Με δύο SUV ενισχύθηκε το Λιμενικό

06.11.2014

Παρουσία του Υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, πραγματοποιήθηκε η τελετή παραλαβής δύο (02) οχημάτων τύπου S.U.V εξοπλισμένα με θερμικές κάμερες, που από σήμερα θα συνδράμουν το έργο του Λιμενικού Σώματος για την αντιμετώπιση των οργανωμένων μορφών εγκληματικότητας.

Κατά τη διάρκεια της τελετής, ο κ. Βαρβιτσιώτης, συνεχάρη τα στελέχη της Διεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών και Λαθρεμπορίου του Λιμενικού Σώματος για την πολύτιμη συνδρομή τους στον πρόσφατο εντοπισμό ακόμα μιας μεγάλης ποσότητας ναρκωτικών ουσιών.


Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, μετά το πέρας της εκδήλωσης παραλαβής δήλωσε τα εξής:


«Σήμερα παραλαμβάνουμε δύο αυτοκίνητα τα οποία έχουν τη δυνατότητα με θερμικές κάμερες να παρακολουθούν από τις ακτές, το τι συμβαίνει στο θαλάσσιο πεδίο. Είναι άλλος ένα σύγχρονος ηλεκτρονικός εξοπλισμός με τον οποίο το Λιμενικό Σώμα θα κάνει καλύτερα τη δουλειά του, ιδιαίτερα στα θέματα που έχουν να κάνουν με την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης.


Θέλω όμως σήμερα, ειδικά, να ευχαριστήσω τους άνδρες και τις γυναίκες του Λιμενικού που συμμετείχαν χθες στην μεγάλη επιχείρηση, μαζί με τις άλλες αρχές ασφαλείας, για τον εντοπισμό άλλων διακοσίων τριάντα κιλών κοκαΐνης.


Οι πρόσφατες επιτυχίες του Λιμενικού Σώματος στην αντιμετώπιση της μεγάλης μάστιγας των ναρκωτικών δείχνει ότι έχουμε φθάσει σε ένα επίπεδο με πολύ καλά εκπαιδευμένα στελέχη αλλά και με ένα άρτιο και σύγχρονο εξοπλισμό, ώστε να μπορούμε να αντιμετωπίζουμε αποτελεσματικά αυτές τις ασύμμετρες απειλές.


Απειλές που έχουν να κάνουν με την προστασία των συνόρων μας αλλά και απειλές που έχουν να κάνουν με την προστασία της ζωής μας και τη ζωή των παιδιών μας. Εμείς δε θα υποστείλουμε σε καμία περίπτωση τη σημαία της καταπολέμησης της οποιαδήποτε παραβατικότητας στη θάλασσα, στα λιμάνια και σε όλο το χώρο του Αιγαίου και του Ιουνίου.


Θέλω οι Έλληνες πολίτες να αισθάνονται ασφαλείς, παρά την κρίση. Να είναι σίγουροι ότι υπάρχουν άνθρωποι αποφασισμένοι για να υπερασπιστούν το δικαίωμα του καθενός στην ασφάλεια».


Τα δύο (02) οχήματα επιτήρησης θα καλύψουν επιχειρησιακές ανάγκες του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακήςκαι πρόκειται άμεσα να διατεθούν στις Λιμενικές


Αρχές της Χώρας, με προτεραιότητα το Ανατολικό Αιγαίο. Η επιχειρησιακή ένταξή τους θα συμβάλλει στην ανανέωση του στόλου των χερσαίων μέσων του Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ. και κατ’ επέκταση στην αναβάθμιση της επιχειρησιακής τους ικανότητας, με στόχο την επιτήρηση των θαλασσίων συνόρων από ξηράς και την έγκαιρη αντιμετώπιση οργανωμένων μορφών εγκληματικότητας, όπως τα κυκλώματα διακίνησης ναρκωτικών και παράνομων μεταναστών.


Τα εν λόγω οχήματα δίνουν την δυνατότητα ανίχνευσης ύποπτων πλοίων κάθε μεγέθους, τα οποία προέρχονται από ακτές άλλων κρατών, μεταφέροντας σε πραγματικό χρόνο εικόνα τόσο στους χειριστές όσο και σε κεντρικό επίπεδο.


Επιπλέον, διαθέτουν πληθώρα ειδικών εφαρμογών επιτήρησης οι οποίες διευκολύνουν το έργο του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. κατά την άσκηση των επιχειρησιακών του καθηκόντων. Με αυτόν τον τρόπο ενισχύεται η παρουσία του Λιμενικού Σώματος και η επιτυγχάνεται η καλύτερη αστυνόμευση τωνθαλασσίων συνόρων της χώρας.


Η προμήθεια των εν λόγω οχημάτων, συνολικού ύψους τετρακοσίων ενενήντα ενός χιλιάδων και οκτακοσίων ενενήντα τεσσάρων ευρώ (491.894,00), πραγματοποιήθηκε κατόπιν δημόσιου, τακτικού διαγωνισμού ανοικτής διαδικασίας και διεθνούς συμμετοχής καιολοκληρώθηκε μετά από έγκαιρη απορρόφηση κοινοτικών πόρων, κατά 95\% από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Εξωτερικών Συνόρων.


Ως προς τα τεχνικά τους χαρακτηριστικά, τα συγκεκριμένα κινητά συστήματα επιτήρησης είναι εγκατεστημένα σε συμβατικά οχήματα γενικής χρήσης τύπου S.U.V. Διαθέτουν κάμερες υψηλής ανάλυσης, περιμετρικής κάλυψης και διαφορετικών κατευθύνσεων, καθώς και θερμική κάμερα για παρατήρηση ημέρα-νύχτα που μεταφέρει σε πραγματικό χρόνο εικόνα, τόσο στους χειριστές όσο και σε κεντρικό επίπεδο της Υπηρεσίας.


Επίσης, διαθέτουν σύστημα αυτόματου εντοπισμού – παρακολούθησης – αποτύπωσης στόχων σε ηλεκτρονικό χάρτη, αναγνώριση – καταγραφή αριθμών κυκλοφορίας κινούμενων και σταθμευμένων οχημάτων, καθώς και σύστημα AIS με δυνατότητα αποτύπωσης πλοίων στο χάρτη.


Στην τελετή που πραγματοποιήθηκε στον προαύλιο χώρο του Υπουργείου Ναυτιλίας στον Πειραιά παρέστησαν, επίσης, ο Γενικός Γραμματέας Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων Αθανάσιος Χριστόπουλος, ο Γενικός Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, Νίκος Ζωίδης, καθώς και οι δύο Υπαρχηγοί του Λιμενικού-Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής, Αντιναύαρχοι Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ. Αθανάσιος Χονδρονάσιος και Βασίλης Σιέττος.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο!