Κίνδυνος με το φυσικό αέριο και την ενέργεια λόγω Ουκρανίας -Πώς εμπλέκεται η Ελλάδα
Η ΕΕ σφίγγει ακόμα περισσότερο τα λουριά στον Πούτιν, αλλά και εκείνος δεν μένει με σταυρωμένα χέρια κρατώντας το «ισχυρό» χαρτί της ενέργειας κουνώντας το απειλητικά στους Ευρωπαίους.
Υπάρχει, άραγε, κίνδυνος ενεργειακού κραχ, τον προσεχή χειμώνα, σε περίπτωση που τα πράγματα φτάσουν στα άκρα; Όπως σημειώνει το Capital.gr, πρόσφατα το έγκυρο πρακτορείο Platts σημείωνε ότι η κατανάλωση λιθάνθρακα στη Βρετανία βρίσκεται σε χαμηλό τριετίας, οι εισαγωγές κάρβουνου βρίσκονται σε υψηλό 18μήνου.
Με απλά λόγια, οι Βρετανοί έχουν αρχίσει ήδη από τον περασμένο Μάιο, να «στοκάρουν» άνθρακα, προκειμένου – όπως εκτιμούν πολλοί παρατηρητές – να ενισχύσουν την ενεργειακή τους αυτονομία σε περίπτωση που ενταθούν τα προβλήματα και υπάρξει διακοπή της ροής του ρωσικού αερίου προς την Ευρώπη.
Από την μεριά της η ΕΕ ζητάει από τα κράτη μέλη να προχωρήσουν σε stress test πριν το χειμώνα ώστε να διαπιστωθεί η έκθεσή τους σε περίπτωση που η κρίση στην Ουκρανία οδηγήσει σε σοβαρές διακοπές της προμήθειας ρωσικού αερίου.
Οι αναλυτές αναφέρουν πως αν υπάρχει μια επαρκής και… πειστική ανταπάντηση του Πούτιν προς την ΕΕ, αυτή θα είναι στον τομέα της ενέργειας. Προνομιακό πεδίο για την ίδιον και τη Ρωσία.
Ήδη η Κομισιόν έχει ζητήσει από τα κράτη μέλη να εξετάσουν την ιδέα να δημιουργήσουν ενεργειακό στοκ και αποθέματα ενέργειας, σε μια εικονική κοινή αποθήκη.
Σε αυτό το μήκος κύματος ο Ευρωπαίος επίτροπος ενέργειας Έτινγκερ στην πρόσφατη επίσκεψή του στη χώρα μας επισήμανε ιδιαίτερα την ανάγκη αποθήκευσης φυσικού αερίου στην περιοχή, τόσο λόγω της αυξανόμενης κατανάλωσης όσο και λόγω των τακτικών κρίσεων στις σχέσεις Ρωσίας και Ουκρανίας, οι οποίες συχνά οδηγούν σε διακοπή της παροχής.
Άλλωστε, περίπου το 16\% του καταναλισκόμενου στην Ευρώπη ρωσικού αερίου διοχετεύεται στην Γηραιά Ήπειρο μέσω της Ουκρανίας.
Από ελληνικής πλευράς, ήδη έχει ζητηθεί στη σύσκεψη της περασμένης εβδομάδας από τους αρμόδιους φορείς (ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ, ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ) να καταθέσουν τις προτάσεις τους. Η επόμενη σύσκεψη για το ζήτημα έχει προγραμματιστεί για τις 20 Αυγούστου και τότε το ΥΠΕΚΑ αναμένεται να οριστικοποιήσει το ελληνικό πλάνο αντιμετώπισης πιθανής κρίσης.
Σημειώνεται ότι έως το 2016 πρόκειται να αυξηθεί σημαντικά η δυναμικότητα της αποθήκευσης LNGστη Ρεβυθούσα, η οποία θα φθάσει από τα τρέχοντα 12 εκατ. κυβικά μέτρα στα 20 εκατ. κυβικά μέτρα ημερησίως.
Ωστόσο, σε καμία περίπτωση αυτή η δυναμικότητα δεν διασφαλίζει την δημιουργία αποθεμάτων ασφαλείας, τα οποία ζητά μετ’ επιτάσεως η Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς το LNG από την Ρεβυθούσα διοχετεύεται στο σύστημα το πολύ μέσα σε δύο εβδομάδες και θα φτάσει περίπου στις τρεις μετά την αναβάθμιση.
Να σημειωθεί πως από το 2011 βρίσκεται σε εκκρεμότητα το σχέδιο για τη δημιουργία της πρώτης μεγάλης υποδομής αποθήκευσης αερίου στην Ελλάδα, που έχει υποβληθεί από την Energean Oil & Gas.