12.12.2022

Γιώργος Κουμπενάς: Η Ελλάδα είναι πολύ σημαντική για τον κλάδο της κρουαζιέρας

Η κρουαζιέρα λειτουργεί πλέον όλο το χρόνο, κάτι που φυσικά προϋποθέτει ότι οι τοπικές κοινωνίες πρέπει να το αντιληφθούν και είναι έτοιμες να ανταποκριθούν, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο capt. Γιώργος Κουμπενας, Πρόεδρος της Ένωσης Εφοπλιστών Κρουαζιεροπλοίων και Φορέων Ναυτιλίας μιλώντας στην εκπομπή maritimes.

Αξιοσημείωτο όπως είπε είναι ότι το φετινό καλοκαίρι ένα στα τρία πλοία πέρναγε από την Ελλάδα, γεγονός που δείχνει πόσο σημαντική είναι η χώρα μας για την κρουαζιέρα. Ταυτόχρονα, αποτέλεσε και σημαντικό home porting, όπως συμπλήρωσε ο ίδιος, με μικρότερες ωστόσο πληρότητες λόγω των πρωτοκόλλων για τον κορονοϊό. Ωστόσο είναι απαραίτητο όπως είπε ο κ. Κουμπενάς να υπάρξει ένα στρατηγικό σχέδιο σε συνεργασία με την κυβέρνηση για την ανάπτυξη της κρουαζιέρας, το οποίο θα βασίζεται σε παράγοντες όπως ποιά είναι τα οφέλη για την οικονομία ή ποια είναι τα απαραίτητα έργα που θα πρέπει να γίνουν ώστε να διατηρηθεί ο χαρακτήρας του εκάστοτε προορισμού.

Την ίδια ώρα ο Πρόεδρος της Ένωσης εξέφρασε τον προβληματισμό του ως προς το καινούργιο σύστημα εισόδου- εξόδου για πολίτες εκτός χωρών Σένγκεν, όχι για το ζήτημα της ασφάλειας που αυτή είναι απαραίτητη, αλλά για το ζήτημα των υποδομών που αφορούν στους ελέγχους βιομετρικών στοιχείων και τα περισσότερα ελληνικά λιμάνια δεν διαθέτουν.

Σχετικά με το ζήτημα των εσόδων, ο κ. Κουμπενάς ανάφερε ότι αν και η Ελλάδα είναι πρώτη σε αριθμό επιβατών, αυτά (έσοδα) είναι πολύ χαμηλά καθώς συνήθως οι επισκευές και ο εφοδιασμός δεν γίνονται στην χώρα μας. Ενώ ως προς την ελληνική σημαία τόνισε δυστυχώς δεν αποτελεί πρώτη επιλογή, γιατί οι απαιτήσεις της πολιτείας είναι δυσανάλογες και δυσβάσταχτες για μια εταιρεία κρουαζιέρας. Τέλος, μεταξύ άλλων αναφέρθηκε και στο ζήτημα της ασφάλειας μέσα στα κρουαζιερόπλοια, η οποία όπως είπε είναι πολύ σημαντική και εξασφαλίζεται μόνο από τους καλύτερους και συνεχώς εκπαιδευμένους ανθρώπους που δουλεύουν πάνω στα πλοία.

Την εκπομπή παρουσιάζουν οι Μάρκος Κάντζιος και Νίκος Μπαρδούνιας η οποία πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Δημοσιογραφικό Συνεταιρισμό ΝΕΤ24 και προβάλλεται στο εναλλακτικό κανάλι της Αθήνας RISE TV και σε 12 ακόμη περιφερειακούς σταθμούς και μέσα ενημέρωσης.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο!