Κ. Χατζηδάκης προς Έλληνες εφοπλιστές «Συνεχίζετε να επενδύετε στην Ελλάδα»

22.03.2024

«Η Moody’s η οποία δεν μας έδωσε την επενδυτική βαθμίδα, κάτι που το περιμέναμε αφού μας είχε  δώσει πέρσι  δύο επενδυτικές βαθμίδες, αιτιολόγησε την απόφασή της  υποστηρίζοντας  μεταξύ άλλων ότι είναι  ρίσκο την εξάρτηση της χώρας από τη ναυτιλία», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας λίγες ημέρες πριν στη Ναυτιλιακή Λέσχη Πειραιά, ενώπιων εκπροσώπων της ελληνικης ναυτιλιακής κοινότητας. Σχολιάζοντας ταυτόχρονα ότι «Η ναυτιλία δεν είναι ρίσκο, αλλά δύναμη», συμπληρώνοντας ότι αυτή αποτελεί ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για την Ελλάδα, μαζί με τον τουρισμό, την αγροτοδιατροφή και την φαρμακοβιομηχανία.

Την ίδια ώρα, ο κ.Χατζηδάκης απηύθυνε κάλεσμα  στους Έλληνες εφοπλιστές  να συνεχίσουν να επενδύουν στην Ελλάδα, λέγοντας ότι είναι ανοιχτός σε συζητήσεις, δεδομένου ότι Έλληνες εφοπλιστές επενδύουν δυναμικά και σε άλλους τομείς, όπως στο real estate, στα ναυπηγεία ή σε ενεργειακά project.

Εκτός των άλλων, ο ίδιος τόνισε ότι η ναυτιλία συνεισφέρει στην ελληνική οικονομία με 14.1 δισεκατομμύρια δολάρια κατ΄ έτος, που αυτό σημαίνει το 7,8% του ΑΕΠ, προσφέροντας 86.000 θέσεις εργασίας.

Παράλληλα, ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε και στα ελληνικά λιμάνια και στις όλο και αυξανόμενες επιδόσεις τους. Ενώ, ο ίδιος έκανε και ιδιαίτερη αναφορά στην προσπάθεια της κυβέρνησης να περάσει το μήνυμα ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα φιλική στις επενδύσεις.

Αξίζει να αναφερθεί ότι στο τέλος της ομιλίας του ο κ. Χατζηδάκης προανήγγειλε ότι θα φέρει στη Βουλή νομοσχέδιο με το οποίο θα ενθαρρύνονται φορολογικά και χρηματοδοτικά οι επενδύσεις στην καινοτομία, αλλά και στις συγχωνεύσεις μικρών επιχειρήσεων.

Γενική άποψη της κατάμεστης αίθουσας «Σταύρος Α. Νταϊφάς»

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ανώτατοι εκπρόσωποι θεσμικών φορέων ή ενώσεων όπως: ο κύριος Δημήτριος Παπαστεργίου Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ο κύριος Χάρης Θεοχάρης Υφυπουργός Οικονομικών, ο κύριος Γεώργιος Κότσιρας Υφυπουργός Εξωτερικών, ο κύριος Βασίλειος Λογοθέτης μέλος Δ.Σ. του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, η κυρία Βιβή Κολλιοπούλλου Πρόεδρος της Wista Hellas, ο κύριος Σταύρος Καλαφάτης Γενικός Γραμματέας Κ.Ο.Ν.Δ, ο κύριος Γεώργιος Ξηραδάκης Πρόεδρος της Ένωσης χρηματοοικονομικών Στελεχών Ναυτιλίας, ο κύριος Θεόδωρος  Βώκος Διευθύνων Σύμβουλος Εκθέσεις Ποσειδώνια ΑΕ, ο κύριος Μιχαήλ Σφακιανάκης Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πειραιά.

Στο κάλεσμα της αλληλοδικτύωσης των μελών και της στήριξης τους ως προς τη Ναυτιλιακή Λέσχη Πειραιώς παρευρέθηκαν και οι εκλεκτοί χορηγοί της εκδήλωσης κατ’ αλφαβητική σειρά:

Ο κύριος Κωστής Φραγκούλης, CEO της Franman.

Ο κύριος Νικόλαος Γερασίμου, ναυτιλιακός δικηγόρος και Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Ένωσης Ναυτικού Δικαίου.

Ο κύριος Δρ.Πάνος Φασουλής Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας και ο κύριος Σπύρος Τόγιας, CEO της Grid Shipping & Capital Ltd.

Ο κύριος Κατράδης Κωνσταντίνος, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος Ομίλου εταιρειών Κατράδης – Κατράδης Σχοινιά Ναυτιλίας Α.Β.Ε.Ε.

Η κυρία Δανάη Μπεζεντάκου CEO της Navigator Shipping consultants Concept Founder-YES FORUM & Αντιπρόεδρος του International Propeller Club (Port of Piraeus) και η Χριστίνα Μπεζαντάκου consultants Concept Founder-YES FORUM .

Ο κύριος Βασίλης Πρεβεζάνος και ο κύριος Ισαάκ Ματαράσσο απο την New Vision Shipping S.A.

Ο κύριος Κωστής, Φραγκούλης Πρόεδρος του Propeller Club Πειραιά.

Ο καπετάν Παναγιώτης Τσάκος, TSAKOS GROUP OF COMPANIES.

Ο κύριος Ιώαννης Φλουτάκος, Managing Director της Ursa Shipbrokers.

Η εκδήλωση έλαβε τέλος με την απονομή αναμνηστικής τιμητικής πλακέτας στον επίτιμο προσκεκλημένο ομιλητή τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κύριο Κωστή Χατζηδάκη.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο!