INSB Class: Η σοβαρή επιλογή από πλευράς Πλοιοκτησίας

22.05.2024

Ο Ελληνικός Οργανισµός INSB Class, για την επιθεώρηση και πιστοποίηση πλοίων, διανύει την 5η δεκαετία παρουσία τους στα ναυτιλιακά δρώμενα. Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, δικαιούται να διεκδικεί µια θέση ανάµεσα στους Νηογνώµονες οι οποίοι θεωρούνται µια σοβαρή επιλογή από την πλευρά της πλοιοκτησίας.

Στο πλαίσιο της Διεθνούς Ναυτιλιακής Έκθεσης Ποσειδώνια 2024 (3-7 Ιουνίου) πραγματοποίησε εκδήλωση όπου έδωσαν το «παρών» εκπρόσωποι από όλο το φάσμα της γαλάζιας βιομηχανίας αλλά και της πολιτικής ζωής του τόπου.

Ενδεικτικά, την εκδήλωση -μεταξύ διαφόρων προσκεκλημένων από τον χώρο της ναυτιλίας- τίμησαν και οι κάτωθι:

·  Ο Υφυπουργός Οικονομικών, Κύριος Χάρης Θεοχάρης,

·  The Minister of Transport and Communication of Guinea Bissau, Senhor Jose Carlos Esteves,

·  Εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας:

Η Βουλευτής Κυρία Κατερίνα Μονογυιού,

·  Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ:

Η Βουλευτής και Τομεάρχης Ναυτιλίας, Κυρία Ειρήνη Κασιμάτη

Εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ:

Ο πρώην Βουλευτής κ. Γιάννης Διαμαντίδης, ο Βουλευτής Κύριος, Παύλος Χρηστίδης και ο πρώην Βουλευτής και Γραμματέας του τομέα Ναυτιλίας, Κύριος Δημήτρης Διαμαντίδης,

·  Εκ μέρους του Λιμενικού Σώματος:

Ο Διευθυντής Κλάδου Επιθεωρήσεων Εμπορικών Πλοίων, Υποναύαρχος Κύριος Ζαφείριος Ροκίδης καθώς και ο Λιμενάρχης Λαυρίου, Πλοίαρχος Χρήστος Ζούμπος.

Την εκδήλωση τιμούν επίσης ιδιαίτερα με την παρουσία τους:

·  Ο Πρόεδρος του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Δόκτωρ Γεώργιος Πατέρας,

·  Ο Πρόεδρος της Ένωσης Εφοπλιστών Ναυτιλίας Μικρών Αποστάσεων, Κύριος Χαράλαμπος Σημαντώνης,

·  Η Πρέσβης της Δημοκρατίας του Παναμά, Κυρία Julie Lymberopulos,

·  The Consul of the Saint Vincent and the Grenadines, Κύριος Κώστας Νικολαίδης,

·  The Consul of the country of Palau, Κύριος Πάνος Κιρνίδης,

Ακολουθεί η ομιλία του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου, Παντελή Χηνάκη –Γλάρα:

Your Excellencies, Ambassadors, Consuls of several Nations in Greece and Honorable Representatives of International Ship Registries,

Αξιότιμοι Αξιωματούχοι της Ηγεσίας του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής,
Αξιότιμοι Κύριοι Ναύαρχοι της Ηγεσίας του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής,

Αξιότιμοι Κύριοι Βουλευτές Μέλη του Ελληνικού Κοινοβουλίου,
Αξιότιμοι Κύριοι Εκπρόσωποι Επιμελητηρίων, Ναυτιλιακών Ενώσεων , Συλλόγων και Ναυτιλιακών Clubs,

Αγαπητοί εκπρόσωποι του ναυτιλιακού τύπου,
Αγαπητοί και Διακεκριμένοι Εκπρόσωποι Ναυτιλιακών Εταιρειών,

Κυρίες και Κύριοι,

Με πραγµατική χαρά σας υποδεχόµαστε στη σηµερινή εκδήλωση η οποία οργανώθηκε – όπως προαναφέρθηκε – µε την ευκαιρία της προσεχούς έναρξης της Διεθνούς Ναυτιλιακής Έκθεσης “Ποσειδώνια 2024”.

Η παρουσία σας, περιποιεί ιδιαίτερη τιµή για εµάς, και µας γεµίζει µε ικανοποίηση και αισιοδοξία για τον διακριτό ρόλο του INSB Class, µέσα στο χώρο της Ελληνικής και Διεθνούς Ναυτιλίας.

Είναι όντως µεγάλη η ικανοποίηση που µας διέπει, έχοντας κοντά µας σηµαντικούς ανθρώπους από τον χώρο της Πλοιοκτησίας, οι οποίοι έχουν εµπιστευτεί τον Ελληνικό Οργανισµό INSB Class, για την επιθεώρηση και πιστοποίηση των πλοίων τους.

Ιδιαίτερη αναµφίβολα χαρά, µας δίνει ωστόσο και η παρουσία σηµαντικών παραγόντων του ευρύτερου Ναυτιλιακού χώρου όπως επίσης και εκπροσώπων µεγάλων Ναυτιλιακών Εταιρειών. Η παρουσία τους, µας τιµά ιδιαίτερα και σηµατοδοτεί την εκτίµησή τους για την διαχρονική πορεία και το έργο του INSB Class.

Κυρίες και Κύριοι,

Διανύοντας ο INSB Class την 5η δεκαετία από ιδρύσεώς του, αισθάνοµαι την ανάγκη να σας διαβεβαιώσω ότι οι διαχρονικές αρχές, επαγγελµατικού ήθους και αυστηρής προσήλωσης στο Νηογνωµονικό έργο, όχι µόνο παραµένουν αναλλοίωτες, στο πέρασµα το χρόνου, αλλά, διαρκώς ισχυροποιούνται.

Η προσήλωση στην κατεύθυνση της εφαρµογής των απαιτήσεων της διαρκώς εξελισσόµενης τεχνολογίας για την κατάταξη πλοίων,, σε συνδυασµό βεβαίως, µε την ορθή τήρηση των απαιτήσεων των Διεθνών ή Εθνικών Κανονισµών για την προστασία στην θάλασσα της ανθρώπινης ζ ωής, του  θαλασσίου και αέριου περιβάλλοντος,, αλλά και της περιουσίας,, συνιστούν αδιαπραγµάτευτη καθηµερινότητα, για τον Νηογνώµονα INSB Class.

Μιλώντας για το παρόν γίγνεσθαι του INSB Class, έχω την χαρά να σας αναφέρω κάποια πραγµατιστικά δεδοµένα τα οποία, είναι ενδεικτικά -σε γενικές γραµµές- για το σηµερινό εύρος του Νηογνώµονα:

·        Μέχρι τώρα ο Νηογνώµονας, έχει τιµηθεί και είναι αναγνωρισµένος, από σαράντα (40) και πλέον Κυβερνητικές Ναυτιλιακές Αρχές,

·        Στο Classification Register, είναι καταγεγραµµένα άνω των πεντακοσίων πενήντα (550) ενεργών ποντοπόρων πλοίων διαφόρων τύπων και µεγεθών, όπως επίσης, και ένας αριθµός άνω των εξήντα

(60) offshore assets και floating installations.

·        Επιπλέον του Classification Register, ένας αριθµός άνω των τεσσερισήµισι χιλιάδων (4500) δια φόρων τύπων σκαφών (όπως πλωτά ναυπηγήµατα, σκάφη αναψυχής και άλλα πλοία διαφόρων τύπων ) κινούµενα στις Ελληνικές θάλασσες, επιθεωρούνται και πιστοποιούνται από τον INSB Class µε βάση την εξουσιοδότηση από την Ελληνική Αρχή και σύµφωνα µε την Ελληνική Εθνική Νοµοθεσία,

·        Οι υπηρεσίες επιθεωρήσεων πλοίων παρέχονται από τον INSB Class, τόσο από τους Head Office Surveyors, όσο και από ένα δίκτυο τριάντα πέντε

(35) επιθεωρητών εγκατεστηµένων σε διάφορες περιοχές της Ελληνικής Περιφέρειας, όπως επίσης και από οκτώ (8) Overseas Regional Offices και 100 επιθεωρητών εγκατεστηµένων σε σηµαντικά ναυτιλιακά κέντρα του εξωτερικού.

·        Επιπρόσθετα της  Νηογνωµονικής του δραστηριότητας, ο INSB Class συµµετέχει σε Ευρωπαϊκά προγράµµατα – σε συνεργασία µε Οργανισµούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Διεθνή Πανεπιστήµια και εταιρείες ή οργανισµούς της Ναυτικής Βιοµηχανίας και Τεχνολογίας- για την ανάπτυξη καινοτόµων Ναυτικών Τεχνολογιών.

Στην παρούσα χρονική περίοδο, ο INSB Class συµµετέχει στο Ευρωπαϊκό Πρόγραµµα HORIZON 2020 προώθησης του blue growth για την ανάπτυξη µιας καινοτόµου «πλατφόρµας πολλαπλών χρήσεων» ( MUP- Multi- use Platform) για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και πόσιµου νερού από την εκµετάλλευση ανανεώσιµων πηγών ενέργειας, του ηλίου, του κυµατισµού, και του ανέµου.

·        Προσβλέποντας στο µέλλον και τις απαιτήσεις των καιρών, ο INSB Class βρίσκεται σε διαδικασία ολοκλήρωσης πλήρους προγράµµατος για την µετάβαση στην ψηφιακή εποχή και την – ως εκ τούτου – περισσότερo  αναβαθµισµένη  και ασφαλέστερη παροχή των υπηρεσιών του.

Αγαπητοί Προσκεκλημένοι,

Με βάση τα παραπάνω αναφερθέντα ενδεικτικά στοιχεία, επιτρέψτε µου την άποψη ότι ο INSB Class δικαιούται να διεκδικεί µια θέση ανάµεσα στους Νηογνώµονες οι οποίοι θεωρούνται µια σοβαρή επιλογή από πλευράς Πλοιοκτησίας.

Κυρίες και Κύριοι,

Σήµερα, µας τιµάτε µε την παρουσία σας – Μας τιµάτε µε τη συνεργασία σας

Αλλά το πιο σηµαντικό είναι ότι µας τιµάτε µε την εµπιστοσύνη σας.

Εποµένως απόψε για εµάς, είναι ο καταλληλότερος χρόνος να εκφράσουµε δηµοσίως τις βαθιές ευχαριστίες µας και την ειλικρινή εκτίµηση που µας διακατέχει για τις σχέσεις που έχουµε καλλιεργήσει και διαρκώς αναπτύσσουµε.

Αναφερόµενος στο µέλλον, σας διαβεβαιώ, ότι ο INSB Class προχωρώντας προς τους στόχους του, θα συνεχίσει να αναπτύσσει συνέργειες και συνεργασίες, να προωθεί και να εφαρµόζει τα Διεθνή πρότυπα ασφαλείας, επιτελώντας µε επίγνωση της σοβαρότητας που απαιτείται, το Νηογνω µ ονικό  του  ρόλο  στη  Ναυτιλία , µε υπευθυνότητα, χωρίς  ίχνος  αλαζονείας και υπερτίµηση των δυνατοτήτων του.

Κυρίες και Κύριοι,

Εκφράζοντας για άλλη µια φορά τις ευχαριστίες µας για την συµµετοχή σας στην αποψινή µας εκδήλωση, σας εύχοµαι µια ευχάριστη βραδιά και πολλές-πολλές ευχές για την µέγιστη επιτυχία της µεγάλης γιορτής της Ναυτιλίας µας στα πλαίσια της Διεθνούς Έκθεσης “Ποσειδώνια 2024”.

Ευχαριστώ πολύ.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο!