Η Moody’s αναβαθμίζει τις ελληνικές τράπεζες

30.04.2014

Ανάπτυξη 0,3\% το 2014 και 1,2\% το 2015, προβλέπει για την Ελλάδα η Moody’s, θεωρώντας πως το νέο – περισσότερο εξαγωγικά προσανατολισμένο- μοντέλο της ελληνικής οικονομίας δημιουργεί βιώσιμες επιχειρηματικές ευκαιρίες για τις τράπεζες, αναβαθμίζοντας τις προοπτικές του κλάδου από αρνητικές σε ουδέτερες.

Η σταδιακή οικονομική ανάκαμψη, σε συνδυασμό με την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών και η επανάκτηση της πρόσβασης στις διατραπεζικές και διεθνείς αγορές κεφαλαίου, θα οδηγήσουν σε περαιτέρω χαλάρωση των χρηματοδοτικών πιέσεων και σε σταδιακή ανάκαμψη της κερδοφορίας του κλάδου το 2015. Οι τράπεζες θα παραμείνουν ζημιογόνες το 2014, εξαιτίας των υψηλών ακόμα προβλέψεων για μη εξυπηρετούμενα δάνεια, τα οποία προβλέπει πως θα κορυφωθούν στο τέλος του τρέχοντος έτους ή στις αρχές του 2015, στο 37\%, εκτιμώντας μάλιστα πως τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αυξάνουν σήμερα ταχύτερα από τις προβλέψεις.


Να σημειωθεί πως μέσα σε έξι έως εννέα μήνες μετά τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων της συνολικής αξιολόγησης, οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα πρέπει να καλύψουν τυχόν κεφαλαιακές ανάγκες που θα προκύψουν στο πλαίσιο των stress tests, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο!