Γεωτρήσεις για πετρέλαιο στο Ιόνιο

09.05.2014

Οι πρώτες συμβάσεις για την έρευνα και εκμετάλλευση πετρελαίου και φυσικού αερίου μεταξύ του ελληνικού δημοσίου και των εταιρειών υπογράφονται την ερχόμενη Τετάρτη, 14 Μαΐου, σχεδόν δυόμισι χρόνια μετά την προκήρυξη του διαγωνισμού.

Πρόκειται για τρία μπλοκ, στα Ιωάννινα, τον Δυτικό Πατραϊκό Κόλπο και το Κατάκολο, τα οποία εκτιμάται ότι μπορεί να διαθέτουν κοιτάσματα της τάξης των 250-300 εκατ. βαρελιών πετρελαίου, ικανών να αποδώσουν, υπό προϋποθέσεις, στο Δημόσιο ως και 18 δισ. ευρώ σε βάθος 30ετίας. Αποτελούν δε, το πρώτο μέρος του προγράμματος αξιοποίησης υδρογονανθράκων στη Δυτική Ελλάδα, μία περιοχή που αν οι έρευνες επιβεβαιώσουν τις εκτιμήσεις, μπορεί να κρύβει περί τα 2,3 δισ. βαρέλια πετρελαίου και αερίου.


Όπως ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στην υπογραφή των συμβάσεων θα παραβρεθούν ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος.


Τα «γεωτρύπανα» πάντως δεν θα πιάσουν αμέσως δουλειά. Για να τεθούν σε ισχύ οι συμβάσεις θα πρέπει πρώτα να κυρωθούν από τη Βουλή, διαδικασία που ενδεχομένως καθυστερήσει λόγω των ευρωεκλογών, ενώ οι προκαταρκτικές διεργασίες των ερευνών μπορεί να απαιτήσουν ως και 9 με 12 μήνες.


Στη χερσαία περιοχή των Ιωαννίνων το έργο αναλαμβάνει η κοινοπραξία Energean Oil & Gas/Petra Petroleum, στη θαλάσσια περιοχή του Πατραϊκού το σχήμα Ελληνικά Πετρέλαια – Edison – Petroceltic και στο Κατάκολο στην κοινοπραξία Energean Oil & Gas-Trajan Oil.


«Eίναι μία στρατηγική επιλογή που δημιουργεί βάσιμες προσδοκίες για την παραγωγή νέου πλούτου και σημαντικό αριθμό νέων θέσεων εργασίας, καταδεικνύοντας ταυτόχρονα την ελκυστικότητα της χώρας σε επενδύσεις», δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης σε γραπτή ανακοίνωσή του.


Το υπουργείο, αναφερόμενο στα έσοδα που μπορεί να έχει το Δημόσιο από την όλη δραστηριότητα, έδωσε ως παράδειγμα ότι για ανακτήσιμα αποθέματα 100 εκατ. βαρελιών από ένα κοίτασμα, στη τιμή των 90 δολ./βαρ., τα έσοδα φθάνουν σε περίπου 6 δισ. ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι το κοίτασμα του Πρίνου στα 33 χρόνια της λειτουργίας του έχει δώσει 110 εκατ. βαρέλια πετρελαίου.


Το Δημόσιο θα εισπράττει φόρο 20\% συν 5\% περιφερειακό φόρο. Επίσης εισπράττει μίσθωμα (royalties), το οποίο διαμορφώνεται βάσει του ύψους της παραγωγής, των γεωλογικών χαρακτηριστικών της περιοχής και του συντελεστή εσόδων-εξόδων. Υπολογίζεται ότι από τα έσοδα ενός κοιτάσματος, το 40\% αντιστοιχεί στις δαπάνες και ότι το υπόλοιπο 60\%, που αφορά στα κέρδη το μοιράζονται 50-50 το Δημόσιο και η εταιρεία. Μέρος των εσόδων του Δημοσίου θα τροφοδοτήσει το ειδικό ταμείο αλληλεγγύης των γενεών.


Οι περιοχές


• Οι όποιες εκτιμήσεις για μελλοντικά έσοδα είναι πάντως εξαιρετικά πρώιμες. Η μόνη από τις τρεις περιοχές, όπου υπάρχει διαπιστωμένο, από το 1982 κοίτασμα πετρελαίου, δυναμικότητας 3-5 εκατ. βαρελιών σε απολήψιμα αποθέματα πετρελαίου είναι το Κατάκολο. Η κοινοπραξία της Energean σκοπεύει να ξεκινήσει τις εργασίες από την επανεπεξεργασία των 3 D σεισμικών που υπάρχουν, μία διαδικασία που μπορεί να πάρει από 6 ως 9 μήνες και αν όλα είναι θετικά, να προχωρήσει στη συνέχεια στην πρώτη επιβεβαιωτική γεώτρηση. Εκτιμά το κόστος της επένδυσης σε 15 εκατ. ενώ και βάσει της σύμβασης η πρώτη επιβεβαιωτική γεώτρηση πρέπει να γίνει εντός τριών ετών από την κύρωση της συμφωνίας και η ανάπτυξη του κοιτάσματος μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.


Οι άλλες δυο περιοχές βρίσκονται σε ακόμα πιο πρώιμο στάδιο.


• Στη χερσαία ζώνη βόρεια των Ιωαννίνων θα απαιτηθεί υψηλού κόστους έρευνα, σε βάθος 4.000 μέτρων. Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις τα αποθέματα μπορεί να φθάνουν μέχρι και τα 100 εκατ. βαρέλια απολήψιμου πετρελαίου. Προηγούμενη ερευνητική γεώτρηση στις αρχές της δεκαετίας του 2000 δεν κατέληξε, αφού διακόπηκε πριν προχωρήσει σε μεγάλο βάθος. Μετά την ανακάλυψη πετρελαίου στη γειτονική Αλβανία και την τεχνολογική εξέλιξη που καθιστά πιο εύκολη της έρευνα, αναζωπυρώθηκε το ενδιαφέρον για το μπλοκ των Ιωαννίνων. Η έρευνα θα ξεκινήσει με απεικόνιση από αέρος, με ειδικά εξοπλισμένο αεροσκάφος για να προχωρήσει στα 3 D σεισμικά και στις γεωτρήσεις. Το αρχικό κόστος της επένδυσης υπολογίζεται σε 32 εκατ. ευρώ και βάσει της συμφωνίας που θα υπογραφεί την Τετάρτη, ο ανάδοχος Energean /Petra Petroleum θα πρέπει εντός επτά ετών να έχει ολοκληρώσει τις γεωτρήσεις, εφόσον βέβαια η πρώτη ερευνητική φάση είναι θετική.


Τρεις ζώνες


Στο Δυτικό Πατραϊκό Κόλπο ίσως να βρίσκεται η πιο δυναμική από τις τρεις ζώνες. Οι γεωλογικές δομές που έχουν εντοπίσει προηγούμενες σεισμικές έρευνες δίνουν ενδείξεις για απολήψιμα αποθέματα πετρελαίου της τάξης των 200 εκατ. βαρελιών. Στο παρελθόν, η αμερικανική εταιρεία Triton είχε ξεκινήσει εργασίες για γεώτρηση, οι οποίες όμως δεν ολοκληρώθηκαν ποτέ, εξ αιτίας επιχειρηματικών λόγων που σχετίζονται με την ίδια την εταιρεία. Η κονοπραξία των ΕΛΠΕ- Edison- Petroceltic που αναλαμβάνει τώρα θα πρέπει, βάσει της συμφωνίας να ολοκληρώσει τις διαδικασίες έρευνας και ανάπτυξης σε 8 χρόνια, με την προϋπόθεση πάντα των θετικών αποτελεσμάτων στην πρώτη φάση. Η ελάχιστη δεσμευτική επένδυση που έχει συμφωνηθεί με τους αναδόχους φθάνει σε περίπου 60 εκατ. ευρώ.


Οπως ανακοίνωσε το ΥΠΕΚΑ, οι συμβάσεις περιέχουν αυστηρούς όρους για την προστασία του περιβάλλοντος και την ασφάλεια, ενώ προβλέπουν και υποχρέωση εκπαίδευσης των Ελλήνων εργαζομένων.


Πηγή: Ημερησία

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο!