Η εταιρική σχέση Δημόσιας Διοίκησης και Ιδιωτικής Πρωτοβουλίας
Για πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια η Δημόσια Διοίκηση και η Ιδιωτική Πρωτοβουλία συνυπήρξαν σε ένα συνέδριο, έχοντας βρει τρόπο διαλόγου χωρίς κραυγές και αφορισμούς, με αμοιβαία κατανόηση και διάθεση να συνεισφέρουν ο καθένας τα θετικά του στοιχεία για να προχωρήσουν μαζί σε μια συντεταγμένη πορεία
Από αριστερά οι κ. Nick Malyshev, επικεφαλής του τομέα ρυθμιστικής πολιτικής και της Διεύθυνσης Δημόσιας Διακυβέρνησης και Εδαφικής Ανάπτυξης στον ΟΟΣΑ, Αλέκος Παπαδόπουλος, πρώην Υπουργός, Αντώνης Παπαγιαννίδης, Δημοσιογράφος, Μανούσος Μαραγκουδάκης, Αναπληρωτής Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Αιγαίου και Παναγιώτης Καρκατσούλης, Πρόεδρος της Δ.Ε. του ΤΟΜΔΔΑ. |
Και η ΕΕΔΕ μπορεί να παίξει το ρόλο του αμφίπλευρου διαύλου επικοινωνίας.
Αυτό υπήρξε το βασικό συμπέρασμα στο οποίο κατέληξε ο πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Τομέα Μάνατζμεντ Δημόσιας Διοίκησης & Αυτοδιοίκησης (ΤΟΜΔΔΑ) της ΕΕΔΕ, στο πέρας της ημερίδας με θέμα «Η εταιρική σχέση Δημόσιας Διοίκησης και Ιδιωτικής Πρωτοβουλίας», που πραγματοποιήθηκε χθες (27 Φεβρουαρίου 2014) στο Μουσείο Μπενάκη.
Μιλώντας η Υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, κ. Εύη Χριστοφιλοπούλου, τόνισε ότι «το κράτος δεν χρειάζεται να είναι επιχειρηματίας ή να ασχολείται με πράγματα που ο ιδιωτικός τομέας μπορεί να κάνει καλύτερα, αρκεί να υπάρχουν διαδικασίες ελέγχου που να επιτρέψουν το outsourcing και άλλες μορφές εταιρικής σχέσης. Ωστόσο, παιδεία, υγεία, ασφάλεια πρέπει να παραμείνουν στο κράτος, χωρίς να σημαίνει ότι δεν πρέπει να αποκεντρωθούν, εγώ δεν θα έβλεπα εκεί μεγάλο ρόλο στον ιδιωτικό τομέα, παρά μόνο όσο υπάρχει σήμερα το ιδιωτικό σύστημα παιδείας εκτός αν υπάρξει αναθεώρηση αργότερα του άρθρου 16 του Συντάγματος».
Από αριστερά οι κ. Εύη Χριστοφιλοπούλου, Υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Παναγιώτης Καρκατσούλης, Πρόεδρος της Δ.Ε. του ΤΟΜΔΔΑ, Χαράλαμπος Ντόλκας, Β’ Αντιπρόεδρος Δ.Ε. ΤΟΜΔΔΑ, Πρόεδρος ΚΑΝΤΩΡ, Συμβουλοι Επιχειρήσεων, Γιώργος Βελιώτης, Γενικός Διευθυντής Ζωής & Υγείας Ομίλου Interamerican και Μαργαρίτης Σχοινάς, Επικεφαλής Γραφείου Αθηνών Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών & Χρηματοδοτικών Υποθέσεων Ευρωπαϊκής Επιτροπής |
Αναφέρθηκε στο σύστημα προαγωγής διευθυντικών στελεχών που θα παρουσιαστεί την επόμενη εβδομάδα, καθώς και τη συγκριτική αξιολόγηση στο Δημόσιο. Τέλος, μίλησε για ανταλλαγή συγκριτικών πλεονεκτημάτων, όπως η ικανότητα του ιδιωτικού τομέα να διαχειρίζεται αλλαγές ή αναδιαρθρώσεις, και τα ανοικτά ψηφιακά δεδομένα που διαθέτει το Δημόσιο, τα οποία μπορούν να δοθούν προς αξιοποίηση δείχνοντας πως η σχέση Δημόσιου-Ιδιωτικού μπορεί να αλλάξει στην ψηφιακή εποχή.
Ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού του Κυβερνητικού έργου, κ. Δημήτρης Βαρτζόπουλος, έκανε λόγο για σύζευξη κρατικού και ιδιωτικού τομέα, καθώς, όπως ανέφερε, ο άκρατος κρατισμός από τη μία και ο άκρατος φιλελευθερισμός από την άλλη οδήγησαν σε οικονομικές περιπέτειες. Προσθέτοντας ως πρώτη ανάγκη για τη Δημόσια Διοίκηση την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας.
Στην ίδια εκδήλωση μίλησε ο πρώην υπουργός κ. Αλέκος Παπαδόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε στην ανάγκη καθιέρωσης του επιτελικού κράτους που θα σχεδιάζει την οικονομική, νομισματική και ρυθμιστική πολιτική ενώ έκανε λόγο για την ανάγκη το ελεγκτικό συνέδριο να μη κάνει απλώς έλεγχο νομιμότητας αλλά να είναι στελεχωμένο από ειδικούς κάθε τομέα για να μπορεί να ασκεί ουσιαστικό έλεγχο και εποπτεία στις δαπάνες του Δημοσίου.
Ιδιαίτερη αναφορά στο ανθρώπινο κεφάλαιο του Δημοσίου έκανε ο κ. Nick Malyshev, επικεφαλής του τομέα ρυθμιστικής πολιτικής και της Διεύθυνσης Δημόσιας Διακυβέρνησης και Εδαφικής Ανάπτυξης στον ΟΟΣΑ, ο οποίος πρότεινε τη σύσταση ενός μη υπουργικού φορέα που θα αναλάβει το συντονισμό των μεταρρυθμίσεων στο Δημόσιο.
Ρηξικέλευθες ήταν οι προτάσεις που έκαναν στην ημερίδα δύο στελέχη της Μονάδας Στρατηγικού Σχεδιασμού του Υπουργείου Δημόσιας Διοίκησης, οι κ. Κωνσταντίνος Μπούας και Πέτρος Κατσιμάρδος, οι οποίοι πρότειναν η κινητικότητα υπαλλήλων που έχει καθιερωθεί σήμερα το εσωτερικό του Δημοσίου να επεκταθεί και μεταξύ Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα.
Η εκδήλωση έκλεισε από τον κ. Χαράλαμπο Ντόλκα, Β΄Αντιπρόεδρο της Δ.Ε. του ΤΟΜΔΔΑ και Πρόεδρο της ΚΑΝΤΩΡ, με αναφορά, μεταξύ άλλων, στην αξιοποίηση του ανθρώπινου κεφαλαίου που αποτελεί παγκοσμίως την πρώτη προτεραιότητα και στον Δημόσιο και τον Ιδιωτικό Τομέα. Ανέφερε ακόμα ότι απαιτείται συνεργασία Δημόσιας Διοίκησης και Ιδιωτικών Επιχειρήσεων, μέσω υπηρεσιών outsourcing. Αυτό όμως πρέπει να γίνει με κανόνες και ευφυή τρόπου που θα αποφέρει κβαντική και όχι γραμμική βελτίωση των υπηρεσιών αλλά και θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων σε τομείς όπως: Υπηρεσίες υποστήριξης τεχνολογικών εφαρμογών – Πληροφορική. Κωδικοποίηση και περαιτέρω χρήση δημόσιας πληροφορίας. Μέριμνα κτηρίων. Συστηματοποίηση διοικητικών διαδικασιών. Τεχνικές υπηρεσίες κεντρικών και αποκεντρωμένων μονάδων.