“Μη αξιόπλοο” χαρακτήρισαν οι Αρχές της Αυστραλίας πλοίο της Danaos

06.06.2024

Στην απαγόρευση εισόδου σε λιμάνια της Αυστραλίας του bulk carrier “Peace” (χωρητικότητας 175.858 dwt & κατασκευής του 2010) της ναυτιλιακής εταιρείας Danaos Corporation, συμφερόντων του Γιάννη Κούστα προχώρησαν οι αρχές της χώρας, χαρακτηρίζοντας το πλοίο ως «μη αξιόπλοο».

Αναλυτικότερα, διεθνή δημοσιεύματα αναφέρουν ότι η κατάσταση του πλοίου χαρακτηρίστηκε από τη ναυτιλιακή ρυθμιστική αρχή τόσο κακή, ώστε να «αποτελεί πραγματικό και ανεπίτρεπτο κίνδυνο για την ασφάλεια των ναυτικών επί του πλοίου και για το θαλάσσιο περιβάλλον της Αυστραλίας».

Να σημειωθεί ότι πρόκειται για το δεύτερο πλοίο της Danaos Shipping στο οποίο επιβλήθηκε την τρέχουσα χρονιά μακροχρόνια απαγόρευση από τα αυστραλιανά ύδατα από την Αυστραλιανή Αρχή Ναυτικής Ασφάλειας (AMSA). Υπενθυμίζεται ότι τον Ιανουάριο, το containership “Suez Canal” (μεταφορικής ικανότητας 5.610 teu & κατασκευής το 2002) κατασχέθηκε για μεγάλο χρονικό διάστημα από τις αρχές.

Από την πλευρά του, ο Greg Witherall, αναπληρωτής εκτελεστικός διευθυντής επιχειρήσεων της AMSA, δήλωσε ότι τα προβλήματα της Danaos Shipping με το Suez Canal προκάλεσαν στην αρχή “σοβαρές ανησυχίες” για άλλα πλοία που διαχειρίζεται η εταιρεία, οδηγώντας την να αυξήσει τη συχνότητα των επιθεωρήσεων.

Ειδικότερα, ο ίδιος ανάφερε ότι «Τον Ιανουάριο του 2024 στείλαμε στη Danaos Shipping επίσημη επιστολή προειδοποίησης, ζητώντας από την εταιρεία να διορθώσει τα συστημικά ζητήματα που οδήγησαν στην κατάσχεση του Suez Canal στην Αυστραλία τον ίδιο μήνα». «Προφανώς αυτή η προειδοποιητική επιστολή έπεσε στο κενό. Πέντε μήνες μετά, ένα ακόμα πλοίο της Danaos Shipping, το Peace, κατασχέθηκε σε αυστραλιανό λιμάνι λόγω έλλειψης συντήρησης και σοβαρής φθοράς εξαρτημάτων και κατασκευών, όπως οι καταπακτές. Η κατάσταση του Peace ήταν τόσο κακή που αποτελούσε πραγματικό και απαράδεκτο κίνδυνο για την ασφάλεια των ναυτικών επί του πλοίου και για το θαλάσσιο περιβάλλον της Αυστραλίας. Τα πλοία δεν μπορούν να λειτουργούν σε αυτή την μη κατάλληλη για πλεύση κατάσταση».

Να σημειωθεί ότι το “Peace” τέθηκε υπό κράτηση στο Νιούκαστλ στις 31 Μαΐου 2024, κράτηση η οποία άρθηκε τη Δευτέρα μετά την αποκατάσταση των ελλείψεων.

Παράλληλα, ο Greg Witherall δήλωσε ότι «Το να αφήνουμε ένα πλοίο να περιέλθει σε κατάσταση φθοράς είναι εντελώς απαράδεκτο – δεν υπάρχουν δικαιολογίες για αυτό το επίπεδο αμέλειας». «Γι’ αυτό κάναμε το επόμενο βήμα, απαγορεύοντας σε αυτό το πλοίο να εισέλθει ξανά σε λιμάνι της Αυστραλίας για 3 μήνες.» Ενώ πρόσθεσε ότι «Μπορεί να ληφθούν περαιτέρω μέτρα κατά της ίδιας της εταιρείας εάν η Danaos Shipping συνεχίσει να λειτουργεί πλοία που δεν είναι αξιόπλοα». 

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι η Αυστραλία τηρεί σκληρή στάση απέναντι στα πλοία που δεν πληρούν τις προδιαγραφές. Επισημαίνεται ότι από τον Ιούλιο του 2020 έχουν εκδοθεί σε 23 πλοία απαγορεύσεις που κυμαίνονται από τρεις μήνες έως τρία χρόνια.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο!