Η Ελλάδα σημαντικός ενεργειακός κόμβος στη Μεσόγειο

28.02.2014

Στα 150 δισ. ευρώ μπορούν να φθάσουν τα φορολογικά έσοδα της χώρας από την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων σε βάθος 25 ετών , χωρίς σε αυτά να υπολογίζονται στο νούμερο αυτό οι έρευνες

που συντελούνται σε αυτή την περίοδο και δεν έχει ολοκληρωθεί η επεξεργασία των στοιχείων. Αυτό δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε στο υπουργείο Περιβάλλοντος με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου και συγκεκριμένα με τον υπουργόΓιάννη Μανιάτη, τον Αναπληρωτή υπουργό Σταύρο Καλαφάτη και τον υφυπουργό κ. Ασημάκη Παπαγεωργίου.


Ο κ. Σαμαράς ανακοίνωσε ότι η Ελλάδα μπορεί να γίνει ένας σημαντικός ενεργειακός κόμβος στη Μεσόγειο, τονίζοντας ότι τα δημόσια έσοδα από τους υδρογονάνθρακες θα αξιοποιηθούν για την στήριξή του ασφαλιστικούς συστήματος κατά τα πρότυπα της Νορβηγίας αλλά και για τη χρηματοδότηση δημοσίων υποδομών και έρευνας.


Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στη συμφωνία για μείωση 15\% που επιτεύχθηκε με τη Gazprom, που προμηθεύει τη χώρα με φυσικό αέριο, η οποία θα έχει αναδρομική ισχύ από 2013 και που, σύμφωνα με τον κ. Σαμαρά, δίνει σημαντική ανακούφιση στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.


Από την πλευρά του ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης δήλωσε προς τους δημοσιογράφους πως οι διαπραγματεύσεις με τους ιδιώτες ενδιαφερόμενους για την παραχώρηση περιοχών ερευνών στον Πατραϊκό, το Κατάκολο και τα Ιωάννινα είναι σε πολύ καλό δρόμο, διευκρινίζοντας πάντως πως σε κάθε περίπτωση οι όποιες συμφωνίες θα κατατεθούν προς κύρωση από το ελληνικό κοινοβούλιο. Ο πρωθυπουργός, επίσης, ενημερώθηκε από την ηγεσία του ΥΠΕΚΑ για το στάδιο επεξεργασίας των σεισμικών δεδομένων σε Ιόνιο και νότια Κρήτη που πραγματοποίησε η PGS.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο!