Ξένα funds επενδύουν σε ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες

03.04.2014

Περισσότερα από ένα δις δολάρια άντλησαν ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες μέσω αυξήσεων στο μετοχικό κεφάλαιό τους το 2013 ενώ και τους πρώτους μήνες του 2014 η πορεία κρίνεται ικανοποιητική.

Είναι χαρακτηριστικό ότι πέρσι τα funds επένδυσαν 6,3 δις δολάρια στην ελληνική ναυτιλία ενώ το 2012 το συνολικό ποσόν ήταν περίπου 3 δις δολάρια. Στις ναυτιλιακές εταιρείες, σύμφωνα με τραπεζικούς κύκλους στον Πειραιά, επενδύουν κυρίως funds τα οποία εμπιστεύονται τη ναυτιλιακή βιομηχανία. «Τα ποσά που βάζουν δεν είναι μεγάλα σε αναλογία με το μέγεθος των επενδυτών αυτών, έχουν προοπτικές να βγάλουν άμεσα κέρδη, ωστόσο είναι σημαντικές οι επενδύσεις αυτές σε μια εποχή που οι χρηματοδοτήσεις , λόγω κρίσης, είναι με το σταγονόμετρο» τόνισαν οι ίδιοι κύκλοι.


Τα funds που επένδυσαν


-Το fund Swank Capital είναι ο μεγαλύτερος εξωτερικός επενδυτής της εισηγμένης στο αμερικανικό χρηματιστήριο ναυτιλιακής εταιρείας «Capital Product Partners» του Βαγγέλη Μαρινάκη.


Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Tradewinds» το συγκεκριμένο fund ελέγχει πλέον το 5,4\%των μετοχών της συγκεκριμένης εταιρείας αξίας περίπου 50 εκατομμυρίων δολαρίων. Στο χαρτοφυλάκιό της έχει 4,6 εκατομμύρια μετοχές.


Το fund Swank Capital δείχνει εμπιστοσύνη στην εταιρεία « Capital Product Partners» και στις προοπτικές που έχει στην παγκόσμια ναυτιλιακή βιομηχανία και για αυτό επένδυσε ήδη από τον Μαΐου του 2012 όταν συμμετείχε στην προσφορά μετοχών με ειδικά δικαιώματα ύψους 140 εκατομμυρίων δολαρίων. Η Swank Capital συμμετείχε επίσης στην αύξηση κεφαλαίου της Capital που έγινε το περασμένο καλοκαίρι.


– Το Φεβρουάριο του 2014 ο δισεκατομμυριούχος ειδικός στα κομπιούτερ Michael Dell, με περιουσία η οποία υπολογίζεται στα 15,3 δισ. δολάρια, εμπιστεύτηκε την ελληνική ναυτιλία και επένδυσε μέσω του fund MSD στην « StealthGas» συμφερόντων του Χάρη Βαφειά. Απόκτησε 3,4 εκατομμύρια μετοχές και ελέγχει το 9,8\% της εταιρείας.


– Η « Εletson Holdings Inc»., συμφερόντων των εφοπλιστικών οικογενειών Χατζηελευθεριάδη, Καρασταμάτη και Κέρτσικωφ, προχώρησε στη δημιουργία κοινοπραξίας με την αμερικανική επενδυτική τράπεζα Blackstone, και πιο συγκεκριμένα με το fund της Blackstone Tactical Opportunities, για την ίδρυση της» Eletson Gas», ναυτιλιακής εταιρείας που θα έχει στόλο από πλοία μεταφοράς υγραερίου (LPG). Το fund θα ελέγχει το 40\% της νέας εταιρείας, ενώ το μάνατζμεντ και την τεχνική διαχείρισή της θα έχει η μητρική «Eletson Holdings Inc». Τα συνολικά κεφάλαια που θα συγκεντρωθούν φτάνουν τα 700 εκατ. δολάρια.


Ο Σόρος επενδύει σε ελληνικές εταιρείες


Το Soros Fund Management, του μεγαλοεπενδυτή George Soros, έχει τοποθετηθεί σε έξι ναυτιλιακές εταιρίες στην αγορά μεταφοράς ξηρού φορτίου εκ των οποίων οι πέντε ανήκουν σε Έλληνες εφοπλιστές. Πρόκειται για την εταιρεία « Dryships» του Γιώργου Οικονόμου όπου επένδυσε 1,7 εκατ. δολαρίων, την εταιρεία «Diana» του Συμεών Παληού όπου επένδυσε 850 χιλιάδες δολάρια, την εταιρεία « Safe bulkers» του Πόλυ Βάσου Χατζηιωάννου όπου επένδυσε 156 χιλιάδες δολάρια και τις εταιρείες της Αγγελικής Φράγκου «Navios Maritimes Pertners», όπου επένδυσε 879.000 δολάρια και «Navios Maritime Holding» όπου επένδυσε 417 χιλιάδες δολάρια

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο!