26.01.2023

Μανώλης Κουτουλάκης: Η επιλογή μας να νομοθετήσουμε στη νησιωτικότητα τώρα μας δικαιώνει

«Τα τελευταία 3.5 χρόνια το θέμα των νησιών έχει μπει σε μία διαφορετική φάση με τη βούληση μας να κάνουμε πράγματα και να δείξουμε ότι κυρίως τα μικρά νησιά δεν είναι κάτι που υπολείπεται της χώρα μας, αλλά να είναι αυτά που μπορούν ενισχύσουν την ανάπτυξη και την αειφορία που όλοι ευαγγελιζόμαστε», όπως δήλωσε στο Maritimes TV, ο Μανώλης Κουτουλάκης, Γενικός Γραμματέας Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής. «Τα νησιά έχουν φωνή αλλά και πληθυσμό. Το κράτος πρέπει να είναι διπλά στα νησιά και στους κατοίκους και να τους εξασφαλίζει τη διασυνδεσιμότητα (με αξιόπλοα, ποιοτικά πλοία & νέες γραμμές), τις υποδομές και τις υπηρεσίες που χρειάζονται, ακόμη και αν υπάρχει μονάχα ένας κάτοικος», όπως τόνισε χαρακτηριστικά. Επίσης, σημείωσε ότι στα νησιά πρέπει να γίνουν έργα, με τις δημόσιες επενδύσεις ωστόσο να μην επαρκούν για αυτό χρειάζεται όπως είπε αλληλεγγύη και από την Ευρώπη. Ενώ δεν παρέλειψε να πεί ότι το υπουργείο δοκιμάζει να επαναφέρει τις πολυετείς συμβάσεις κυρίως στα πιο “πράσινα” πλοία και επειδή ο ρυπαίνων θα πληρώνει, eενώ τόνισε ότι δεν θα επιτρέψει η παρούσα κυβέρνηση το κόστος να περάσει στον πολίτη. Προτεραιότητα του Υπουργείου όπως κατέληξε είναι να ενταχθεί το ευρωπαϊκό σύμφωνο για τα νησιά.

Από την πλευρά του ο ο Λευτέρης Κεχαγιόγλου, Πρόεδρος το Ελληνικού Δικτύου Μικρών νησιών επεσήμανε «Η αξία των μικρών νησιών είναι σημαντική όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για την Ευρωπαϊκή Ένωση και αυτή έχει να κάνει με το ζήτημα της ασφάλειας. Σχετικά με πράσινα πλοία, συμπλήρωσε ότι η ΕΕ δεν είναι ακόμη έτοιμη να πει τη λύση, παρ’όλα αυτά εκτιμά ότι η ελληνική ναυτιλία που είναι πρωτοστατούσα δύναμη θα συμβάλλει σημαντικά με την αξία της. Αναφερόμενος μεταξύ άλλων στο ζήτημα μείωσης των κατοίκων των νησιών, ο κ. Κεχαγιόγλου σημείωσε ότι το τελευταίο διάστημα έχει μειωθεί, ωστόσο οι λόγοι φυγής όπως είπε είναι κυρίως η υγεία και η επαγγελματική αποκατάσταση, ζητήματα που θα πρέπει να επιλυθούν. Γενικότερα, κατέληξε ότι η εσωστρέφεια δεν πρέπει να χαρακτηρίζει την Ελλάδα, αλλά να διεκδικεί τα δικαιώματά της.

Την εκπομπή παρουσιάζουν οι Μάρκος Κάντζιος και Νίκος Μπαρδούνιας η οποία πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Δημοσιογραφικό Συνεταιρισμό ΝΕΤ24 και προβάλλεται στο εναλλακτικό κανάλι της Αθήνας RISE TV και σε 12 ακόμη περιφερειακούς σταθμούς και μέσα ενημέρωσης.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο!