Καταγράφεται αυξημένη ζήτηση φορτίων LNG στον τερματικό σταθμό της Ρεβυθούσας

29.05.2024

Σημαντική αύξηση φορτίων LNG κατεγράφεται στον Τερματικό Σταθμό του ΔΕΣΦΑ στη Ρεβυθούσα, αποδεικνύοντας τη ζήτηση για φυσικό αέριο.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με πηγές του κλάδου στη Ρεβυθούσα εκφορτώθηκαν δυο φορτία LNG κατά τον τρέχοντα μήνα (ενώ τον Απρίλιο δεν είχε εκφορτωθεί κανένα, κάτι που είχε να συμβεί από το 2019), και στις 5 Ιουνίου είναι η προγραμματισμένη η εκφόρτωση ενός μεγάλου φορτίου, της τάξης των 1.2 Τεραβατωρών, που έρχεται από τις ΗΠΑ για μία  μεγάλη εταιρεία ηλεκτροπαραγωγής.

Παράλληλα, επισημαίνεται ότι η αυξητική τάση αναμένεται να συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα, δεδομένου οι ποσότητες αερίου αγωγών που εισάγονται στο Εθνικό Σύστημα Φυσικού Αερίου, από την πύλη του Σιδηρόκαστρου, δεν επαρκούν για να καλύψουν τη ζήτηση. Ταυτόχρονα, αναμένεται να ξεκινήσει και η δεύτερη πύλη εισόδου στη Βόρεια Ελλάδα, το FSRU της Αλεξανδρούπολης, με την Gastrade να σηματοδοτεί ότι η εμπορική λειτουργία της υποδομής θα ξεκινήσει εντός του Ιουνίου, αφού επιλυθούν ορισμένα τεχνικής φύσεως ζητήματα που εντοπίστηκαν κατά τη φάση της δοκιμαστικής λειτουργίας.

Εν τω μεταξύ, την σημασία αυτών των δύο υποδομών για την ενεργειακή ασφάλεια της Ελλάδας, αλλά και όλων των χωρών που συμμετέχουν στο project του Κάθετου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου (Βουλγαρία, Ρουμανία, Ουγγαρία, Σλοβακία, Μολδαβία, & Ουκρανία), τόνισε και η Διευθύνουσα Σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ, Μαρία Ρίτα Γκάλι στο πλαίσιο επίσκεψης στο Τέρμιναλ της Ρεβυθούσας του Γενικού Γραμματέα του East Med Gas Forum Οσάμα Μομπάρεζ και άλλων κρατικών αξιωματούχων και στελεχών ενεργειακών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Αναλυτικότερα η ίδια είπε μεταξύ άλλων ότι  «Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για να διατηρήσουμε στο μέγιστο βαθμό την ευελιξία και τη διαθεσιμότητα της Ρεβυθούσας, όπως το πράξαμε δυο χρόνια πριν. Ααυτή τη στιγμή χρειάζεται να “καίμε” αέριο γιατί η ροή του LNG είναι σχετικά χαμηλή και υπάρχουν ημέρες χωρίς επαναεριοποίηση, ελπίζουμε όμως ότι η αγορά θα επανακάμψει δυναμικά»

Την ίδια ώρα, η επικεφαλής του ΔΕΣΦΑ αναφέρεθηκε στην ανάκαμψη της ζήτησης για φυσικό αέριο στη χώρα μας το πρώτο τρίμηνο του έτους, προσθέτοντας ότι «Αυτό που είναι σημαντικό για τις χώρες της Μεσογείου που παράγουν φυσικό αέριο είναι να κατανοήσουν ότι μέσω της Ελλάδας μπορούν να αποκτήσουν πρόσβαση σε μια μεγάλη αγορά φυσικού αερίου, που αυτή τη στιγμή καταναλώνει περί τα 54 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως και μεγάλο μέρος της ποσότητας αυτής αναλογεί σε μακροπρόθεσμα συμβόλαια που θα λήξουν στο εγγύς μέλλον. Υπάρχει δηλαδή μια μεγάλη αγορά για την οποία η πύλη εισόδου είναι οι υποδομές φυσικού αερίου της Ελλάδος».

Αξίζει να αναφερθεί ότι η Εγκατάσταση της Ρεβυθούσας αποτελεί το σημείο εισόδου του ΥΦΑ (Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου) στο Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς ΦΑ (ΕΣΜΦΑ) και έχει σχεδιαστεί για να πραγματοποιεί τις διαδικασίες της έγχυσης ΥΦΑ από πλοίο μεταφοράς, αποθήκευσης ποσοτήτων ΥΦΑ, επαναυγροποίησης των αερίων που προκύπτουν από φυσική εξάτμιση του ΥΦΑ στις δεξαμενές, δ) άντλησης και αεριοποίησης του ΥΦΑ και έγχυσης του Φ.Α. στο ΕΣΜΦΑ.Επίσης, στην Ρεβυθούσα λειτουργεί και LNG truck loading, το οποίο καθιστά δυνατή τη μεταφορά LNG μέσω εικονικού αγωγού, δίνοντας τη δυνατότητα ανεφοδιασμού σημείων κατανάλωσης που βρίσκονται σε απόσταση από το ΕΣΦΑ.

Γενικότερα, η αύξηση φορτίων LNG από τα μέσα Μαΐου στην χώρα μας οφείλεται στις εργασίες συντήρησης του αγωγού Turkish Stream, εν μέσω περιορισμών στη διακίνηση φορτίων μέσω του Σουέζ.

 

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο!