ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΑΝΑΣΤΟΛΗΣ ΛΕΙΤΟΥοa1ΓΙΑΣ Ποa1ΟΤΥΠΟΥ ΜΑΘΗΤΙΚΟΥ ΟΙΚΟΤοa1ΟΦΕΙΟΥ ΟΙΝΟΥΣΣΩΝ

25.08.2014

Το Πρότυπο Μαθητικό Οικοτροφείο Οινουσσών, έπειτα από 58 συνεχή έτη λειτουργίας, κινδυνεύει να κλείσει λόγω αδυναμίας καλύψεως μεγάλου μέρους του λειτουργικού του κόστους από τους ιδιωτικούς πόρους του Ιδρύματος του αειμνήστου Καπτα-Γιάννη Δ. Πατέρα, στους οποίους στηριζόταν έως σήμερα.

Πέρυσι, το Οικοτροφείο μας αντιμετώπιζε τον ίδιο κίνδυνο. Ωστόσο, οι τότε πολύμηνες προσπάθειες του Δημάρχου Οινουσσών κ. Ευαγγέλου Ηλ. Αγγελάκου είχαν αποδώσει καρπούς και επετεύχθη η εξασφάλιση χρηματοδότησης ύψους €100.000.


Προκειμένου να λειτουργήσει και την επομένη σχολική χρονιά, φέτος ετέθη και πάλι στην Κυβέρνηση το ζήτημα της κάλυψης μέρους των λειτουργικών εξόδων του Οικοτροφείου από έναν δημόσιο φορέα, ως ανταπόδοση στην κοινωνική και εθνική προσφορά των Οινουσσίων εκ μέρους του κράτους.


Προς τούτο ο κ. Δήμαρχος έχει επανειλημμένως επικοινωνήσει με το Γραφείο του Πρωθυπουργού και έχει ενημερώσει και τον ίδιο τον κ. Πρωθυπουργό για το θέμα. Μάλιστα, την 20/08/2014 ο Βουλευτής Χίου κ. Κάρμαντζης, έπειτα από επικοινωνία με τον κ. Δήμαρχο, κατέθεσε αναφορά προς τους Υπουργούς Παιδείας και Οικονομικών σχετικώς με το θέμα.


Δυστυχώς, μέχρι σήμερα η Πολιτεία δεν έχει δώσει λύση – και μάλιστα μόνιμη – σε αυτό το μείζον ζήτημα για τα παιδιά που έρχονται από όλη την Ελλάδα και φιλοξενούνται στο ακριτικό μας νησί, παρόλον ότι έχει επισημανθεί πολλάκις η προσφορά του Οικοτροφείου μας σε αυτά και τις οικογένειές τους. Επισημαίνεται ότι όλα αυτά τα 58 χρόνια έχουν φιλοξενηθεί αφιλοκερδώς άνω των 5.000 απόρων παιδιών από όλη την χώρα, δίδοντάς τους κατ’ αυτόν τον τρόπο την δυνατότητα των σπουδών, υποτροφίες για ανώτερες και ανώτατες σπουδές, αλλά και την διάνοιξη νέων προσοδοφόρων επαγγελματικών οριζόντων.


Εμείς δεν θα παύσουμε να αγωνιζόμαστε μέχρις ικανοποιήσεως του δικαίου αυτού στόχου για τα παιδιά και είμεθα βέβαιοι ότι η Πολιτεία, αντιλαμβανομένη τις επικίνδυνες συνέπειες της ενδεχόμενης παύσης της λειτουργίας του πρότυπου οικοτροφείου μας, θα αναλάβει και αυτή τις δικές της ηθικές ευθύνες.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο!