15.04.2024

καπτ. Γιώργος Κουμπενάς: Αύξηση της κρουαζιέρας – πολύ ασφαλής προορισμός η Ελλάδα

“Μετά τον κορονοϊό υπάρχει μια αυξητική τάση στον κλάδο της κρουαζιέρας, με το 2023 να χαρακτηρίζεται ως χρονιά ρεκόρ με περίπου 8 εκατομμύρια επιβάτες να επισκέπτονται 45 ελληνικά λιμάνια”, όπως τόνισε χαρακτηριστικά μιλώντας στην εκπομπή maritimes ο Πρόεδρος της Ένωσης Εφοπλιστών Κρουαζιεροπλοίων και Φορέων Ναυτιλίας & Πρόεδρος Επιχειρήσεων της Celestyal, Γιώργος Κουμπενάς. Ο ίδιος δήλωσε ότι υπάρχει μεγάλη ζήτηση επισκεψιμότητας για την Ελλάδα, καθώς οι ξένοι επισκέπτες θέλουν να ζήσουν την ελληνική εμπειρία (ιστορικά μνημεία, φαγητό, διασκέδαση κλπ), όσο και νιώθουν ότι είναι ένας πολύ ασφαλής προορισμός. Την ίδια ώρα ο κ. Κουμπενάς διευκρίνισε ότι το μεγαλύτερο ποσοστό ξένων επιβατών προέρχεται από τις ΗΠΑ, με τους Βαλκάνιους ωστόσο το τελευταίο διάστημα να έχουν αυξήσει τα ποσοστά προσέλευσης τους.

Παράλληλα, ο Πρόεδρος της Ένωσης Εφοπλιστών Κρουαζιεροπλοίων και Φορέων Ναυτιλίας, αναφερόμενος στις υποδομές των λιμανιών, σημείωσε ότι σε πολλές περιπτώσεις είναι ανύπαρκτες. Παρ’όλα αυτά υπογράμμισε ότι πρέπει να γίνουν μικρές και έξυπνες παρεμβάσεις, χωρίς όμως αυτές να αλλοιώσουν το χαρακτήρα των νησιών. Σχετικά με το λιμάνι του Πειραιά, ο ίδιος σημείωσε ότι χρειάζεται καλύτερη ρύθμιση στις αφίξεις των πλοίων, καθώς θα πρέπει να γίνονται καθ’όλη τη διάρκεια της εβδομάδας και όχι σε μία ημέρα. Σχετικά με τις περιβαλλοντικές απαιτήσεις και τους πράσινους κανονισμούς, ο κ. Κουμπενάς είπε ότι δεδομένου ότι ο κλάδος της κρουαζιέρας είναι ιδιαίτερα ενεργοβόρος, οι εταιρείες προσπαθούν να μειώσουν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα τους με διάφορους τρόπους (LNG πλοία, πιο αποδοτικά πλοία κλπ). Συμπλήρωσε ότι όλα αυτά απαιτούν ένα έξτρα κόστος (οικονομικό) που προς το παρόν δεν έχει μετακυλιστεί στον επιβάτη, κάτι τέτοιο όμως τόνισε ότι μελλοντικά θα είναι αναπόφευκτο.

Στη συνέχεια ο κ. Κουμπενάς έκανε λόγο και για το στρατηγικό πλάνο που απαιτείται ως προς το ποια πλοία- ανά μέγεθος- θα προσεγγίζουν και τα ανάλογα λιμάνια. Την ίδια ώρα μιλώντας στην εκπομπή maritimes, ο ίδιος έθιξε και το ζήτημα της έλλειψης προσωπικού, με τον ανταγωνισμό να κυριαρχεί μεταξύ του κλάδου γενικότερα (ποντοπόρος ναυτιλία, yachting κλπ), προσφέροντας ανάλογα πακέτα προσέλκυσης του. Τέλος, ο Πρόεδρος Επιχειρήσεων της Celestyal, αναφέρθηκε στα επενδυτικά πλάνα της εταιρείας του, η οποία όπως είπε έχει επενδύσει ήδη σε δύο νεότερα πλοία και στις αναβαθμίσεις τους σε ελληνικά ναυπηγεία (ύψους 25 εκατομμυρίων ευρώ και 15 εκατομμυρίων ευρώ). Ενώ δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι η Celestyal δεν επενδύει μόνο στον στόλο της, αλλά τόσο στο εμπορικό της τμήμα (π.χ.νέο σύστημα κρατήσεων), όσο και στο ανθρώπινο δυναμικός της, το οποίο είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την προώθηση της κρουαζιέρας.

Την εκπομπή Maritimes παρουσιάζουν οι Μάρκος Κάντζιος και Νίκος Μπαρδούνιας και πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Δημοσιογραφικό Συνεταιρισμό ΝΕΤ24. Προβάλλεται στο εναλλακτικό κανάλι της Αθήνας RISE TV και σε περιφερειακούς σταθμούς και μέσα ενημέρωσης.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο!