Κίνδυνος «μπούμερανγκ» για το δυτικό χρηματοπιστωτικό σύστημα ενδεχόμενη «απαλλοτρίωση» των «παγωμένων» ρωσικών κεφαλαίων.

01.04.2024

Έχει ανοίξει σιγά-σιγά,  εκ μέρους των ΗΠΑ και της ΕΕ, η συζήτηση  περί κατάσχεσης των κερδών από τα ρωσικά χρήματα που έχουν «παγώσει» σε δυτικές τράπεζες ή ακόμη και η χρήση των ίδιων των «παγωμένων» κεφαλαίων , ύψους περί τα 200 δις δολάρια. Τα χρήματα αυτά θα δοθούν, όπως υποστηρίζεται, βοήθεια στην Ουκρανία προκειμένου να αγοράσει όπλα για να συνεχίσει να πολεμάει με την Ρωσία, αλλά και για την ανοικοδόμηση της χώρας μετά το πέρας των πολεμικών  δράσεων

Όμως, η χρήση των  κερδών που προέρχονται από τα ρωσικά «παγωμένα» κεφάλια  ή και των ίδιων των κεφαλαίων δεν είναι μια τόσο απλή υπόθεση, όπως ορισμένοι κύκλοι θα ήθελαν να την εμφανίσουν.

Γιατί ; Διότι , σύμφωνα με έγκυρες νομικές πηγές τα κράτη έχουν κυριαρχική ασυλία, όσον αφορά την περιουσία τους και εξαιρούνται από τη δικαιοδοσία άλλων χωρών. Ως εκ τούτου η απαλλοτρίωση της περιουσίας τους απαγορεύεται και καμία εξαίρεση δεν είναι νόμιμη.

« Οι διατάξεις του διεθνούς δικαίου είναι σαφείς και δεν υπόκεινται σε ερμηνεία. Η μόνη νομική δυνατότητα δήμευσης των περιουσιακών στοιχείων ενός κράτους είναι με απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, με ετυμηγορία του Διεθνούς Δικαστηρίου του ΟΗΕ ή με μια συμφωνία που υπογράφεται από τα ενδιαφερόμενα μέρη, στο πλαίσιο μιας συνθήκης ειρήνης για τις επανορθώσεις μετά από ένοπλες συγκρούσεις» ανάφεραν  οι ίδιοι νομικοί κύκλοι και συμπλήρωσαν: « Σε κάθε περίπτωση, στο πλαίσιο της τρέχουσας σύγκρουσης, καμία ενέργεια δεν μπορεί να λάβει χώρα, χωρίς την επίσημη συναίνεση της Ρωσίας».

Δυτικές τράπεζες κρούουν τον «κώδωνα του κινδύνου»

Ορισμένες δυτικές τράπεζες ασκούν πίεση κατά των προτάσεων της ΕΕ για την αναδιανομή δισεκατομμυρίων ευρώ από τόκους παγωμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων, εκφράζοντας φόβους ότι οι προτάσεις αυτές μπορεί να οδηγήσουν σε δαπανηρές προσφυγές στα δικαστήρια.

Ωστόσο μερικές τράπεζες εκφράζουν φόβους ότι μπορεί αργότερα να βρεθούν υπόλογες στη Ρωσία, αν αναμιχθούν σε οποιαδήποτε μεταφορά χρημάτων στην Ουκρανία.

Τραπεζικοί κύκλοι, που ζήτησαν να μην κατονομασθούν λόγω του ευαίσθητου χαρακτήρα του ζητήματος,  εξέφρασαν επίσης φόβους ότι οι προτάσεις θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια ευρύτερη διάβρωση της εμπιστοσύνης στο δυτικό τραπεζικό σύστημα.

Επίσης, δήλωσαν ότι έχουν γνωστοποιήσει τις ανησυχίες τους στους παράγοντες που λαμβάνουν τις αποφάσεις στις ΗΠΑ, Βρετανία και στην ευρωζώνη, επισημαίνοντας πως είναι πιθανό να γίνουν δικαστικές προσφυγές, όταν οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας  χαλαρώσουν κάποια στιγμή ή αρθούν.

Η Ρωσία, από την πλευρά της έχει δηλώσει σε όλους τους τόνους  ότι οποιαδήποτε απόπειρα να κατασχεθούν κεφάλαιά της ή οι τόκοι τους αποτελεί «ληστεία» που θα οδηγήσει σε δεκαετίες νομικών προσφυγών εναντίον όλων όσοι θα αναμιχθούν σ’ αυτή. Επιπροσθέτως, η Μόσχα έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι θα προχωρήσει και σε αντίποινα, αν απαλλοτριωθούν περιουσιακά στοιχεία ή έσοδά της.

Επιπτώσεις

Από την ενδεχόμενη  δήμευση ρωσικών περιουσιακών στοιχείων, αναφέρεται από τους ίδιους κύκλους,  θα  προκύψουν  αναπόφευκτες επιπτώσεις, όπως: 1) Η  καταστροφή της φήμης του Δυτικού Κόσμου ότι σέβεται το δικαίωμα  φύλαξης των κεφαλαίων  Τρίτων από τις δυτικές τράπεζες, παρά τις επιμέρους, ενδεχομένως, πολιτικές διαφορές τους. 2) H απώλεια της εμπιστοσύνης στο δυτικό χρηματοπιστωτικό σύστημα, που βασίζεται στο δολάριο και το ευρώ και συνεπώς στην ασφάλεια των επενδύσεων σε χρηματοοικονομικά προϊόντα που προσφέρουν.3) Πολλά κράτη, που θεωρούν την αμερικανική και Ευρωπαϊκή  στάση , έναντι των ρωσικών χρημάτων, σαν απειλή στην άσκηση κυριαρχικών δικαιωμάτων τους ,  θα  αναζητήσουν εναλλακτικούς τρόπους επένδυσης των κεφαλαίων τους ή διεξαγωγής του εμπορίου τους.

Να σημειωθεί ότι στο ενδεχόμενο «απαλλοτρίωσης» των κρατικών αποθεματικών της ρωσικής Κεντρικής Τράπεζας που έχουν «παγώσει» σε δυτικές τράπεζες  θεωρείται  σχεδόν δεδομένο ότι η ρωσική κυβέρνηση θα  προχωρήσει  στη  δήμευση  δυτικών  περιουσιακών  στοιχείων  που υπάρχουν στη ρωσική αγορά ως οικονομική αποζημίωση.

Αυτό σημαίνει, όπως αναφέρθηκε, ότι «οι ρωσικές οικονομικές απώλειες που προκαλούνται από πρωτοβουλίες της Ουάσιγκτον και της Ευρωπαϊκής Ένωσης , θα μετατραπούν άμεσα σε σημαντικές οικονομικές ζημίες για δυτικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη Ρωσία.».

Εκτιμάται, βάσει των οικονομικών στοιχείων που υπάρχουν, ότι  οι απώλειες ανά χώρα μπορούν να εκτιμηθούν σε δισ. δολάρια. Ειδικότερα:  Η Γαλλία θα χάσει έως 16,6 δισ., η Ολλανδία έως 50,1 δις , το Ηνωμένο Βασίλειο έως 18,9 δις, η Ελβετία έως 28,5 δις  η Γερμανία έως 17,3 δις , η Ιταλία έως 12,9 δις , η Ιαπωνία έως 4,6 δις , ο Καναδάς έως 2,9  δις και οι ΗΠΑ έως  και 9,6 δισ.

Ρωσικά…  αντίποινα

Η Ρωσική Ομοσπονδία, σε μια κίνηση αντιποίνων,  υλοποιεί μια στρατηγική απαλλαγής της από τα ομόλογα του αμερικανικού δημοσίου με τη σταδιακή διαδικασία απελευθέρωσης από το σύστημα του “πετροδολαρίου”.

Διεθνείς οικονομικοί και νομικοί κύκλοι σημειώνουν  ότι από την κίνηση αυτή  μπορεί, αργά η γρηγορότερα, να κλονιστεί  το σύστημα του «πετροδολαρίου» με  πρώτη αναπόφευκτη συνέπεια το σημαντικό πλήγμα στην αγορά ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου.

«Η πτώση της ζήτησης για το δολάριο στη διεθνή σκηνή θα πυροδοτήσει υποτίμηση του νομίσματος. Στην πραγματικότητα, η πτώση της ζήτησης για αμερικανικά ομόλογα θα οδηγήσει μηχανικά σε αύξηση του επιτοκίου τους, δυσκολεύοντας τη χρηματοδότηση του δημόσιου χρέους των ΗΠΑ, στο επίπεδο που γνωρίζουμε σήμερα. Αυτό αποτελεί υπαρξιακό κίνδυνο για τις ΗΠΑ» αναφέρθηκε.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο!