Κύπρος: Διαπραγματεύσεις με ENI-KOGAS για νέο τερματικό LNG

23.08.2014

Το υπουργικό συμβούλιο της Κύπρου, έδωσε το «πράσινο φως» προκειμένου να αρχίσουν διαπραγματεύσεις για την κατασκευή τερματικού υγροποίησης φυσικού αερίου και με την ιταλο-κορεατική κοινοπραξία ENI-KOGAS.

Υπήρξε έγκριση της σχετικής πρότασης του υπουργού Ενέργειας Γιώργου Λακκοτρύπη, έπειτα από τη διαπίστωση ότι ισραηλινές εταιρείες που συμμετέχουν με τη Noble Energy στην εκμετάλλευση των κοιτασμάτων στο τεμάχιο 12 της κυπριακής ΑΟΖ, μελετούν άλλες εναλλακτικές επιλογές για αξιοποίηση του φυσικού αερίου, σε συνδυασμό με την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων των γειτονικών ισραηλινών γεωτρήσεων.


Πυρετώδεις διαβουλεύσεις για νέα νομοσχέδια


Πυρετώδεις διαβουλεύσεις από τους αρμόδιους υπουργούς θα υπάρξουν εντός του Σαββατοκύριακου, προκειμένου να ετοιμαστούν έξι νομοσχέδια που θα κατατεθούν τη Δευτέρα στη Βουλή και αφορούν στις εκποιήσεις ακινήτων και στην προστασία της κύριας κατοικίας μικρών δανειοληπτών.


Το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε τις κύριες αρχές του βασικού νομοσχεδίου περί εκποιήσεων, που αποτελεί και μνημονιακή υποχρέωση, καθώς και άλλων πέντε νομοσχεδίων που διαμορφώνονται με βάση εισηγήσεις που υπέβαλαν τα κόμματα για την προστασία της πρώτης κατοικίας, με κατάργηση των προνομίων των τραπεζών. Παράλληλα, η κυβέρνηση συνεχίζει τις διαβουλεύσεις με την τρόικα για την τελική μορφή των νομοσχεδίων.


Όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, η προσπάθεια αποσκοπεί στην αποδοχή από μέρους των διεθνών δανειστών της Κύπρου της ενσωμάτωσης στα νομοσχέδια των προτάσεων που κατέθεσαν τα κόμματα στη χθεσινή συνάντηση με τον πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη.


Όπως είπε ο κ. Χριστοδουλίδης, στη βάση των θέσεων των κομμάτων, το βασικό νομοσχέδιο ποινικοποιεί την παραβίαση από τις τράπεζες του κώδικα της Κεντρικής Τράπεζας για την αναδιάρθρωση των δανείων.


Πηγή: ΑΜΠΕ

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο!