Η ανθρωπογεωγραφία των τουριστών που επισκέπτονται την Ελλάδα
Μπορεί η συντριπτική πλειονότητα των τουριστών της Ελλάδας να προέρχονται από ευρωπαϊκές χώρες, όμως υπάρχουν και πολλές άλλες εθνικότητες που επισκέπτονται ελληνικούς προορισμούς. Κάποιες από αυτές, μάλιστα, προκαλούν εντύπωση. Όπως οι 476 προγραμματισμένες για τον Ιούλιο αεροπορικές θέσεις για την Καλαμάτα από το μακρινό Ουζμπεκιστάν, χώρα από την οποία προέρχονται οι λιγότεροι τουρίστες της Ελλάδας, ή οι 9.500 προγραμματισμένες αεροπορικές θέσεις από το Καζακστάν προς το Ηράκλειο της Κρήτης.
Η Ελλάδα δέχεται τουρίστες από τουλάχιστον 60 χώρες απ’ όλον τον κόσμο και, αν συνυπολογίσουμε όσους έρχονται μέσω άλλων χωρών, αφού δεν υπάρχει αεροπορική σύνδεση από τη δική τους χώρα, τότε η γκάμα των εθνοτήτων που επισκέπτονται την Ελλάδα αποκτά πολύ ενδιαφέρουσες διαστάσεις. Και μπορεί να πρόκειται για μικρό αριθμό τουριστών, ωστόσο οι επισκέπτες από τα βάθη της Ασίας, την Ωκεανία, την Αφρική και τη Νότια Αμερική ανέρχονται συνολικά σε μερικές δεκάδες χιλιάδες ανθρώπων, που μεταφέρουν πίσω στις χώρες τους τις εικόνες και τις εμπειρίες που απέκτησαν από την παραμονή τους στην Ελλάδα.
Στην προτελευταία θέση από πλευράς αριθμών επισκεπτών είναι το Αζερμπαϊτζάν, η μικρή αυτή χώρα του Καυκάσου, από την οποία έχουν προγραμματιστεί να φτάσουν στην Αθήνα 1.572 ταξιδιώτες. Πρόκειται για νέα αεροπορική σύνδεση με το Διεθνές Αεροδρόμιο της Αθήνας, το οποίο έχει πετύχει να προσελκύσει τις περισσότερες νέες αεροπορικές συνδέσεις με χώρες του εξωτερικού. Ακολουθούν η Μολδαβία με 4.990 προγραμματισμένες αεροπορικές θέσεις, η Βόρεια Μακεδονία με 6.400 προγραμματισμένες αεροπορικές θέσεις (αυξημένες κατά 14% σε σύγκριση με πέρυσι), ενώ την πεντάδα συμπληρώνει το Μαυροβούνιο με 8.000 προγραμματισμένες θέσεις, σημειώνοντας εντυπωσιακή αύξηση της τάξης του 124,5% σε σύγκριση με πέρυσι.
Από 8.000 έως και 20.000 τουρίστες αναμένεται να έρθουν στη χώρα μας φέτος για διακοπές από τις χώρες του Μαυροβουνίου, του Μαρόκου, της Σλοβενίας, της Λιβύης, του Καζακστάν, της Τυνησίας, της Ουκρανίας, του Κουβέιτ, της Ισλανδίας και της Αιθιοπίας.
Η αγορά της Κίνας έχει αρχίσει να κινείται και πάλι και παρ’ όλο που η ποσοστιαία αύξηση σε σύγκριση με πέρυσι έχει φτάσει στο εκρηκτικό 523%, ωστόσο σε απόλυτους αριθμούς αυτό μεταφράζεται σε λιγότερες από 20.000 προγραμματισμένες θέσεις. Άλλες 40.000 θέσεις είναι προγραμματισμένες από τη Σιγκαπούρη προς την Αθήνα.
Σε ό,τι αφορά τα υπερατλαντικά ταξίδια, από τις ΗΠΑ είναι προγραμματισμένες 477.000 αεροπορικές θέσεις (+1,9%) και από τον Καναδά 201.000 θέσεις (+10,5%).
Η επιστροφή του… πετροδολαρίου
Η Ελλάδα ανέκαθεν ήταν δημοφιλής προορισμός των εύπορων πολιτών των αραβικών χωρών, οι οποίοι μάλιστα ξοδεύουν και αρκετά χρήματα στους προορισμούς που επισκέπτονται. Φέτος βλέπουμε στο Airdata Tracker του ΙΝΣΕΤΕ να καταγράφουν μεγάλη άνοδο αυτές οι αγορές, από τις οποίες είναι προγραμματισμένες συνολικά περισσότερες από 700.000 αεροπορικές θέσεις. Τα Αραβικά Εμιράτα με αύξηση 19,2% αναμένουμε να μας στείλουν πάνω από 210.000 τουρίστες, η Αίγυπτος στο +45,3% και 168.500 θέσεις, το Κατάρ στο +31,9% και 121.000 θέσεις, ο Λίβανος στο +21,6% και 74.000 αεροπορικές θέσεις, η Σαουδική Αραβία στο +44,7% και 63.700 θέσεις και η Ιορδανία στο +22,1% και 33.400 θέσεις.
Μικρή μείωση σε σχέση με τη σεζόν πέρυσι καταγράφει το Μπαχρέιν, με προγραμματισμένες περίπου 40.000 αεροπορικές θέσεις.
Σταθερή αξία η Ευρώπη
Σταθερά στην κορυφή των τουριστών της Ελλάδας βρίσκονται οι Ευρωπαίοι και δη οι Βρετανοί και οι Γερμανοί. Από το Ηνωμένο Βασίλειο φέτος το καλοκαίρι είναι προγραμματισμένες 5,23 εκατομμύρια αεροπορικές θέσεις, αυξημένες κατά 7,3% σε σύγκριση με πέρυσι. Η αγορά της Γερμανίας παρουσιάζει φέτος μείωση της τάξης του 10,5%, αλλά με 4,3 εκατομμύρια θέσεις εξακολουθεί να φιγουράρει δεύτερη στη λίστα. Στην τρίτη θέση βρίσκεται η Ιταλία με 2,2 εκατομμύρια θέσεις.
Η Γαλλία και η Ολλανδία φέτος παρουσιάζουν μείωση, 4,6% και 0,6% αντίστοιχα, και έχουν προγραμματιστεί 1,6 εκατομμύριο θέσεις από γαλλικά αεροδρόμια και άλλο ένα εκατομμύριο από ολλανδικά.
Στην πρώτη δεκάδα βρίσκεται το Ισραήλ, που καταγράφει και τη μεγαλύτερη άνοδο σε σχέση με πέρυσι, κατά 55,9%, από το οποίο έχουν προγραμματισθεί σχεδόν 1 εκατ. θέσεις για τα αεροδρόμια της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, της Ρόδου, του Ηρακλείου, κ.λπ.
Ελβετία, Κύπρος, Αυστρία και Βέλγιο συμπληρώνουν τη δεκάδα και από καθεμία από αυτές τις χώρες είναι προγραμματισμένες από 600.000 έως και 800.000 αεροπορικές θέσεις.
parapolitika.gr