Μάικλ Ρούμπιν: Η κατεχόμενη βόρεια Κύπρος δεν είναι απλώς μια διπλωματική δυσκολία

26.04.2024

Μάικλ Ρούμπιν, senior fellow, American Enterprise Institute

Fifth New York – Eastern Mediterranean Business Summit
Expanding corridors of stability, investment and trade

«Ο Χένρι Κίσινγκερ πέθανε. Μαζί του και κάποιοι από τους ηθικούς συμβιβασμούς που έκανε για την Κύπρο και θα πρέπει επίσης να αναπαυθούν», ανέφερε χαρακτηριστικά από το βήμα συνεδρίου του Economist στη Νέα Υόρκη για την Ανατολική Μεσόγειο ο Μάικλ Ρούμπιν, senior fellow του American Enterprise Institute, ο οποίος τόνισε ότι «η κατεχόμενη βόρεια Κύπρος δεν είναι απλώς μια διπλωματική δυσκολία, αλλά μια θλιβερή αυξανόμενη απειλή που δεν θα πρέπει να γίνεται αποδεκτή στο όνομα κάποιας σοφιστικέ διπλωματίας».

Ο ίδιος αναφέρθηκε εμφατικά στις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας, σε μια συγκυρία κατά την οποία είναι ανοιχτή μια συνάντηση του Ταγίπ Ερντογάν με τον Τζο Μπάιντεν στην Ουάσιγκτον. Συγκεκριμένα, εξέφρασε την εκτίμηση ότι «ο Λευκός Οίκος –είτε διοικείται από τους Δημοκρατικούς είτε από τους Ρεπουμπλικάνους– δεν μπορούν να προσφέρουν τριαντάφυλλα σε κάποιον που τόσο ανοιχτά υποστηρίζει τη Χαμάς και αντιτάσσεται στη φιλελεύθερη τάξη». Στο ίδιο πλαίσιο, υπογράμμισε: «Έχουμε απίστευτα ισχυρές συνεργασίες πλέον. Με τον πρόεδρο της Κύπρου, με την ηγεσία της Ελλάδας. Αυτοί είναι που θα πρέπει να έχουν αυτήν την στήριξη. Θα πρέπει να επιβραβεύσουμε αυτούς που κάνουν το σωστό αντί για εκείνους που κάνουν το λάθος. Πρέπει να καταλάβουμε ότι σε έναν αγώνα για τη διαφύλαξη της φιλελεύθερης τάξης δεν μπορούμε να δίνουμε πλατφόρμα σε εκείνους που την αντιμάχονται».

«Πρέπει να καταλάβουμε ότι δεν αρκεί να κάνουμε μόνο το σωστό. Πρέπει και να σταματήσουμε να κάνουμε το λάθος. Οφείλουμε να αναγνωρίσουμε, σχεδόν 50 χρόνια μετά, ότι η κατεχόμενη βόρεια Κύπρος δεν είναι απλώς ένας διπλωματικός μπελάς. Είναι ένα κενό ασφαλείας, όπου βρίσκουν χώρο δραστηριότητες με ξέπλυμα μαύρου χρήματος, δυνητικοί τρομοκράτες και άλλες δυνάμεις που αντιτίθενται τη φιλελεύθερη τάξη», πρόσθεσε ο Μάικλ Ρούμπιν, χαρακτηρίζοντας «εξαιρετικά σημαντικό ό,τι συμβαίνει στην Ανατολική Μεσόγειο» -εννοώντας την ενδυνάμωση της συνεργασίας Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ και Αιγύπτου υπό τη στήριξη των ΗΠΑ.

«Ένας Τούρκος καθηγητής έκανε ένα tweet και καταδικάστηκε σε 20ετή φυλάκιση. Έχει πολύ χρόνο διαθέσιμο, επομένως επισκέπτεται τη βιβλιοθήκη της φυλακής. Δίνει μια λίστα με βιβλία και ο βιβλιοθηκάριος κοιτάζει τη λίστα και λέει “λυπάμαι, δεν έχουμε αυτά τα βιβλία, έχουμε μόνο τους συγγραφείς τους”», ανέφερε με γλαφυρό τρόπο.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο!