Γ. Κοφινάκος (Storm Ηarbour) – Η ΕΚΤ θα στηρίξει μετοχές και ομόλογα – Η Storm Harbour θα βοηθήσει τις ελληνικές τράπεζες στις εκδόσεις ΑΒS

15.09.2014

Με τον πληθωρισμό και την ανάπτυξη στην Ευρώπη να είναι κοντά στο μηδέν, και την ανεργία – ειδικά στην περιφέρεια – σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η ΕΚΤ έπρεπε να δράσει – και το έκανε, με αρκετά εμφατικό τρόπο, την προηγούμενη εβδομάδα αναφέρει σε άρθρο του ο Γιώργος Κοφινάκος CEO της Storm Harbour εξιδεικευμένης επενδυτικής τράπεζας στην Μ. Βρετανία.

Παρόλ’ αυτά, οι παρεμβάσεις στη νομισματική πολιτική από μόνες τους δεν αρκούν για να αντιστρέψουν το αρνητικό κλίμα στην Ευρωζώνη΄ θα πρέπει και οι κυβερνήσεις να πάρουν αναπτυξιακά μέτρα, μέσω τής δημοσιονομικής πολιτικής. Πρόσθετο βασικό σημείο προβληματισμού είναι ότι, ναι μεν οι αποφάσεις τής ΕΚΤ, που τροφοδοτούν ρευστότητα στο σύστημα, είναι σίγουρα προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά όπως πάντα, η δράση ήρθε οριακά αργότερα απ’ό,τι έπρεπε, προφανώς λόγω εσωτερικών διαφωνιών για τη χαλάρωση τής νομισματικής πολιτικής, κυρίως από τη Γερμανία.


Μια και τα διαθέσιμα εργαλεία παροχής ρευστότητας στο σύστημα γίνονται όλο και λιγότερα, η αγορά προσμένει ότι κάποια στιγμή η ΕΚΤ θα αγοράσει και κρατικά ομόλογα, όπως εκανε και η FED.


Στην περίπτωση των ΗΠΑ, το τελευταίο ήταν καταλυτικό στην επαναφορά τής ανάπτυξης και την μείωση τής ανεργίας.


Με τις παρούσες ενδείξεις, πάντως, αυτό το εργαλείο θα έχει μεγάλη δυσκολία να εγκριθεί στην Ευρωζώνη, κυρίως από τη Γερμανία, και αν κατορθώσει να εφαρμοστεί, ίσως είναι και πάλι πολύ αργά.


Το σίγουρο είναι ότι η ΕΚΤ θα περιμένει μερικούς μήνες να δει τα αποτελέσματα των πρόσφατων αποφάσεών της – τα οποία αναμένεται να δείξουν ενίσχυση των ομολόγων και των μετοχών τής περιφέρειας, συμπεριλαμβανομένης και τής Ελλάδας, και πτώση τού Ευρώ, που θα οδηγήσει σε αυξημένη ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών προϊόντων – και μετά θα καταλήξει για το αν χρειάζονται και νέα μέτρα.


Η μείωση των επιτοκίων δανεισμού των εμπορικών τραπεζών από την ΕΚΤ, που τα διαμορφώνει κοντά στο μηδέν, και τα αρνητικά επιτόκια για τις καταθέσεις των Εμπορικών τραπεζών στην ΕΚΤ, είναι ένα καθαρό μήνυμα τής ΕΚΤ προς τις εμπορικές τράπεζες να διοχετεύσουν ρευστότητα στην πραγματική οικονομία, ειδάλλως θα προκύπτει κόστος στα ισοζύγιά τους όταν διατηρούν υπερβάλλουσα ρευστότητα.
Η σημαντικότερη όμως παρέμβαση τής ΕΚΤ είναι η παροχή ρευστότητας στις τράπεζες μέσω τού TLTRO (πρόγραμμα μακροπρόθεσμης χρηματοδότησης των εμπορικών τραπεζών από την ΕΚΤ) σε συνδυασμό με την αγορά δανείων (ABS, Covered bonds, RMBS κλπ).


Αυτές οι εκδόσεις ομολόγων εξαφανίστηκαν μετά την κριση του 2008 (ενδεικτικά, το 2008 ανέρχονταν σε €1,2 τρισεκατομμύρια ενώ τώρα είναι μόνο €200 δις), κι ενώ στην Ευρώπη έχουν αρχίσει να επανέρχονται σιγά-σιγά στα προ-κρίσης επίπεδα, στην Ελλάδα είναι σχεδόν ανύπαρκτες.


Μέσα στον Οκτώβριο, η ΕΚΤ θα ανακοινώσει την ποσότητα και τους όρους επαναγοράς ομολόγων, αλλά είναι σαφές το μήνυμα ότι οι Ευρωπαϊκές Τράπεζες θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν ακόμα περισσότερο αυτές τις εκδόσεις σαν χρηματοδοτικά εργαλεία.


Ο βασικός λόγος για τον οποίο η ΕΚΤ προωθεί αυτήν την χρηματοδότηση είναι το γεγονός ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Ευρώπη χρηματοδοτούνται κατεξοχήν και απευθείας από τις Τράπεζες και όχι από τις αγορές, όπως γίνεται στις ΗΠΑ. Επομένως, η ΕΚΤ προσπαθεί να δώσει τα κίνητρα και τα μέσα στις εμπορικές τράπεζες να αυξήσουν την χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με το να αγοράζει η ίδια τα ομόλογα που εκδίδουν οι εμπορικές τράπεζες.


Η Storm Harbour, όντας ο μεγαλύτερος εκδότης ABS στην Ευρωπαϊκή αγορά, έχει ήδη δράσει σε χώρες όπως η Πορτογαλία, Ισπανια, που έχουν παρόμοιο οικονομικό περιβάλλον με την Ελλαδα και είναι μοναδικά τοποθετημένη στο να μπορέσει να βοηθήσει τις ελληνικές τράπεζες σε τέτοιες εκδόσεις.


Άρθρο του Γιώργου Κοφινάκου – Είναι Διευθύνων Σύμβουλος της Storm Harbour UK

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο!