17.03.2022

Helmepa: “Sea is life” είναι το μότο της Ένωσης που γιόρτασε τα 40 της χρόνια

“Θέλω επ’ευκαιρεία να ευχαριστήσω τους εθελοντές μας, τα μέλη μας, που τόσα χρόνια αδιάλειπτα έχουν σταθεί στο πλάι μας και μας έχουν υποστηρίξει να διαδώσουμε αλλά και να καλλιεργήσουμε την περιβαλλοντική συνείδης, να προστατεύσουμε τη θάλασσα μας ώστε να είναι πιο ασφαλής για τους ναυτικούς μας”, δήλωσε χαρακτηριστικά στο Maritimes TV, η Πρόεδρος της Helmepa, Σεμίραμις Παληού, στο πλαίσιο της εκδήλωσης για τα 40 χρόνια της Ελληνικής Ένωσης Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος – Helmepa, που πραγματοποιήθηκε στη Ναυτιλιακή Λέσχη Πειραιώς.

Αναφερόμενη στη ζωγραφιά που δημιούργησε η κ. Φιλοπούλου για τα 40 χρόνια της Ένωσης η κ. Παληού σημείωσε ότι “Είναι ένα εξαιρετικό έργο της κ. Φιλοπούλου, ουσιαστικά είναι η αναγέννηση ή τουλάχιστον εγώ έτσι το εκλαμβάνω η αναγέννηση της Helmepa μέσα από τη θάλασσα. ‘Sea is life’ είναι το μότο μας και όλα τα θετικά και η καλή ενέργεια βγαίνει μέσα από τη θάλασσα και είναι πηγή ζωής”.

Σχετικά με την δύσκολη εποχή που ανέλαβε την θέση της Προέδρου λόγω κορονοϊού αλλά και όχι μόνο η κ. Παληού αναφέρθηκε στην εμπειρία της και στις προτεραιότητες της Ένωσης, τονίζοντας ότι “Ήταν μια εξαιρετική περίοδο για ανασυγκρότηση, αναθεώρηση, να αξιολογήσουμε τι πραγματικά έχει ανάγκη η κοινωνία από εμάς και με αυτό το σκοπό ξεκινάμε δυναμικά να μιλήσουμε στο νέο κόσμο να μιλήσουμε και στη ναυτιλιακή κοινότητα για θέματα βιώσιμης ανάπτυξης – αειφορίας, που είναι πράγματα πολύ κρίσιμα και σημαντικά για την προστασία του περιβάλλοντος και γενικότερα για μια βιώσιμη κοινωνία”.

Την ίδια ώρα αναφέρθηκε και στους στόχους της Helmepa σχετικά με την εγγραφή περισσότερων μελών τονίζοντας ότι “Πράγματι είμαστε ήδη στα 2.000 μέλη – πλοία και πάνω από 240 εταιρείες, κυρίως από το ναυτιλιακό χώρο, αλλά όχι μόνο, οπότε ήδη έχουμε αγκαλιάσει ένα μεγάλο μέρος της ναυτιλιακής κοινότητας μέσα στον τελευταίο χρόνο”.

Αναφερόμενη στη νέα ιδιαίτερη έννοια του περιβάλλοντος η κ. Παληού τόνισε ότι “Πριν 40 χρόνια η έννοια της περιβαλλοντολογικής συνείδησης και της ασφάλειας στη θάλασσα ήταν ακόμη στα σπάργανα, μετά από 40 χρόνια βρισκόμαστε σε ένα παρόμοιο σταυροδρόμι, όμως δεν μιλάμε για την περιβαλλοντική συνείδηση αλλά μιλάμε για την βιώσιμη ανάπτυξη και αειφορία, είναι ένας καινούργιος όρος, τον οποίο πρέπει και εμείς να υιοθετήσουμε και να βοηθήσουμε την ναυτιλιακή κοινότητα να προσαρμοστεί σε αυτά δεδομένα”.

Τέλος, σχετικά με την διεθνοποίηση της Ένωσης είπε ότι “Πράγματι υπάρχει μια έντονη κινητοποίηση στην Intermepa η οποία είναι η ομπρέλα διαφόρων mepa, που ίδρυσε η Ηelmepa, όπως η Turkmepa, NAmepa (North America), Ukrmepa κλπ και είμαστε σε συζητήσεις με ακόμη μερικές χώρες για να έρθουν και αυτές κάτω από την ομπρέλα μας, να δημιουργήσουμε και άλλες mepa δηλαδή”.

Photo5 1

Από την πλευρά της η κ. Ειρήνη Νταϊφά, Γενική Γραμματέας της Helmepa, μιλώντας στο Maritime TV, τόνισε χαρακτηριστικά ότι “Βρισκόμαστε στη Ναυτιλιακή Λέσχη Πειραιά, που είναι ένας πολύ αγαπημένος χώρος για όλους μας. Είμαι πανευτυχής γιατί είμαι 6 χρόνια πλέον Πρόεδρος στη Ναυτιλιακή Λέσχη Πειραιά και βρισκόμαστε στην εξαιρετική συγκυρία του να μπορώ πραγματικά να είμαι σαν διπλή οικοδέσποινα κατά κάποιο τρόπο σήμερα, εκπροσωπώντας από την μια πλευρά τη Ναυτιλιακή Λέσχη Πειραιά ως Πρόεδρος και από την άλλη την Helmepa, στην οποία είμαι 16 ολόκληρα χρόνια εκεί, τα τελευταία αρκετά χρόνια γενική γραμματέας. Είμαστε πάρα πολύ χαρούμενοι που γιορτάζουμε τα 40 μας χρόνια. Πρέπει να πω ότι και η λέσχη γιορτάζει τα 55 της πια, οπότε είμαστε δύο οργανισμοί που έχουμε πολύ παράλληλοι πορεία και είμαι πραγματικά ευτυχής που μπορώ και εκπροσωπώ και τους δύο οργανισμούς σήμερα και είμαι με αυτή την διττή ιδιότητα εδώ και είμαι πάρα πολύ χαρούμενη”.

Σχετικά με τα βήματα που έχει κάνει η Helmepa και την εμπειρία της τα τελευταία 16 χρόνια η κ. Νταϊφά ανάφερε “Σαφέστατα σαν Helmepa έχουμε κάνει πάρα πολλά βήματα. Δημιουργούμε και μια νέα εξωστρέφεια και με την πρόεδρο μας, την κ. Παληού, έχουμε δημιουργήσει πάρα πολύ όμορφα πράγματα. Η πραγματικότητα είναι ότι η θάλασσα είναι ζωή, όπως το ξέρουμε όλοι. Στηριζόμαστε πάνω σε αυτό το στοιχείο ότι η θάλασσα είναι ζωή. Πιστεύουμε πάρα πολύ ότι αυτή τη στιγμή ένα από τα σημαντικότερα πράγματα είναι να συνεχίσει η Ηelmepa με τα παιδιά της. Άρα έχουμε δώσει πάρα πολύ μεγάλη έμφαση στην παιδική Ηelmepa και από εκεί και πέρα ξέρουμε πάρα πολύ καλά ότι ο μόνος τρόπος για να μπορέσουμε να επιβιώσουμε είναι πραγματικά οι καθαρές θάλασσες, οι καθαροί ωκεανοί. Σχετικά με τις κλιματικές αλλαγές, να μπορέσουμε όσο μπορούμε να σταματήσουμε αυτό τον όλεθρο ο οποίος έρχεται και να βασιστούμε πάρα πολύ σε οτιδήποτε αφορά το περιβάλλον. Μας αγαπάει και αγαπάμε και εμείς το περιβάλλον έτσι πρέπει να είναι. Να αγαπάμε τη γη για να μας αγαπάει και εκείνη”, κατέληξε χαρακτηριστικά.

 

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο!