Η Ελλάδα ενισχύει τη ναυτική παρουσία της στην ΝΑ Μεσόγειο
Από την Λευκωσία όπου βρίσκεται για την κοινή συνάντηση με τους Υπουργούς Εξωτερικών Κύπρου και Αιγύπτου ο Ευάγγελος Βενιζέλος απάντησε με νόημα στις προκλήσεις των Τούρκων στην ΑΟΖ.
Ο Έλληνας ΥΠΕΞ μετά το πέρας της συνάντησης που είχε με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη φρόντισε να υπενθυμίσει ότι η Ελλάδα όχι μόνο είναι παρούσα στην περιοχή αλλά η ναυτική της παρουσία αναβαθμίζεται στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο.
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος ανάφερε ότι υπάρχει ενδεχόμενο αναβάθμισης της συμμετοχής της Ελλάδος στην ειρηνευτική αποστολή του ΟΗΕ στο Λίβανο σε επίπεδο φρεγάτας ενώ δεν απέκλεισε την παρουσία υποβρυχίου του Ελληνικού πολεμικού ναυτικού στο πλαίσιο της γνωστής επιχείρησης Active Endeavour.
«Υπάρχει η σταθερή, ναυτική παρουσία της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή και είναι μια πραγματικότητα την οποία όλοι πρέπει να την λάβουν υπόψη τους». Ο Έλληνας ΥΠΕΞ χαρακτήρισε πολύ σημαντική της συμφωνία που υπέγραψε στην Αθήνα με τον Κύπριο ομόλογό του Ιωάννη Κασουλίδη για την έρευνα και διάσωση, που ενώνει το FIR της Λευκωσίας με αυτό των Αθηνών και ενώνει επίσης τους θαλάσσιους χώρους που αντιστοιχούν σε αυτά τα δύο FIR.
Πρόσθεσε ότι αυτό είναι μια πολύ σημαντική κίνηση και ότι η Ελλάδα με την Κύπρο, στα πλαίσια της ΕΕ και της κοινής εθνικής πολιτικής κάνουν όλα όσα πρέπει να κάνουν για να μην υπάρχει κανένα αίσθημα αβεβαιότητας και ανασφάλειας.
Αναφερόμενος στις προκλήσεις της Άγκυρας τόνισε ότι δεν υπάρχει κάποια διαφορά μεταξύ Κύπρου και Τουρκίας για την οριοθέτηση της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας στην κρίσιμη περιοχή και ότι η Τουρκία δεν διεκδικεί δική της ΑΟΖ εκεί.
Πρόσθεσε ότι τη συνάντηση απασχόλησε κυρίως η ανάλυση της κατάστασης που υπάρχει στην Κύπρο στην περιοχή της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας της Κυπριακής Δημοκρατίας, η τουρκική προκλητικότητα, η προφανής παραβίαση του διεθνούς δικαίου, ενώ είπε ότι υπάρχει πλήρης συντονισμός και ανάλυση και σχεδιασμός εις βάθος, με απόλυτη ψυχραιμία, με βάση αναφοράς το διεθνές Δίκαιο και ειδικότερα το διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.
πηγή:www.kathimerini.gr