Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η πρώτη έκθεση της WIMA

27.11.2023

Για πρώτη φορά 36 Εταιρείες- Μέλη της Ναυτιλιακής και Βιομηχανικής Ένωσης WIMA παρουσίασαν με μοναδικό τρόπο τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους σε έναν βιομηχανικό χώρο ειδικά διαμορφωμένο για την έκθεση της WIMA “Embracing Sustainability & Innovation in Shipping” που πραγματοποιήθηκε στις 22 και 23 Νοεμβρίου 2023 με μεγάλη επιτυχία, στην Πέτρινη Αποθήκη του ΟΛΠ στο λιμάνι του Πειραιά.

Ταυτόχρονα πραγματοποιήθηκαν κατά την διάρκεια της έκθεσης, συνέδριο στις 22 Νοεμβρίου με τέσσερα διαφορετικά θεματικά πάνελς στις ενότητες, Κριτήρια ESG (Environmental, Social, Governance), Χρηματοδοτήσεις και Ναυτιλιακές Συστάδες (clustering), ESD (energy saving devices) και Κατασκευή Πλοίων και Επισκευές με εκλεκτούς ομιλητές. Στις 23 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε ημερίδα με θέμα «Ανθρώπινο Δυναμικό στην Ναυτιλία – Τεχνολογία & Προκλήσεις».

Ο Πρόεδρος της WIMA κ. Ηλίας Χατζηεφραιμίδης καλωσόρισε τους προσκεκλημένους και στην ομιλία του τόνισε ότι, η ιδέα του Διοικητικού Συμβουλίου να πραγματοποιηθεί έκθεση των Μελών της WIMA σήμερα γίνεται πραγματικότητα, ταυτόχρονα δήλωσε ότι «μετά από 17 χρόνια πορείας της ένωσης παραμένουμε πιστοί στο όραμα του ιδρυτή μας Καπετάν Γιάννη Κουφοπαντελή και ενωμένοι εργαζόμαστε για το «ΕΜΕΙΣ» και όχι το «ΕΓΩ»»

Με την παρουσία του μας τίμησε στις 22 Νοεμβρίου ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Ιωάννης Παππάς καθώς εκπροσώπησε και τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη.

Αφού περιηγήθηκε στα περίπτερα των μελών της ένωσή μας και συνομίλησε με τον καθένα ξεχωριστά ο κ. Ιωάννης Παππάς μίλησε στο συνέδριο με θέμα την καινοτομία και τη βιωσιμότητα στη ναυτιλία και αναφέρθηκε ξεχωριστά και στο εμβληματικό έργο της WIMA το «Electric Dream» ένα πρωτότυπο ηλεκτρικό πλοίο που έχει σχεδιαστεί από την WIMA και θα κατασκευαστεί από Ελληνικές εταιρείες και Έλληνες τεχνίτες. Επίσης το Δήμο Πειραιά εκπροσώπησε ο Αντιδήμαρχος Προγραμματισμού και Βιώσιμης Ανάπτυξης κ. Δημήτρης Καρύδης όπου τόνισε πόσο σημαντικές είναι τέτοιες δράσεις καθώς έχει ξεχωριστή σημασία το γεγονός ότι η εκδήλωση πραγματοποιείται στον Πειραιά. Ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ κ. Βασίλης Κορκίδης χαιρέτησε την εκδήλωση και υπογράμμισε πόσο σημαντικό είναι για την ανάπτυξη της βιώσιμης επιχειρηματικότητας να γίνονται τέτοιες εκδηλώσεις τις οποίες το Επιμελητήριο υποστηρίζει. Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΒΕΠ κ. Γιώργος Παπαμανώλης -Ντόζας αναφέρθηκε στο ότι είναι σημαντικό να συνεργάζονται όλοι μαζί, ώστε να οικοδομούνται ισχυρές σχέσεις μεταξύ του ναυτιλιακού συστήματος και να μπορεί να υπάρξει βιώσιμη ανάπτυξη σε ένα μεταβαλλόμενο επιχειρηματικό περιβάλλον. Επίσης την εκδήλωση χαιρέτησαν ο κ. Ευάγγελος Κορκίδης μέλος του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιώς ο οποίος μίλησε και εκ μέρους του Προέδρου κ. Θεόδωρου Καπράλου, η κα. Μαρία Λεκάκου Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών της Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αιγαίου και Καθηγήτρια του Τμήματος Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών του Πανεπιστημίου Αιγαίου καθώς και ο κ. Γιάννης Κοτζιάς, Πρόεδρος της Ένωσης Μεσιτών Ναυτιλιακών Συμβάσεων (HSA). Το συνέδριο παρουσίασε ο κ. Στέφανος Παπανδρέου, Δημοσιογράφος και εκδότης, Περιοδικό EL NAVI.

wima exhibition 2

Την δεύτερη ημέρα στις 23 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε ημερίδα με θέμα «Ανθρώπινο Δυναμικό στην Ναυτιλία – Τεχνολογία & Προκλήσεις» όπου μας τίμησε με τη παρουσία της και την συμμετοχή της στην Ημερίδα η Υφυπουργός Παιδείας Θρησκευμάτων και Αθλητισμού κα. Δόμνα Μιχαηλίδου. Αφού περιηγήθηκε στα περίπτερα και συνομίλησε με τα μέλη της WIMA συμμετείχε σε συζήτηση μαζί με τον κ. Γιάννη Θεοτοκά Καθηγητή και Πρόεδρο του Τμήματος Ναυτιλιακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιά, τον κ. Σπύρο Γκούμα Πρόεδρο και Διευθύνων Σύμβουλο της SQLearn καθώς και μέλος του Δ.Σ. της WIMA και την κα. Δανάη Μπεζαντάκου CEO NAVIGATOR Shipping Consultants και Founder του Yes Forum όπου συζήτησαν για τις προκλήσεις, τις αλλαγές και τις ευκαιρίες που επιφέρει η τεχνολογία, στην καθημερινότητα των εργαζομένων στον κλάδο της ναυτιλίας και στον τρόπο που μπορεί να καλυφθεί το έλλειμα της απόκτησης της απαραίτητης γνώσης από τους εργαζόμενους στον κλάδο, ώστε αυτός να παραμείνει βιώσιμος. Την συζήτηση συντόνισε η κ. Όλγα Σταυροπούλου Γενική Διευθύντρια της Helmepa. Στο τέλος της ημερίδας, διεξήχθη κλήρωση όπου ένα μέλος της WIMA κέρδισε υποτροφία για το μεταπτυχιακό MSc in Marine Engineering Management στο BCA COLLEGE καθώς επίσης πραγματοποιήθηκε και «Ημέρα Καριέρας» στην οποία συμμετείχαν φοιτητές από διάφορα εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Η Έκθεση και το Συνέδριο της WIMA είχε την υποστήριξη του Innovation Hub της ΔΕΗ ως μεγάλου χορηγού, της UTECO, DNV και Salamis Shipyards ως χορηγών, του BCA College ως χορηγού υποτροφίας.

Η Έκθεση και το Συνέδριο διοργανώθηκαν υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, του Δήμου Πειραιά, του ΕΒΕΠ και του ΒΕΠ.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο!