Μειώνουν τον δανεισμό τους πωλώντας πλοία τους

10.07.2014

Σε πώληση πλοίων του στόλου τους προχώρησαν, προσφάτως, δύο ελληνικών συμφερόντων ναυτιλιακές εταιρείες για την εξόφληση μέρους δανείων τους σε τράπεζα και για την ολοκλήρωση της αναδιάρθρωσης του υπόλοιπου δανεισμού τους.

Πρόκειται για την εταιρεία Mare Maritime, συμφερόντων της οικογένειας Εμ. Παπαλέξη, με γραφεία στον Πειραιά και την εταιρεία Hellespont Shipping του Ομίλου Παπαχριστίδη.


Σύμφωνα με στοιχεία του ναυλομεσιτικού οίκου Golden Destiny η εταιρεία Mare Maritime οδηγήθηκε από τις τράπεζες στην πώληση τεσσάρων πλοίων, όλα δεξαμενόπλοια μεταφοράς χημικών και παραγώγων πετρελαίου, σε Σουηδούς αντί 18 εκατομμυρίων δολαρίων το καθένα. Έτσι, η εταιρεία, όπως προκύπτει από την βάση δεδομένων Equasis διαχειρίζεται πλέον 5 δεξαμενόπλοια.


Επίσης, σύμφωνα, πάντα, με στοιχεία της Golden Destiny πωλήθηκαν σε Αμερικανούς 14 πλοία, όλα δεξαμενόπλοια μεταφορά χημικών και παραγώγων πετρελαίου (Chemical/Oil Products Tanker), τα οποία ανήκουν στην εταιρεία Hellespont και σε άλλες δύο εταιρείες του Ομίλου Παπαχρηστίδη. Τα πλοία οδηγήθηκαν σε πώληση «enbloc» από τράπεζες αντί 376 εκατομμυρίων δολαρίων.


«Οι δύο παραπάνω περιπτώσεις οδηγούν στην εκτίμηση ότι οι δανείστριες τράπεζες αρχίζουν να πιέζουν ασφυκτικά τις ναυτιλιακές εταιρείες για να προχωρήσουν σε μείωση των δανείων τους, ακόμα και με πώληση μέρους του στόλου τους, ώστε ακολούθως να προχωρήσουν σε αναδιάρθρωση των δανείων» ανέφεραν ναυλομεσιτικοί κύκλοι της Ακτής Μιαούλη.


Οι ίδιοι κύκλοι εξέφραζαν επίσης την ανησυχία ότι το 2014 ανάλογες πιέσεις από τις τράπεζες θα κλιμακωθούν διαμορφώνοντας ασφυκτικό περιβάλλον κυρίως για εταιρείες εκτεθειμένες σε μεγάλο δανεισμό.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο!