«Κόκκινο πανί» για τους Έλληνες εφοπλιστές ο Γιάννης Στουρνάρας

19.05.2014

« Κόκκινη» κάρτα στον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα έχουν βγάλει οι Έλληνες εφοπλιστές καταλογίζοντάς του αποφάσεις οι οποίες προκαλούν σημαντικές οικονομικές απώλειες στις ναυτιλιακές εταιρείες υπό Ελληνική σημαία.

Νέο «φάουλ» του κ Στουρνάρα, κατά την άποψη κύκλων της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών ( ΕΕΕ), είναι η απόφαση να φορολογούνται οι αλλοδαποί ναυτικοί (που ανήκουν στο κατώτερο πλήρωμα) οι οποίοι εργάζονται σε πλοία υπό ελληνική σημαία., κάτι που «αποτελεί ελληνική πρωτοτυπία». Μάλιστα , οι ίδιοι κύκλοι σημειώνουν ότι εάν η κυβέρνηση δεν αλλάξει την συγκεκριμένη της απόφαση ελλοχεύει ο κίνδυνος να φύγει από την ελληνική σημαία μεγάλος αριθμός πλοίων αναζητώντας ένα ποιό «σίγουρο λιμάνι» σε άλλες κοινοτικές σημαίες, ανταγωνιστικότερες της Ελληνικής, όπως της Μάλτας ή της Κύπρου όπου δεν υπάρχουν αντίστοιχοι νόμοι.


Ωστόσο, όπως αναφέρθηκε στο maritimes.gr η εφαρμογή της συγκεκριμένη απόφασης δημιουργεί και ένα επιπλέουν θέμα : Φορολογώντας τους αλλοδαπούς ναυτικούς των υπό ελληνική σημαία πλοίων θα πρέπει συγχρόνως να τους χορηγηθεί residence, δηλαδή άδεια παραμονή στη χώρα !


Κατά πληροφορίες οι εφοπλιστές προτίθενται να θέσουν το συγκεκριμένο θέμα, με όλη την σοβαρότητά του, στην κυβέρνηση ενώ , κατά τις ίδιες πληροφορίες, αναμένεται να αναδειχθεί και στην κεντρική εκδήλωση των Ποσειδωνίων αρχές Ιουνίου.


Να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο της εκδήλωσης για τα βραβεία «Ευκράντη», που απονέμονται κάθε χρόνο σε προσωπικότητες και τα οποία διοργανώνουν τα «Ναυτικά Χρονικά», ο πλοιοκτήτης Πάνος Λασκαρίδης, γενικός γραμματέας της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών (ΕΕΕ), δήλωσε με νόημα :


«Η ελληνική ναυτιλία δεν έχει κανένα λόγο ούτε να γκρινιάζει ούτε να τσακώνεται με την ελληνική Πολιτεία. Θέλει να έχει τις άριστες των σχέσεων, είναι απολύτως προσανατολισμένη στο ότι ο τόπος της και η προκοπή της είναι εδώ, αρκεί να διατηρηθούν αυτές οι σχέσεις, οι οποίες, όπως είπα, εξελίσσονται εδώ και πολλές δεκαετίες με απόλυτα θετικό τρόπο.»…. «Οι δεσμοί αυτοί υπέστησαν πρόσφατα μια πολύ σημαντική διάρρηξη, από άστοχες, αχρείαστες -για να μην πω και τίποτα χειρότερο- ενέργειες του ΥΠ.ΟΙΚ., το οποίο έχει βαλθεί να διαρρήξει αυτούς τους παραδοσιακούς δεσμούς, πηγαίνοντας κόντρα στην προσπάθεια όλης της υπόλοιπης κυβέρνησης, και κυρίως του πρωθυπουργού».

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο!