Κλειδώνουν η δόση του 1 δισ. ευρώ και η νέα έξοδος στις αγορές

04.07.2014

Στην ενημέρωση του Eurogroup Working Group για την ολοκλήρωση της πρώτης δέσμης των προαπαιτούμενων δράσεων που συνδέονται με την υπόδόση του 1 δισ. ευρώ θα προχωρήσει σήμερα, Παρασκευή ο επικεφαλής του Σώματος Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ) Χριστόδουλος Στεφανάδης.

ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ έχουν ήδη ενημερωθεί για την υλοποίηση των 6 παρεμβάσεων και αναμένεται στο Eurogroup της Δευτέρας 7 Ιουλίου να γνωμοδοτήσουν θετικά υπέρ της χορήγησης της δόσης. Ενδεχομένως μέσα στην ημέρα να εκδοθεί και ανακοίνωση από το υπουργείο Οικονομικών που θα ενημερώνει και επισήμως για την εκπλήρωση της πρώτης σειράς των προαπαιτούμενων.



Ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης είχε θέσει εξ αρχής ως προτεραιότητα την έγκαιρη υλοποίηση των μέτρων ορόσημων για δύο λόγους: αφενός για να οικοδομήσει μια σχέση εμπιστοσύνης με τους ομολόγους του στο Eurogroup, αφετέρου για να εκμεταλλευθεί το θετικό «momentum» που θα δημιουργηθεί με την επιβεβαίωση ότι η Ελλάδα τηρεί τα συμπεφωνημένα, ώστε να εξέλθει η χώρα εκ νέου στις αγορές με την έκδοση τριετούς ομολόγου.



Σύμφωνα με πληροφορίες, η έγκριση από το Eurogroup της εκταμίευσης της δόσης του 1 δισ. ευρώ θα σηματοδοτήσει το άνοιγμα του βιβλίου προσφορών από τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους για την έκδοση τριετούς ομολόγου ύψους έως 3 δισ. ευρώ.



Το ομόλογο αναμένεται να εκδοθεί είτε στις 10, είτε στις 11 Ιουλίου και σύμφωνα με την προεργασία που έχει γίνει ενδέχεται να τιμολογηθεί μεταξύ στο 2,9\% – 3,1\%. Στη σημερινή τηλεδιάσκεψη το Eurogroup Working Group αναμένεται να ενημερωθεί και για το συγκεκριμένο ζήτημα.



Πέραν από την αξιοποίηση της θετικής συγκυρίας και τη μεγάλη ζήτηση των επενδυτών για ελληνικό χρέος ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους θα εκδώσει το συγκεκριμένο ομόλογο και για να ολοκληρώσει την αναδημιουργία της καμπύλης επιτοκίων των ελληνικών ομολόγων.

Μετά την επιτυχημένη έκδοση του 5ετούς ομολόγου τον Απρίλιο ο ΟΔΔΗΧ προετοίμαζε την έκδοση 3ετούς και 7ετούς ομολόγου. Σημειώνεται πως η κατάτμηση της διάρκειας του ελληνικού χρέους, δηλαδή η δημιουργία χρονικών σκαλοπατιών θα μειώσει περαιτέρω την απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς, περιορίζονταν το κόστος δανεισμού του Δημοσίου σε όλες τις διάρκειες.



Σύμφωνα με πληροφορίες στις επαφές που είχε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας στο Βερολίνο με Γερμανούς βουλευτές τους ενημέρωσε για τα σχέδια για νέα έξοδο της Ελλάδος στις αγορές την επόμενη εβδομάδα.



Συγκεκριμένα επεσήμανε πως το τελευταία τετράμηνο η Ελλάδα έχει συγκεντρώσει σχεδόν 15 δισ. ευρώ από τις αγορές, εκ των οποίων τα 8,3 δισ. ευρώ αντλήθηκαν από τις τράπεζες κατά τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου.



Ο ίδιος υπογράμμισε πως μόνον μέσα από την υποχώρηση των επιτοκίων των έντοκων γραμματίων , μετά την έκδοση του 5ετούς ομολόγου τον Απρίλιο, το κέρδος του Προϋπολογισμού ανέρχεται στα 200 εκατ. ευρώ.



Τέλος, ο κ. Σταϊκούρας επισήμανε στους Γερμανούς βουλευτές πως η ελληνική πλευρά θα επιθυμούσε η ελάφρυνση του χρέους μέσω της επιμήκυνσης της λήξης των ομολόγων που έχει ο επίσημος τομέας, αλλά και μείωσης των επιτοκίων τους να γίνει το αργότερο μέχρι το τέλος του 2014, καθώς αυτό θα διασφάλιζε την καταγραφή των προβλεπόμενων στο πρόγραμμα υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων, αλλά και την εξάλειψη κάθε χρηματοδοτικού κενού έως και τον Μάιο του 2016.



Πηγή :in.gr

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο!