Η Eagle Bulk περνά στα χέρια της Star Bulk του Πέτρου Παππά

07.04.2024

Η ναυτιλιακή εταιρεία Eagle Bulk μετά από περίπου δέκα χρόνια περνάει στα χέρια της Star Bulk, συμφερόντων του Πέτρου Παππά.

Αναλυτικότερα, οι μέτοχοι της Eagle Bulk ενέκριναν την πρόταση εξαγοράς μέσω συγχώνευσης που είχε καταθέσει η Star Bulk από τον περασμένο Δεκέμβριο. Τα τελικά αποτελέσματα της ψηφοφορίας επί των προτάσεων που ψηφίστηκαν στην Ειδική Συνέλευση θα παρατεθούν στο Έντυπο 8-Κ της EagleBulk που θα κατατεθεί στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς μετά την πιστοποίηση από τον επιθεωρητή εκλογών. Επίσης, σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας, οι μέτοχοι της EagleBulk θα λάβουν 2.6211 μετοχές της Star Bulk για κάθε μετοχή της Eagle που κατέχουν. Αυτό αντιπροσωπεύει ένα συνολικό αντίτιμο περίπου 52.60 δολάρια ανά μετοχή, ένα premium 17% με βάση την τιμή κλεισίματος της μετοχής της Eagle στα 44.85 δολάρια στις 8 Δεκεμβρίου 2023. Στη συνέχεια μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής, οι μέτοχοι της Star Bulk & Eagle Bulk θα κατέχουν περίπου το 71% και το 29%  αντίστοιχα της νέας εταιρείας.

Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της Star Bulk Πέτρος Παππάς είχε πει ότι «Η συνένωση της Star Bulk και της Eagle θα δημιουργήσει έναν παγκόσμιο ηγέτη στη ναυτιλία χύδην ξηρού φορτίου με ένα μεγάλο, διαφοροποιημένο στόλο εφοδιασμένο με scrubbers. Με έναν στόλο από 169 ιδιόκτητα πλοία, θα δημιουργήσουμε σημαντικές συνέργειες και ένα ακόμη ισχυρότερο οικονομικό προφίλ. Θα αξιοποιήσουμε τις τεχνικές και εμπορικές ικανότητες διαχείρισης του στόλου και των δύο εταιρειών για τη βελτιστοποίηση της απόδοσης, την επίτευξη των στόχων μας για την υγεία, την ασφάλεια και το περιβάλλον και τη μεγιστοποίηση της κερδοφορίας. Με έναν καλά κεφαλαιοποιημένο ισολογισμό, στοχεύουμε να συνεχίσουμε να προσφέρουμε ισχυρές ταμειακές αποδόσεις στους μετόχους, επενδύοντας παράλληλα σε τεχνολογίες μείωσης των εκπομπών, καθώς συνεχίζουμε να επιδιώκουμε την μακροπρόθεσμη ανάπτυξη μας».

Να διευκρινιστεί ότι η Eagle αναμένει τώρα να ολοκληρώσει τη συγχώνευση περίπου στις 9 Απριλίου 2024, με την επιφύλαξη της ικανοποίησης των υπόλοιπων προϋποθέσεων ολοκλήρωσης.

Επισημαίνεται ότι η Star Bulk του κ. Παππάς διαθέτει έναν στόλο από 113 bulk carriers, χωρητικότητας από 53.000 dwt μέχρι 210.000 dwt. Παράλληλα, έχει σε εξέλιξη ένα ναυπηγικό πρόγραμμα για εννέα bulk carriers. Όσον αφορά στην Eagle Bulk, αυτή διαθέτει έναν στόλο από 52 bulk carriers. Ωστόσο, αξίζει να αναφερθεί ότι η συγχώνευση θα δημιουργήσει εταιρεία κολοσσό με στόλο 167 φορτηγών πλοίων και αξίας 2.7 δισεκατομμυρίων δολαρίων. (Η κεφαλαιοποίηση της Star Bulk ανέρχεται στα 2 δισεκατομμύρια δολάρια και της Eagle στα 700 εκατομμύρια δολάρια).

 

 

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο!