Η σημασία της εκπαίδευσης στην προώθηση του χρηματοοικονομικού εγγραμματισμού
Η αναγκαιότητα της ενίσχυσης των οικονομικών γνώσεων και δεξιοτήτων ολόκληρης της κοινωνίας απασχόλησε το 9o Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, που πραγματοποιείται στους Δελφούς 10- 13 Απριλίου και τελεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, κας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης με θέμα «IQonomy: A Future of Progress & Sustainability Through Financial Literacy», παρουσία 30 μαθητών και μαθητριών από Γυμνάσια και Λύκεια της Άμφισσας, της Ιτέας και των Δελφών, η Ρούλη Χριστοπούλου, Επικεφαλής Εταιρικής Υπευθυνότητας της Alpha Bank, επισήμανε πως η διάδοση του χρηματοοικονομικού εγγραμματισμού είναι άμεση προτεραιότητα για την κοινωνική ευημερία.
«Οι οικονομικά εγγράμματοι πολίτες μπορούν να παίρνουν υπεύθυνες αποφάσεις για την οικονομική διαχείριση των χρημάτων τους, συμβάλλοντας στην ευρύτερη οικονομική σταθερότητα. Στην Alpha Bank σχεδιάσαμε την Πρωτοβουλία IQonomy, με την οποία στηρίζουμε ή συνδιοργανώνουμε προγράμματα εκπαίδευσης και επιμόρφωσης με ΜΚΟ που απευθύνονται σε ομάδες που ΟΟΣΑ έχει υποδείξει ως ευάλωτες σε θέματα οικονομικών γνώσεων και δεξιοτήτων» τόνισε η κυρία Χριστοπούλου. Εξήγησε ότι η βελτίωση των γνώσεων αποτελεί πολιτική προτεραιότητα σε πολλές χώρες γιατί συμβάλλει στη μείωση των ανισοτήτων και βοηθάει τους πολίτες να θωρακίσουν το εισόδημα τους και να ανταποκριθούν καλύτερα στην αυξημένη καινοτομία.
Ο Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος, διευθυντής Individual Banking της Alpha Bank ανέλυσε το myAlpha Vibe, το ψηφιακό χαρτζιλίκι που εισήγαγε η Τράπεζα, λέγοντας ότι έχει τύχει μεγάλης αποδοχής από γονείς και παιδιά, γιατί μαθαίνει στους εφήβους και έννοιες όπως η διαχείριση των χρημάτων και ο προϋπολογισμός. «Τους δείχνει τον δρόμο πώς να είναι αυτόνομοι οικονομικά και να κάνουν υγιείς συναλλαγές. Παράλληλα, οι γονείς έχουν την εποπτεία των συναλλαγών των παιδιών τους θέτοντας το όριο του ύψους των συναλλαγών, ενώ έχουν πρόσβαση και σε εκπαιδευτικό υλικό για τη σωστή διαχείριση του χαρτζιλικιού. Και φυσικά, όταν μιλάμε για χρηματοοικονομικό εγγραμματισμό, δεν μπορούμε να παραλείπουμε τις ψηφιακές συναλλαγές, γι’ αυτό και το myAlpha Vibe εκπαιδεύει τα παιδιά πώς να προστατεύουν τις ψηφιακές τους συναλλαγές, παρέχοντας ταυτόχρονα υψηλά επίπεδα προστασίας αντίστοιχα με αυτά που έχουν οι ενήλικες» υπογράμμισε ο κ. Παπαδόπουλος.
Η Κατερίνα Ματιάτου, Επικεφαλής Ανάπτυξης της ActionAid σημείωσε πως οι οικονομικές γνώσεις είναι στην ουσία δεξιότητες ζωής, επηρεάζοντας το πώς παίρνουμε αποφάσεις, το πώς επιχειρούμε ακόμη και το πώς ψηφίζουμε. «Για τα παιδιά και τη νέα γενιά, αυτές οι δεξιότητες ζωής είναι μέρος της κοινωνικο-συναισθηματικής νοημοσύνης και της ανάπτυξής τους για να γίνουν οι ενεργοί πολίτες του αύριο, είναι οι βάσεις για το μέλλον τους» υπογράμμισε η κυρία Ματιάτου. Προσέθεσε πως η Alpha Bank έχει εντάξει το εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τον χρηματοοικονομικό εγγραμματισμό “Αλφαβητάρι Οικονομικών” της ActionAid κάτω από την ομπρέλα του IQonomy.
Η Ελίνα Κωνσταντινίδου, Government Engagement Director της Mastercard στο Βέλγιο, σημείωσε πως η χώρα μας υστερεί στην χρηματοοικονομική γνώση και εμφανίζουν υψηλό οικονομικό στρες. σε σχέση με την Ευρώπη, με το 52% των Ελλήνων να σκέφτονται πώς θα βγάλουν τον μήνα έναντι 38% στην Ευρώπη. «Στη Mastercard θέτουμε ως προτεραιότητα τον χρηματοοικονομικό εγγραμματισμό των νέων στην Ελλάδα, δεδομένου ότι η γενικότερη ευημερία τους συνδέεται άρρηκτα με τη χρηματοοικονομική τους ευημερία. Επενδύουμε σε ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης των νέων στη χώρα μας, το οποίο εμπλουτίζεται σταθερά με επιπλέον πρωτοβουλίες. Στόχος είναι να προσφέρουμε στους μελλοντικούς πολίτες χρήσιμα εργαλεία για να διαχειριστούν τις προκλήσεις του περίπλοκου χρηματοοικονομικού περιβάλλοντος και να μπορέσουν να πραγματοποιήσουν τους στόχους και τα όνειρά τους» ανέφερε η κυρία Κωνσταντινίδου.
Τέλος, ο Τεό Αναγνωστόπουλος, ιδρυτής και γενικός διευθυντής της SciCo, εξήγησε πως η οικονομία είναι κυρίως γραμμική (παραγωγή, κατανάλωση, waste), με την κυκλική οικονομία να αποτελεί τη νέα τάση. «Δεν είναι κατάλληλη για όλους τους τομείς, αποτελεί όμως ένα μοντέλο που συνάδει με τον οικονομικό εγγραμματισμό» τόνισε ο κ. Αναγνωστόπουλος. Είπε ότι είναι σημαντικό να εκπαιδεύεις τους εκπαιδευτικούς, καθώς αναπτύσσουν δεξιότητες για το σύνολο της καριέρας τους και στάθηκε στη σημασία τους design thinking, το οποίο διδάσκει κάποιον να ακούει και να βλέπει.
Τη συζήτηση συντόνισε ο Γιώργος Βαγιάτας, κωμικός και δημιουργός περιεχομένου.