Με ρυθμό 7,3% «έτρεξε» η κινεζική οικονομία

21.10.2014

Μειώνονται οι πιθανότητες για σημαντική χαλάρωση πολιτικής από το Πεκίνο. Ο ρυθμός ανάπτυξης γ’ τριμήνου άγγιξε το 7,3\% και ξεπέρασε τις προσδοκίες. Τι δείχνει το μπαράζ μεγεθών για τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη.

Καλύτερα των προσδοκιών αποδεικνύονται τα στοιχεία για την κινεζική οικονομία, καθώς ο ρυθμός ανάπτυξης τρίτου τριμήνου ξεπέρασε τις εκτιμήσεις των αναλυτών με στήριξη από τις εξαγωγές.


Συγκεκριμένα, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη κατέγραψε ανάπτυξη 7,3\% το τρίμηνο Ιουλίου – Σεπτεμβρίου, ενώ οι αναλυτές – σύμφωνα με δημοσκόπηση του Bloomberg – έβλεπαν ανάπτυξη 7,2\%.


Σημειώνεται πάντως, ότι ακόμη και με 7,3\%, η Κίνα κατέγραψε τη βραδύτερη ανάπτυξη από το πρώτο τρίμηνο του 2009.


Επίσης, η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε κατά 8\% το Σεπτέμβριο από 6,9\% τον προηγούμενο μήνα, έναντι εκτιμήσεων για αύξηση κατά 7,5\%.


Οι λιανικές πωλήσεις ενισχύθηκαν κατά 11,6\% έναντι εκτιμήσεων για 11,7\% και οι επενδύσεις πάγιου εξοπλισμού κατά 16,1\% έναντι πρόβλεψης στο 16,3\%.


Προς το παρόν, το Πεκίνο έχει αντισταθεί στη λήψη σημαντικών μέτρων για την στήριξη της ανάπτυξης, υποστηρίζοντας ότι ο στόχος για ετήσια αύξηση του ΑΕΠ κατά 7,5\% θα επιτευχθεί. Αντιθέτως, η Κίνα στράφηκε στην στρατηγική των μικρότερων κινήσεων, όπως η αλλαγή των κανόνων για τα repo και η ενίσχυση της ρευστότητας σε ορισμένες τράπεζες.


Σύμφωνα με τους αναλυτές, τα τελευταία στοιχεία δικαιώνουν τις επιλογές της κινεζικής κυβέρνησης και μειώνουν τις πιθανότητες για σημαντική χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο!