελλάδας δεν είναι πρώιμη και υπολογίζει ότι με βάση την εικόνα στη δευτερογενή αγορά η απόδοση θα διαμορφωθεί στα επίπεδα του 5,3\% εάν η έκδοση είναι 5ετούς διάρκειας και στα επίπεδα του 4,2\% εφόσον είναι 3ετούς διάρκειας. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, επικεφαλής τράπεζες για την έκδοση του ελληνικού ομολόγου θα είναι η Deutsche Bank, η Bank of America Merrill Lynch, η JP Morgan και η Goldman Sachs.


-Δεύτερο «κλειδί» θα αποτελέσουν τα αποτελέσματα από τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τη Καγκελάριο της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ στις 11 Απριλίου, ημέρα που θα επισκεφθεί τη χώρα.


Πηγή:e-kanaliena.gr

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο!