Με επιτυχία η πρώτη έξοδος στις αγορές ύστερα από 4 έτη

11.04.2014

Την επιτυχή έκδοση του ομολόγου 5ετους διάρκειας ανακοίνωσε πριν λίγη ώρα το υπουργείο Οικονομικών τονίζοντας ότι αντλήθηκαν 3 δις ευρώ με επιτόκιο 4,95\%.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών , «η ζήτηση για τα ομόλογα ήταν πολύ ισχυρή» και η συμμετοχή των ξένων θεσμικών επενδυτών αναμένεται να πλησιάσει το 90\%. Επίσης, στην ίδια ανακοίνωση, αναφέρεται ότι «οι επενδυτές αυτοί χαρακτηρίζονται ως υψηλής ποιότητας και με μακροπρόθεσμο επενδυτικό ορίζοντα».


Κατά πληροφορίες, οι προσφορές ξεπέρασαν τα 20 δισ. ευρώ, ενώ το επιτόκιο διαμορφώνεται στο 4,95\%.


Ο Γ. Στουρνάρας:


«Επιβραβεύτηκε η σοβαρότητα, η συνέπεια και ο καλός συντονισμός», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, σχολιάζοντας την επιτυχή έκδοση του ομολόγου, μετά τη συνάντηση που είχε με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αρμόδιο επίτροπο για τον Ανταγωνισμό Χοακίν Αλμούνια.


Όσον αφορά στο γεγονός ότι η έκδοση γίνεται υπό το αγγλικό δίκαιο, ο ΥΠΟΙΚ δήλωσε ότι «δεν προβλέπεται κατάσχεση σε κανένα κράτος (σ.σ. σε περίπτωση αθέτησης των υποχρεώσεων της Ελλάδας στους δανειστές της)».


Ερωτηθείς πώς θα απαντήσει στους μικροομολογιούχους που επλήγησαν από το PSI και στους άνεργους, ο κ. Στουρνάρας είπε ότι «ο καλύτερος τρόπος αποζημίωσης όλων ημών που έχουμε πληγεί από την κρίση, είτε με μείωση μισθών, είτε με αύξηση φόρων, είναι η ανάκαμψη της οικονομίας».


«Τα πρώτα σημάδια είναι ήδη ορατά. Ο δρόμος που έχουμε χαράξει, είναι η καλύτερη συνταγή, ώστε σταδιακά και σε ένα διάστημα χρόνου, να αποκαταστήσουμε τις απώλειες που έχουμε υποστεί», πρόσθεσε.


Επιστρέφει η εμπιστοσύνη στην οικονομία- αισιοδοξία για τράπεζες


Για μια «καλή ημέρα» για την Ελλάδα έκανε λόγο, από την πλευρά του, ο Χοακίν Αλμούνια και δήλωσε πως «είναι ευτυχής για τα εξαιρετικά καλά νέα και τα πολύ καλά αποτελέσματα για την οικονομία και την κοινωνία, για την υπερκάλυψη της έκδοσης και την επιστροφή στις αγορές, που δικαιώνουν τις προσπάθειες του λαού και των ελληνικών αρχών για την υπέρβαση από την κρίση».


Ο ευρωπαίος επίτροπος δήλωσε, εξάλλου, αισιόδοξος για το μέλλον των ελληνικών τραπεζών. «Οι τέσσερις συστημικές τράπεζες έχουν ήδη ανακεφαλαιοποιηθεί. Βοηθήσαμε και εμείς, αλλά το βασικό έργο έγινε εδώ, στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης. Είναι πολύ θετικό ότι η Alpha Bank και η Τράπεζα Πειραιώς προχώρησαν σε έξοδο στις αγορές», είπε, σημειώνοντας ότι η Κομισιόν θα παρακολουθεί το σχέδιο αναδιάρθρωσης.


Όσον αφορά στη Eurobank, εκτίμησε ότι δημιουργούνται συνθήκες για βελτίωσή της, για ιδιωτικοποίηση και ενδεχομένως το Ταμείο θα κάνει συμπληρωματικές προσπάθειες. «Στα θέματα αυτά οι απόψεις μας συμπίπτουν με τον κ. Στουρνάρα και σκοπός μας είναι, βέβαια, να καταστούν οι τέσσερις Τράπεζες ικανές να δανείζουν σε όλους όσους χρειάζονται κεφάλαια, επιχειρήσεις, ιδιώτες κτλ. Αυτό θα οδηγήσει σε βιώσιμη, διατηρήσιμη ανάπτυξη», ανέφερε.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο!