Μ. Σάλλας: “Το θέμα των κόκκινων δανείων αντιμετωπίζεται με πολύ μεγάλη υπευθυνότητα”

03.07.2014

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το πρόβλημα των λεγόμενων «κόκκινων δανείων», δηλαδή των δανείων σε καθυστέρηση, είναι εξαιρετικά σοβαρό”, δήλωσε ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς, Μιχάλης Σάλλας, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, κατά την επίσκεψή του στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή της Θεσσαλονίκης.

Πιο αναλυτικά, διαβεβαίωσε ότι είναι ένα θέμα που αντιμετωπίζεται με πολύ μεγάλη υπευθυνότητα από τις ελληνικές τράπεζες. “Η στρατηγική που πρέπει να ακολουθήσουμε για την επίλυση του προβλήματος, πρέπει να είναι τέτοια ώστε, να μην ανακοπεί η πορεία ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας”, τόνισε χαρακτηριστικά.


Ο κ. Σάλλας, πρόσθεσε ότι “εξετάζουμε μία -μία τις επιχειρήσεις για εξυγίανση και αναδιάρθρωση, με απόλυτη προτεραιότητα σε εκείνες που λειτουργούν, απασχολούν πολλούς εργαζόμενους και έχουν σημαντικό ρόλο στην οικονομική δραστηριότητα.


Οι τράπεζες, σας μιλώ και από την εμπειρία της δικής μας τράπεζας, έχουν οργανώσει εσωτερικούς μηχανισμούς και διαδικασίες και είναι σε θέση σήμερα να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα σε διαχειριστικό και επιχειρηματικό επίπεδο.


Η όλη προσπάθεια αποβλέπει στην οικονομική ανόρθωση του τόπου και την ενίσχυση της υγιούς και ανταγωνιστικής επιχειρηματικότητας”.


Επιπλέον, ο πρόεδρος της Πειραιώς επισήμανε ότι στην ελληνική οικονομία διαμορφώνεται σταδιακά μία θετικότερη εικόνα και η εξέλιξη αυτή αποτυπώνεται όχι μόνο στους οικονομικούς δείκτες, αλλά και στον τρόπο δράσης του δημόσιου τομέα.


“Είναι εμφανής μία αλλαγή που σημειώνεται σταδιακά και στον ίδιο τον τρόπο λειτουργίας του κράτους. Πρόσφατα παραδείγματα είναι η επιτυχημένη ελληνική προεδρία στην Ευρωπαϊκή Ένωση και μάλιστα με πολύ χαμηλό κόστος, όπως επίσης και η επιτυχής διαχείριση θεμάτων της δημόσιας τάξης, για να μην μιλάμε μόνο για την οικονομία”, πρόσθεσε.


Σύμφωνα με τον ίδιο, “αλλά και στην οικονομία, συγκεκριμένα, βλέπουμε μία βελτίωση των επιδόσεων του ιδιωτικού τομέα, όπως στον τουρισμό, ο οποίος έχει σημαντική επίδραση και σε πολλούς άλλους κλάδους. Χαρακτηριστικό είναι ακόμη το ενδιαφέρον που εκδηλώνεται από το εξωτερικό για μεγάλες επενδύσεις στις υποδομές ή την αγορά ακινήτων, καθώς βέβαια και η επανεκκίνηση των μεγάλων οδικών έργων”.


Ερωτηθείς για την ενίσχυση της αγροτικής επιχειρηματικότητας, ο κ. Σάλλας τόνισε ότι είναι επίσης ένας κρίσιμος παράγων που συνεισφέρει στην ανάκαμψη της οικονομίας μας. “Η τόνωση της επιχειρηματικότητας και της εξωστρέφειας στον αγροτικό τομέα αποτελεί για εμάς, την Τράπεζα Πειραιώς, προτεραιότητα.


Για το λόγο αυτό έχουμε αναλάβει πρωτοβουλίες σημαντικές. Πρωτοβουλίες όχι μόνο χρηματοδοτικής στήριξης, αλλά και καινοτόμες δράσεις, όπως η «συμβολαιακή γεωργία», η οποία συμβάλει στον εξορθολογισμό όλου του συναλλακτικού κυκλώματος και τη διασφάλιση ρευστότητας, από τον παραγωγό μέχρι την βιομηχανία αγροτικών προϊόντων”, υπογράμμισε.


Πηγή :reporter.gr

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο!