Φυλάκιση 36 χρόνια στον πλοίαρχο του Sewol

11.11.2014

Δικαστήριο της Σεούλ (Νότιας Κορέας) έκρινε ένοχο για 300 φόνους εξ αμελείας τον πλοίαρχο του επιβατικού πλοίου – οχηματαγωγού Sewol, που βυθίστηκε τον Απρίλιο παρασύροντας στον θάνατο την πλειονότητα των επιβατών (τα περισσότερα ήταν παιδιά λυκείου) και του επέβαλε ποινή κάθειρξης 36 ετών.

Έπειτα από μαραθώνια δίκη που διήρκεσε πέντε μήνες, ο Λι Ζουν-Σακ, 69 ετών, κρίθηκε ένοχος για σωρεία σοβαρών παραλείψεων.


Οι τρεις δικαστές του δικαστηρίου της Γκουανγκτζού δεν ακολούθησαν ωστόσο το σκεπτικό του εισαγγελέα που είχε ζητήσει την επιβολή της θανατικής ποινής για ανθρωποκτονία από εγκληματική αμέλεια.


«Δεν έγινε δυνατόν να αποδειχθεί ότι οι κατηγορούμενοι γνώριζαν ότι τα θύματα επρόκειτο να πεθάνουν εξαιτίας των ενεργειών τους, ούτε ότι είχαν την πρόθεση να σκοτώσουν τους ανθρώπους. Κατά συνέπεια, οι κατηγορίες περί ανθρωποκτονίας απορρίπτονται», αναφέρεται στην απόφαση του δικαστηρίου.


Οικογένειες θυμάτων, παρούσες στη συνεδρίαση του δικαστηρίου αντέδρασαν με οργή όταν αντιλήφθηκαν ότι ο πλοίαρχος απέφυγε την επιβολή της θανατικής ποινής, αν και αυτή έχει να εφαρμοσθεί από το 1997 στη Νότια Κορέα.


Ο πλοίαρχος του Sewol έσπευσε να εγκαταλείψει από τους πρώτους το πλοίο του που είχε πάρει κλίση στις 16 Απριλίου ανοικτά των ακτών της νότιας Κορέας, αφήνοντας παγιδευμένους εκατοντάδες επιβάτες.


Κατά τη διάρκεια της δίκης, ο πλοίαρχος δήλωσε ότι τού αξίζει η θανατική ποινή, αλλά τόνισε ότι δεν είχε την πρόθεση να θυσιάσει τη ζωή των επιβατών. «Ήμουν πανικόβλητος, ήμουν ανίκανος να κάνω οτιδήποτε. Δεν έλαβα τα δέοντα μέτρα, γεγονός που οδήγησε στην απώλεια τόσων πολύτιμων ζωών», είπε.


Το δικαστήριο έδειξε επιείκεια και προς τρία ακόμη μέλη του πληρώματος, για τα οποία η κατηγορούσα αρχή είχε ζητήσει την επιβολή ισόβιας κάθειρξης, και επέβαλε ποινές κάθειρξης 15 έως 30 ετών.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο!