Η διεθνής κρίση και οι δράσεις αντιμετώπισής της στο επίκεντρο του 7ου Οικονομικού Φόρουμ στο Καζαχστάν

30.05.2014

Οι σύγχρονες πτυχές της οικονομικής ανάπτυξης υπό συνθήκες παγκοσμιοποίησης, η σωστή εκμετάλλευση και ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η ανάπτυξη του τουρισμού καθώς και η προσέλκυση επενδύσεων αποτέλεσαν ορισμένα από τα βασικότερα θέματα της ατζέντας του 7ου Οικονομικού Φόρουμ (AstanaEconomicForum–AEF) και του 2ου Παγκόσμιου Συνεδρίου για την καταπολέμηση της κρίσης που πραγματοποιήθηκαν στις 23-25 Μαΐου στην Αστανά, πρωτεύουσα του Καζαχστάν

Στο πλαίσιο των πολλών και υψηλού ενδιαφέροντος εκδηλώσεων – συζητήσεων οι συμμετέχοντες αντάλλαξαν πληροφορίες και εμπειρίες για τις πιο πρόσφατες εξελίξεις και συμφωνίες στον τομέα της καινοτομίας, των επιχειρήσεων, και άλλων τομέων της σύγχρονης οικονομίας. Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων – συζητήσεων με τη συμμετοχή πρώην και νυν ηγετών της παγκόσμιας κοινότητας, εκπροσώπων της παγκόσμιας πολιτικής, των επιχειρήσεων, των μεγαλύτερων διεθνών οργανισμών και πολυεθνικών εταιρειών, νικητών του βραβείου Νόμπελ και επιφανών επιστημόνων-οικονομολόγων, συντάχθηκε ανοιχτή Επιστολή με αποδέκτες τις κυβερνήσεις αλλά και τις οργανωτικές επιτροπές των G-8 και G-20, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, την Παγκόσμια Τράπεζα και τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης. Στην Επιστολή προτείνονται διαδικασίες και μορφές δράσεων μέσω των οποίων μπορεί να βελτιωθεί να αυξηθεί ο ρυθμός της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης.,


Την τελευταία συνεδρίαση του Φόρουμ άνοιξε ο πρόεδρος του Καζακστάν Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγιεφ, ο οποίος στην ομιλία του ανέφερε πως η παγκόσμια οικονομική κρίση συνεχίζεται και η ανθρωπότητα αναζητά νέο πλαίσιο ανάπτυξης.


Η AEF είναι μια διεθνής και περιφερειακή πλατφόρμα για διάλογο και μια μη κερδοσκοπική οργάνωση. Διοργανώθηκε για πρώτη φορά το 2008 από τον Ευρωασιατικό Οικονομικό Σύλλογο της κοινότητας των επιστημόνων και από την κυβέρνηση του Καζακστάν.


Οι συμμετέχοντες


Κάθε χρόνο στην Αστανά , πρωτεύουσα του Καζαχστάν, συγκεντρώνονται περίπου 10.000 αντιπρόσωποι από 150 χώρες. Ανάμεσά τους περιλαμβάνονται παγκόσμιοι ηγέτες, εμπειρογνώμονες και εκπρόσωποι της επιχειρηματικής κοινότητας για την αναζήτηση και πρόταση λύσεων για τις σημαντικότερες οικονομικές και κοινωνικές προκλήσεις της εποχής μας. Ειδικότερα, συμμετείχαν : Ο Αντιπρόεδρος του Αφγανιστάν Mohammad KarimKhalili και τέσσερις αναπληρωτές πρωθυπουργοί Rasim Lyaich (Σερβία), Paulo Portas (Πορτογαλία), Husseinal-Shahristani (Ιράκ), Taner Yildiz υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας,George Kvirikashvili (Γεωργία)κ.α. Επίσης, συμμετείχαν πολιτικοί με διεθνές κύρος από την Ευρωπαϊκή Ένωση, μεταξύ των οποίων ήταν οι : Romano Prodi, πρωθυπουργός της Ιταλίας (1996-1998, 2006-2008), Alexander Kwasniewski, πρόεδρος της Πολωνίας (1995-2005), Tarja Halonen, πρόεδρος της Φινλανδίας (2000-2012) και Martin Sajdik, πρόεδρος της ECOSOC και μόνιμος αντιπρόσωπος της Αυστρίας στον ΟΗΕ. Στις εργασίες του Φόρουμ συμμετείχαν ακόμη οι βραβευμένοι με Νόμπελ Ειρήνης – Muhammad Yunus από το Μπανγκλαντές (2006) και με Νόμπελ Οικονομίας – Χριστόφορος Πισσαρίδης από την Κύπρο (2010).

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο!