Gazprom: Ενδιαφέρον για επενδύσεις σε αεριοκίνηση οχημάτων και πλοίων

30.05.2014

Ενδιαφέρον της ρωσικής Gazprom για επενδύσεις στους τομείς εφοδιασμού πλοίων, φορτηγών αυτοκινήτων και μικρών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής στα νησιά με φυσικό αέριο, προκύπτει από τις συζητήσεις που έγιναν στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Επιχειρηματικού Συμβουλίου (European Business Congress), παρουσία και του επικεφαλής του ρωσικού ομίλου Α.Μίλερ, στην Αθήνα την Πέμπτη.

Μιλώντας στο συνέδριο, ο υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Ιω.Μανιάτης, κάλεσε έμμεσα τη Gazprom να επανεξετάσει τη στάση της ως προς την κατασκευή του νότιου κλάδου του αγωγού South Stream, ο οποίος κατά τον σχεδιασμό θα διέρχετο μέσω Ελλάδας, λέγοντας ότι ο αγωγός αυτός, μεταξύ άλλων, θα συνέβαλε στην εποικοδομητική συνεργασία των δύο πλευρών.


Προς το παρόν η Gazprom έχει αποφασίσει να υλοποιήσει μόνο τον βόρειο κλάδο του αγωγού, μέσω Βουλγαρίας και Σερβίας.


Ο υπουργός αναφέρθηκε επίσης στην πρόσφατη ανανέωση της σύμβασης ΔΕΠΑ- Gazprom για την προμήθεια αερίου στη χώρα προς όφελος, όπως είπε, των καταναλωτών και της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας.


Ο κ. Μανιάτης αναφέρθηκε ακόμη στις προοπτικές της αεριοκίνησης στις μεταφορές, που κερδίζει έδαφος διεθνώς αλλά και στην Ελλάδα, λόγω του χαμηλότερου κόστους που υπολογίζεται σε 50\% σε σχέση με τη βενζίνη και 30\% σε σχέση με το πετρέλαιο κίνησης.


Στην Ελλάδα κυκλοφορούν 600 λεωφορεία φυσικού αερίου και 102 οχήματα δήμων, ενώ η ΔΕΠΑ έχει αρχίσει να αναπτύσσει δίκτυο πρατηρίων φυσικού αερίου στην Αθήνα και άλλες μεγάλες πόλεις.


Δυνατότητα εφοδιασμού οχημάτων με φυσικό αέριο παρέχεται από τη νομοθεσία σε όλα τα πρατήρια καυσίμων εφόσον βρίσκονται σε περιοχή όπου υπάρχει δίκτυο.


Σε ό,τι αφορά τον εφοδιασμό πλοίων, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της μικτής ελληνορωσικής εταιρίας Προμηθέας Gas Δ.Κοπελούζο, η σύγχρονη τεχνολογία παρέχει τη δυνατότητα εφοδιασμού τους με υγροποιημένο αέριο. Οι επενδύσεις αναβάθμισης του σταθμού υγροποιημένου αερίου στη Ρεβυθούσα θα επιτρέπουν μεταξύ άλλων και τον εφοδιασμό πλοίων.


Και για τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής στα νησιά ο εφοδιασμός επίσης με υγροποιημένο αέριο θα μπορεί να γίνεται με τη μεταφορά ειδικών κοντέινερ, αφού προηγηθούν μετατροπές στις παλιότερες μονάδες που δεν έχουν δυνατότητα χρήσης άλλου καυσίμου πέρα από το ντίζελ ή το μαζούτ.


Η επένδυση αυτή έχει προφανώς νόημα για το διάστημα μέχρι την ολοκλήρωση της διασύνδεσης των νησιών με το ηπειρωτικό σύστημα ηλεκτροδότησης.


Σε δηλώσεις του στο περιθώριο του συνεδρίου ο κ. Μανιάτης επισήμανε ότι το Ευρωπαϊκό Επιχειρηματικό Συμβούλιο δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελλάδα, η οποία αναδεικνύεται σε σημαντικό κόμβο της ενιαίας περιφερειακής αγοράς ενέργειας.


Στις επενδυτικές ευκαιρίες που δίνει η Ελλάδα και ειδικότερα ο ενεργειακός τομέας αναφέρθηκε ο κ. Κοπελούζος, οι οποίες όπως είπε θα συζητηθούν μεταξύ των 370 στελεχών ευρωπαϊκών ενεργειακών επιχειρήσεων που συμμετέχουν στο συνέδριο.


Στο πλαίσιο του συνεδρίου πραγματοποιήθηκε και συνάντηση του κ. Μανιάτη με τον κ. Μίλερ η οποία, όπως αναφέρεται, ολοκληρώθηκε σε καλό κλίμα.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο!