Η εκλογική “ναυμαχία” του Πειραιά γίνεται για το λιμάνι
Η μεγαλύτερη κόντρα μετά την Αθήνα και την Περιφέρεια Αττικής σε όρους πολιτικής αντιπαράθεσης, τόνων, αλλά και σημειολογίας λαμβάνει χώρα στον Πειραιά.
Σε όρους πολιτικής διότι η Νέα Δημοκρατία δια του Βασίλη Μιχαλολιάκου και του συνδυασμού του «Μας Ενώνει ο Πειραιάς», διεκδικεί να «βάψει μπλε» και αυτόν τον Δήμο. Και σε όρους σημειολογίας, διότι προηγείται μετά τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου ο Γιάννης Μώραλης με τον συνδυασμό «Πειραιάς Νικητής» που αντλεί δύναμη από την ευρύτερα νοούμενη οικογένεια του Ολυμπιακού και στηρίζεται από επώνυμους επιχειρηματίες και ειδικότερα τον εφοπλιστή και πρόεδρο της ομάδας, Βαγγέλη Μαρινάκη και την οικογένεια Κόκκαλη. Το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου έδωσε ποσοστό 33,28\% στον Μώραλη και 31,33\% στον Μιχαλολιάκο. Και οι δυο μονομάχοι διεκδικούν αυτονόητα το ποσοστό του 17,08\% που έλαβε ο υποψήφιος του Συριζα, Θεόδωρος Δρίτσας ο οποίος και επιχείρησε μετά το αποτέλεσμα να κρατήσει κάποιες αποστάσεις και από τους δυο. Όμως δημοσκοπήσεις που επικαλούνται από το επιτελείο του Γιάννη Μώραλη παραπέμπουν σε προβάδισμά του στο εγχείρημα αυτό και μιλούν για ποσοστά της τάξης του 54\% με 59\% για τον «Ολυμπιακό υποψήφιο» και του 41\% με 46\% για τον Βασίλη Μιχαλολιάκο. Όσον αφορά δε την παράσταση νίκης, οι κυλιόμενες μετρήσεις των τελευταίων τριών ημερών σύμφωνα με τις ίδιες πηγές δίνουν εως και το 82\% στον συνδυασμό του Γιάννη Μώραλη.
Όμως ο νυν δήμαρχος Βασίλη Μιχαλολιάκος δεν πτοείται, διαθέτοντας υψηλό ποσοστό κλιμάκωσε τους τόνους της αντιπαράθεσης ευελπιστώντας σε συστράτευση γύρω από το πρόσωπό του όλων των υποψηφίων που εμφανίζονται αμφιταλαντευόμενοι. Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά από μια επεισοδιακή κατά τον ίδιο πρώτη Κυριακή προέβη σε σειρά καταγγελιών για παραβίαση της εκλογικής νομοθεσίας αλλά και του εθιμικού δικαίου και στην ομιλία του αυτή την εβδομάδα δήλωσε πως γνωρίζει ότι αν εκλεγεί θα το οφείλει «στο ιστορικό ήθος της Αριστεράς» και επιχείρησε άνοιγμα προς του αποκλεισθέντες συνδυασμός προσφερόμενος να λάβει προτάσεις και να δεσμευτεί για την υλοποίησή τους από τα προγράμματα των Δρίτσα, Παντελάκη, Διαβολάκου, Καλογερόγιαννη και Βουράκη που αποκλείστηκαν από τον δεύτερο γύρο. Μίλησε επίσης για Μπερλουσκονισμό και ισχυρίστηκε ότι η δημοτική αρχή επί της θητείας του κατάφερε να εξασφαλίσει έργα 100 εκατομμυρίων ευρώ διερωτώμενος «ποιες επενδύσεις έκαναν στον Πειραιά οι κύριοι Κόκκαλης και Μαρινάκης και πόσους Πειραιώτες ανέργους προσέλαβαν στις επιχειρήσεις τους». Οι καρποί της πόλωσης που επιχείρησε θα φανούν την Κυριακή το βράδυ όμως πολλοί αμφισβητούν την αποτελεσματικότητά της.
Στον αντίποδα σκληρή κριτική άσκησε στον κ.Μιχαλολιάκο ο Γιάννης Μώραλης κατά την δική του προεκλογική του ομιλία η οποία ολοκληρώθηκε με τραγούδια του Πειραιά και τους υποψηφίους συμβούλους να ανεβαίνουν όλοι στην εξέδρα μαζί με τον πρόεδρο του Ολυμπιακού Βαγγέλη Μαρινάκη.
Στην ομιλία του ο Μώραλης εξέπεμψε επίσης υπερκομματικό τόνο μίλησε για ανατροπή μιας μίζερης πραγματικότητας, μεγάλη συμμαχία πολιτών και κατηγόρησε τον νυν Δήμαρχο ότι άφησε τον Πειραιά απροστάτευτο από την κρίση και τα μνημόνια, έκανε λογο την νέα περίοδο χρηματοδότησης έργων και δράσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση που δεν πρέπει να μείνει ανεκμετάλλευτη και διερωτήθηκε «ποιος μπορεί να πάει στις Βρυξέλες και τεκμηριωμένα να διαπραγματευτεί, ποιος μπορεί να προσεγγίσει και να επαναφέρει την ναυτιλία στον Πειραιά και ποιος να μιλήσει με τους τουριστικούς πράκτορες της κρουαζιέρας, τον διεθνή τύπο, τους τεχνοκράτες και ποιος έχει την ισχύ και την ικανότητα του διαπραγματευτή, του εκπροσώπου του Πειραιά» δείχνοντας ουσιαστικά τους επιχειρηματικούς κύκλους που τον στηρίζουν. Κεντρική του εξαγγελία είναι ο Πειραιάς να μετατραπεί «σε Διεθνές Ναυτιλιακό Κέντρο, σε διεθνή κόμβο συγκοινωνιών, επικοινωνιών, logistics και εμπορίου και σε λιμάνι αφετηρίας για την κρουαζιέρα ώστε να φέρει πόρους στον Πειραιά πλέον των 3 δις ευρώ και 35.000 νέες θέσεις εργασίας τα επόμενα πέντε χρόνια». Σε αυτό το πλαίσιο όμως μίλησε και για απαίτηση από το Ελληνικό Δημόσιο να προχωρήσει «σε θεσμική και αποφασιστική διεύρυνση της συμμετοχής του Δήμου στην διοίκηση του ΟΛΠ». Όσον αφορά τις κατηγορίες Μιχαλολιάκου μίλησε για συκοφαντίες αλλά τον κάλεσε την επόμενη των εκλογών από τη «θέση στο δημοτικό συμβούλιο» που εκτιμά ότι θα πάει να είναι «συμμέτοχος». Ο Γιάννης Μώραλης έκανε και αυτός άνοιγμα προς τα άλλα κόμματα λέγοντας ότι θα επιδιώξει ως δήμαρχος, «να βρούμε κοινούς τόπος συνεννόησης για τον Πειραιά μας, με όλες τις δημοτικές παρατάξεις».
πηγή:www.capital.gr