Gazprom: Εμπλέκει τον ΔΕΣΦΑ σε μάχη με Κομισιόν

11.07.2014

Στη διελκυστίνδα μεταξύ ΕΕ και Ρωσίας για τα θέματα σε εκκρεμότητα όπως το πολιτικό πρόβλημα της Ουκρανίας, ο εφοδιασμός της Ευρώπης με φυσικό αέριο, το μπλοκάρισμα στον ρωσικό αγωγό South Stream, η έρευνα για την εμπορική πολιτική της Gazprom στην Ευρώπη, η Ρωσία βάζει πλέον και την πώληση του ΔΕΣΦΑ στην αζέρικη Socar.

Ταυτόχρονα η ρωσική πλευρά προαναγγέλλει κρίση στην προμήθεια φυσικού αέριο μέσω Ουκρανίας από το φθινόπωρο, εφόσον δεν επιλυθεί το πολιτικό πρόβλημα της Ουκρανίας και των σχέσεών της, πολιτικών και οικονομικών, με τη Ρωσία.


Τα παραπάνω που σηματοδοτούν σκλήρυνση της στάσης της Ρωσίας έναντι της Ευρώπης, με όλο και πιο σκληρές είναι οι αναφορές στο ρόλο που διαδραματίζουν οι ΗΠΑ, περιέγραψε με σαφήνεια ο Κονσταντίν Σιμόνοφ, γενικός διευθυντής του ρωσικού think Tank National EnergySecurity Fund, το οποίο εκφράζει τις επίσημες απόψεις της ρωσικής κυβέρνησης.


Αναφορικά με τα παραπάνω θα πρέπει να σημειωθεί ότι μέχρι τώρα, η επιχειρηματολογία της Ρωσίας για την αντίκρουση των ενστάσεων της ΕΕ αναφορικά με τον South Stream ή την Gazprom, εστιάζονταν στο ότι ο ρωσικός αγωγός υφίσταται διαφορετική μεταχείριση, έναντι του αγωγού ΤΑΡ και της αζέρικης Socar.


O αγωγός με διέλευση από Ελλάδα και Αλβανία θα μεταφέρει αζέρικο αέριο στην υπόλοιπη Ευρώπη, άρα λειτουργεί κατά τη Μόσχα όπως ο South Stream. Ενώ η Socar που είναι μέτοχος του ΤΑΡ, έχει τα ίδια χαρακτηριστικά με τη Gazprom, δηλαδή παραγωγός, μεταφορέας και προμηθευτής αερίου.


Ωστόσο εχθές ο κ. Κονσταντίν Σιμόνοφ μιλώντας στο συνέδριο του Εconomist, έθεσε δημόσια θέμα κοινοτικής «νομιμότητας» ως προς τη μεταβίβαση του ΔΕΣΦΑ σε εταιρεία τρίτης, μη κοινοτικής χώρας.


Όπως είπε χαρακτηριστικά, υπερασπιζόμενος την εμπορική πολιτική της Gazprom (μακροχρόνια συμβόλαια με τιμές βασισμένες στις τιμές πετρελαίου) «Η απόφαση της Ελλάδας να πουλήσει το ΔΕΣΦΑ στη Socar, αποτελεί παραβίαση (εννοεί των κοινοτικών κανόνων).


Δεν μπορείς δηλαδή να πουλήσεις εγκαταστάσεις που βρίσκονται εντός της ΕΕ (εννοεί υποδομές που έχουν χαρακτηριστεί ως εθνικά συστήματα) σε εταιρείες εκτός ΕΕ. Αυτό είναι κάτι, για το οποίο δεν μας απαντούν με σαφήνεια οι Βρυξέλλες».


Με την επιχειρηματολογία της ρωσικής πλευράς κατά της εμπλοκής κρατικής εταιρείας μη κοινοτικής χώρας στον έλεγχο και διαχείριση παρόμοιων υποδομών, επιδιώκεται να πιεσθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία επεξεργάζεται ακόμη την απόφαση για την παραχώρηση της άδειας μεταβίβασης του ΔΕΣΦΑ στους Αζέρους.


Οι πιέσεις αυτές και τα ανοιχτά μέτωπα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τη Gazprom (έρευνα σε εξέλιξη για την εμπορική πολιτική και κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης της σε χώρες της ΕΕ, μπλοκάρισμα του αγωγού South Stream), όπως επισημαίνουν γνώστες του θέματος,καθιστούν υποχρεωτικά την Επιτροπή ιδιαίτερα προσεκτική στην διατύπωση της απόφασης για το ΔΕΣΦΑ.


Καθώς διαφορετικά αυτή εύκολα θα μπορούσε να αμφισβητηθεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και να δυναμιτίσει τις κινήσεις που κάνει απέναντι στη ρωσική Gazprom.


Οι εξελίξεις αυτές σχετικά με το ΔΕΣΦΑ, επιβεβαιώνουν ότι η καθυστέρηση στην έκδοση της απόφασης δεν οφείλεται στη γραφειοκρατία των Βρυξελλών, όπως κυβερνητικοί κύκλοι προσπαθούν να πείσουν, αλλά αποτελεί θέμα ουσίας καθώς για πρώτη φορά από τη θέση σε ισχύ των κοινοτικών οδηγιών για την ενέργεια, κρατική εταιρεία μη κοινοτικής χώρας η οποία δεν έχει ενσωματώσει στο εσωτερικό της δίκαιο τις οδηγίες αυτές και δεν έχει υπογράψει συμφωνία με την ΕΕ, επιδιώκει να ελέγξει ενεργειακές υποδομές μεταφοράς, η λειτουργία των οποίων είναι απολύτως ρυθμιζόμενη και υπόκειται σε αυστηρούς κανόνες ως προς τα χαρακτηριστικά των μετόχων της.


Κρίση – Ουκρανία


Αναφορικά με την επικείμενη κρίση εφοδιασμού της Ευρώπης με φυσικό αέριο μέσω Ουκρανίας, ο κ. Σιμόνοφ είπε ότι για ότι συμβεί δεν θα ευθύνεται η Ρωσία, η οποία προσέφερε έκπτωση 100 δολαρίων (στα 1.000 κυβικά μέτρα φυσικού αερίου) την οποία ωστόσο δεν αποδέχτηκε η Ουκρανία, πιεζόμενη από τις ΗΠΑ και την ΕΕ.


Από το φθινόπωρο η Ουκρανία θα έχει σοβαρό πρόβλημα, στην κάλυψη των αναγκών της, είπε ο ίδιος για να αναρωτηθεί στη συνέχεια «Τι θα κάνει; Θα πρέπει να πάρει (κλέψει) transit ποσότητες που προορίζονται για άλλες ευρωπαϊκές χώρες και έτσι θα έχουμε νέα κρίση».


Ο κ. Σιμόνοφ, τόνισε επίσης ότι τυχόν υποβάθμιση του ενεργειακού εμπορίου της ΕΕ με τη Ρωσία (πετρέλαιο και φυσικό αέριο) είναι βήμα σε βάρος της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής οικονομίας, ενώ όπως είπε οι εναλλακτικές πηγές εφοδιασμού, σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να υποκαταστήσουν το ρωσικό αέριο, ενώ η υποχρεωτική πλέον στροφή της Ρωσίας προς την Κίνα δεν αποτελεί την καλύτερη λύση για την ΕΕ.


Τι λέει η ΔΕΠΑ


Στις αναφορές του Κονσταντίν Σιμόνοφ περί κρίσης εφοδιασμού, απάντησε ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ Σπύρος Παλαιογιάννης, ο οποίος με την ομιλία του στο συνέδριο, τον κάλεσε να αναθεωρήσει όσα δήλωσε νωρίτερα αναφορικά με ενδεχόμενη κρίση λόγω Ουκρανίας.


Πηγή :euro2day.gr

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο!