“Η ναυτιλία καταφέρνει να προσαρμόζεται στις μεταβολές που σημειώνονται με βάση τις εξελίξεις στο διεθνές περιβάλλον”

23.01.2024

Ο Κόσμος το 2024 – Athens Gala Dinner
22 Ιανουαρίου 2024 – Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία

Tom Standage, Αρχισυντάκτης, The World Ahead 2024
Τις δέκα κυρίαρχες τάσεις που αξίζει να παρακολουθήσουμε φέτος στον κόσμο παρέθεσε ο αρχισυντάκτης της ετήσιας έκδοσης προβλέψεων του The Economist Tom Standage στο ετήσιο Gala Dinner που διεξάγεται στην Αθήνα στο πλαίσιο κυκλοφορίας της ετήσιας αποκλειστικής έκδοσης του Economist για την Ελλάδα και την Κύπρο «Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΟ 2024»:

1. Εκλογές παντού.
Το 2024 θα διεξαχθούν εκλογικές αναμετρήσεις σε χώρες με συνολικό πληθυσμό περίπου 4,2 δισεκατομμυρίων – για πρώτη φορά, πάνω από το μισό του παγκόσμιου πληθυσμού. Πάντως, οι αμερικανικές εκλογές θα τραβήξουν την περισσότερη προσοχή.

2. Οι αμερικανικές εκλογές με τον παγκόσμιο αντίκτυπο.
Οι ψηφοφόροι –και τα δικαστήρια– θα εκδώσουν την ετυμηγορία τους για τον Ντόναλντ Τραμπ. Θεωρούσαμε ότι έχει μία στις τρεις πιθανότητες να ανακτήσει την προεδρία, τώρα θεωρούμε ότι βρίσκεται πιο κοντά στη μία στις δύο. Ωστόσο, οι συνέπειες του αποτελέσματος θα είναι παγκόσμιες, επηρεάζοντας τα πάντα.

3. Ίτε, παίδες Ευρωπαίων.
Η Ευρώπη πρέπει να ταχύνει το βήμα της και να παράσχει στην Ουκρανία τη στρατιωτική και οικονομική υποστήριξη που απαιτείται για έναν μακροχρόνιο αγώνα.

4. Αναταραχή στη Μέση Ανατολή.
Η επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ και τα αντίποινα του Ισραήλ στη Γάζα έχουν αναστατώσει την περιοχή και έβαλαν τέλος στην ιδέα ότι τα δεινά των Παλαιστινίων θα μπορούσαν να αγνοηθούν.

5. Πολυπολική διαταραχή
Το σχέδιο της Αμερικής να στραφεί προς την Ασία και να επικεντρωθεί περισσότερο στην Κίνα έχει εκτροχιαστεί. Η «μονοπολική στιγμή» της έλαβε τέλος και η Αμερική τώρα είναι η πιεσμένη υπερδύναμη.

6. Ένας δεύτερος ψυχρός πόλεμος
Η ανάπτυξη της Κίνας επιβραδύνεται, οι εντάσεις γύρω από την Ταϊβάν συνεχίζονται και η Αμερική συνεχίζει να περιορίζει την κινεζική πρόβαση σε προηγμένες τεχνολογίες. Όμως η «αποσύνδεση» είναι ευκολότερη στα λόγια παρά στην πράξη.

7. Νέα ενεργειακή γεωγραφία.
Η μετάβαση στην καθαρή ενέργεια δημιουργεί νέες πράσινες υπερδυνάμεις και επανασχεδιάζει τον χάρτη των ενεργειακών πόρων, δημιουργώντας και κάποιους απροσδόκητους νικητές και ηττημένους.

8. Οικονομική αβεβαιότητα.
Το 2023 οι επιδόσεις των δυτικών οικονομιών υπήρξαν καλύτερες του αναμενομένου, αλλά η διατήρηση των επιτοκίων «υψηλότερα και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα» θα είναι επώδυνη τόσο για τις εταιρείες όσο και για τους καταναλωτές, ακόμα κι αν αποφευχθεί η ύφεση.

9. Η ΑΙ αποτελεί πλέον πραγματικότητα.
Οι επιχειρήσεις υιοθετούν την ΑΙ, οι ρυθμιστικές αρχές τη ρυθμίζουν και οι ειδικοί της τεχνολογίας εξακολουθούν να τη βελτιώνουν. Οι ανησυχίες αφθονούν. Ποιος είναι όμως ο μεγαλύτερος πραγματικός αντίκτυπος της τεχνητής νοημοσύνης; Η ταχύτερη κωδικοποίηση.

10. Ενώνοντας τον κόσμο;
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Παρισιού, το Παγκόσμιο Κύπελλο Κρίκετ ανδρών Τ20 και αστροναύτες που (με κάποιον τρόπο) επιστρέφουν στη Σελήνη ίσως προσφέρουν μία-δύο στιγμές παγκόσμιας ενότητας –ή μήπως όχι;

Γιώργος Τζ. Τσούνης, Αμερικανός Πρέσβης στην Ελληνική Δημοκρατία
Υπερήφανος για το υψηλό επίπεδο των σχέσεων Ελλάδας-ΗΠΑ δήλωσε ο Αμερικανός Πρέσβης στην Ελληνική Δημοκρατία Γιώργος Τζ. Τσούνης, κάτι που επιβεβαιώθηκε, όπως είπε, και από τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν κατά την πρόσφατη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στην Κρήτη. Αναφέρθηκε στον στρατηγικό διάλογο Ελλάδας-ΗΠΑ και τη συμβολή της Ελλάδας στην προσπάθεια για ειρήνη και ευημερία στην ευρύτερη περιοχή. Αναφέρθηκε επίσης στις αμερικανικές επενδύσεις που υλοποιούνται στην Ελλάδα. Ο κ. Τσούνης μίλησε για την ενεργειακή ασφάλεια και συνεργασία στα Δυτικά Βαλκάνια και τον ρόλο της Ελλάδας σε αυτό το πλαίσιο. Χαρακτήρισε την Ελλάδα «πυλώνα σταθερότητας» στην ΝΑ Ευρώπη. Έδωσε έμφαση στις έννοιες της συμπερίληψης και των ίσων ευκαιριών και τον ρόλο της εκπαίδευσης σε αυτό το πλαίσιο. Μίλησε ακόμα για την ανάγκη της Ελλάδας να αξιοποιήσει τη δημιουργικότητα και το επιχειρηματικό πνεύμα των μεταναστών και προσφύγων. Τέλος, ο Αμερικανός πρέσβης αναφέρθηκε ιδιαίτερα και στη σημασία της δημοκρατίας, μιας αξίας που ενώνει Ελλάδα και ΗΠΑ.

Larry Summers, πρώην Υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ
Η Ελλάδα θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα περήφανη για το γεγονός ότι είναι η πιο βελτιωμένη οικονομία στον κόσμο, ανέφερε χαρακτηριστικά στο ετήσιο Gala Dinner του Economist ο πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Λάρι Σάμερς, ο οποίος μεταξύ άλλων μίλησε για αποτελεσματική «τεχνοκρατική διακυβέρνηση» της χώρας. Τόνισε μάλιστα ότι άλλα κράτη μπορούν να μάθουν πολλά από την ελληνική εμπειρία. Σημείωσε πάντως ότι η ελληνική είναι μια μικρή οικονομία η οποία εξαρτάται πολύ απ’ ό,τι συμβαίνει στον υπόλοιπο κόσμο.
«Είμαι σήμερα πιο αισιόδοξος για μια ήπια προσγείωση της οικονομίας, ο πληθωρισμός μειώνεται πιο δυναμικά απ’ ό,τι θα περίμενα, αν και οι αγορές εργασίας είναι ακόμη πολύ σφιχτές», είπε ο κ. Σάμερς, περιγράφοντας το σκηνικό στις ΗΠΑ. Αναφερόμενος ευρύτερα στη διεθνή οικονομία, εξήγησε ότι σε αυτήν τη φάση τα ρίσκα αφορούν περισσότερο στην πλευρά της προσφοράς λόγω της γεωπολιτικής αβεβαιότητας. Ο ίδιος χαρακτήρισε μακροπρόθεσμο ρίσκο για τις οικονομίες τον λαϊκισμό και εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα ήταν «πιο επικίνδυνη» μια δεύτερη θητεία του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο. Εξέφρασε πάντως την πρόβλεψη ότι ο Τζο Μπάιντεν θα είναι ο νικητής των προεδρικών εκλογών.
«Συνήθως στεκόμαστε στον βραχυπρόθεσμο αντίκτυπο των γεγονότων, όμως οι τάσεις είναι μακροπρόθεσμα θετικές», παρατήρησε ο κ. Σάμερς. Αναφερόμενος στην τεχνητή νοημοσύνη μίλησε για ανατροπές που θα βελτιώσουν τον τρόπο με τον οποίο ο άνθρωπος θα διεκπεραιώνει μια σειρά από εργασίες.
«Είναι σε δύσκολη θέση. Ακόμα κι αν κερδίσει τον πόλεμο, θα είναι δύσκολο να κερδίσει την ειρήνη», ανέφερε για την Ουκρανία, μιλώντας για την ανάγκη να διασφαλιστεί η οικονομική βοήθεια που απαιτείται για τη στήριξη και την ανοικοδόμηση της χώρας.

Αγγελική Φράγκου, Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος, Navios Maritime Partners
Η ναυτιλία καταφέρνει να προσαρμόζεται στις μεταβολές που σημειώνονται με βάση τις εξελίξεις στο διεθνές περιβάλλον, τόνισε η πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της Navios Maritime Partners Αγγελική Φράγκου, αναφερόμενη στον αντίκτυπο των προκλήσεων που εκτείνονται από τη γεωπολιτική ρευστότητα μέχρι την κλιματική αλλαγή και τις φυσικές καταστροφές. Η κ. Φράγκου μίλησε για νέες δυνατότητες μεταφοράς και αποθήκευσης LNG, τονίζοντας ότι μέσω έργων επαναεροποίησης η ικανότητα εισαγωγής LNG το 2024 θα έχει αυξηθεί κατά περισσότερο από 30% σε σύγκριση με το 2021. Διαχειρίσιμες χαρακτήρισε τις επιπτώσεις από τις επιπλοκές που σημειώνονται στις θαλάσσιες μεταφορές, λόγω των επιθέσεων από τους αντάρτες Χούθι της Υεμένης, παρότι συνεπάγονται κατά 30% μεγαλύτερα ταξίδια των πλοίων, με διαδρομές γύρω από την Αφρική. Οι νέες τεχνολογίες δεν είναι ακόμη εδώ, ανέφερε χαρακτηριστικά ως προς τον ρόλο τους στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής από τη σκοπιά της ναυτιλίας. «Όσο θα βελτιώνονται, τόσο θα αυξάνονται και οι ευκαιρίες, είμαστε ακόμη σε ένα πρώιμο στάδιο», σημείωσε η κ. Φράγκου.

Γεράσιμος Καλογηράτος, Διευθύνων Σύμβουλος, Capital Product Partners
Για γεωπολιτικές εξελίξεις με επιπτώσεις που δεν έχουμε ξαναδεί μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο στο διεθνές εμπόριο έκανε λόγο ο διευθύνων σύμβουλος της Capital Product Partners Γεράσιμος Καλογηράτος από το βήμα του ετήσιου Gala Dinner του Economist, υπογραμμίζοντας ότι αυτό φέρνει τη διεθνή κοινότητα αντιμέτωπη με την ανάγκη να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για να εξασφαλιστεί η ελεύθερη ναυσιπλοΐα, ιδίως σε μία περίοδο ευαίσθητη για τη διαμόρφωση των προσδοκιών για τον πληθωρισμό. Παράλληλα, ο κ. Καλογηράτος υπογράμμισε τη συμβολή της ναυτιλίας στην πράσινη μετάβαση, τόσο μέσα από τη συμβολή της στη μεταφορά καυσίμων με μικρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα όπως το LNG αλλά προοπτικά και «πράσινων καυσίμων», αλλά και μέσα από τεχνολογικές καινοτομίες, που τώρα δοκιμάζονται στον στόχο μιας «πράσινης» ναυτιλίας.

Κωστής Χατζηδάκης, Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών
Σε ένα διεθνές περιβάλλον όπου η γεωπολιτική αστάθεια έχει εξελιχθεί σε «κανονικότητα», η Ελλάδα έχει αναδειχθεί σε μια από τις λίγες πηγές καλών ειδήσεων, επεσήμανε στο ετήσιο Gala Dinner του Economist ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, φέρνοντας ως παραδείγματα την επίτευξη του τρίτου υψηλότερου ρυθμού ανάπτυξης στην ευρωζώνη, τη μείωση της ανεργίας σε μονοψήφιο αριθμό και την ταχύτερη μείωση του δημοσίου χρέους ως ποσοστού του ΑΕΠ στην ιστορία της ευρωζώνης. Ο υπουργός τόνισε ότι αποκαταστάθηκε η εμπιστοσύνη των αγορών και ότι οι φιλο-αναπτυξιακές πολιτικές της κυβέρνησης δημιούργησαν πλούτο, γεγονός που έδωσε τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να στηρίξει τα χαμηλά εισοδήματα. Περαιτέρω αναφέρθηκε στον στόχο της κυβέρνησης για πρωτογενές πλεόνασμα 2,1% του ΑΕΠ του 2024, καθώς και επιπλέον 8 μονάδες μείωση του δημόσιου χρέους.
Δίχως δημοσιονομική σοβαρότητα δεν πάμε πουθενά, αυτό είναι ένα μάθημα της προηγούμενης δεκαετίας, τόνισε ο κ. Χατζηδάκης. Μίλησε για αύξηση των επενδύσεων 15% το 2024, χάρη και στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Τόνισε ότι η κυβέρνηση θα ενθαρρύνει τη μεγέθυνση των επιχειρήσεων ώστε να είναι πιο ανταγωνιστικές και να προσφέρουν ποιοτικότερες θέσεις εργασίας. Περαιτέρω αναφέρθηκε στον σχεδιασμό για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, την αποεπένδυση του κράτους από το τραπεζικό σύστημα, την ευρωστία του τραπεζικού συστήματος και τον εκσυγχρονισμό των δημοσίων επιχειρήσεων που βρίσκονται υπό την «ομπρέλα» του Υπερταμείου. Όσον αφορά το τελευταίο, επεσήμανε ότι ο στόχος είναι να υπάρξουν «μικρές ΔΕΗ», για επιχειρηματική ευελιξία και καταπολέμηση κακών πρακτικών. Μίλησε επίσης για την αύξηση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων μετά από 14 χρόνια, για μέτρα στήριξης της οικογένειας και αύξηση 20% των δαπανών για τα νοσοκομεία στον προϋπολογισμό του 2024. Η Ελλάδα σημείωσε την απόλυτη ανατροπή και αναδείχθηκε σε ευχάριστη έκπληξη στην Ευρώπη, σημείωσε κλείνοντας ο υπουργός.

Κώστας Αξαρλόγλου, Καθηγητής και Πρύτανης, Alba Graduate Business School,
The American College of Greece
Υπάρχει βελτίωση της οικονομίας, σε όρους αύξησης του ΑΕΠ, μείωσης της ανεργίας, αύξησης των εξαγωγών και των επενδύσεων, τόνισε ο καθηγητής και πρύτανης του Alba Graduate Business School, The American College of Greece Κώστας Αξαρλόγλου, προσθέτοντας ότι εκτός από τη βελτίωση υπάρχει και η αναδιάρθρωση της οικονομίας. Στο πλαίσιο αυτό, έδωσε έμφαση στη σημασία της τεχνολογικής εξέλιξης της οικονομίας, όπως επίσης στον σχεδιασμό εκ μέρους της κυβέρνησης και την καινοτομία εκ μέρους των επιχειρήσεων. Μίλησε για έλλειψη ταλέντου και ανάγκη η οικονομία να επενδύσει σε πόρους που θα εξασφαλίζουν τη βιωσιμότητά της. Τέλος, ο κ. Αξαρλόγλου έδωσε ιδιαίτερο βάρος στην έννοια της συμπεριληπτικής ανάπτυξης.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο!