Φωτεινή Τιρπιντήρη: Η αγάπη και η αφοσίωσή μας στο ελαιόλαδο, μάς οδηγεί σε αυτή τη διοργάνωση

10.04.2024

Προσυνεδριακή εκδήλωση – “Ο Πολιτισμός της Ελιάς’’ 03/04/24

Tην Τετάρτη 3 Απριλίου 2024, στις 18.30, στους φιλόξενους χώρους του Αμφιθεάτρου του Πολεμικού Μουσείου στην Αθήνα, πραγματοποιήθηκε η υψηλού επιπέδου εκδήλωση – προπομπός του πολυαναμενόμενου 2ου «Elia Lesvos Confest 2024», το οποίο προγραμματίζεται να γίνει στη Λέσβο, το διάστημα 23 έως 26 Μαΐου. Η άκρως επιτυχημένη σε κάθε επίπεδο εκδήλωση, με θέμα “Ο Πολιτισμός της Ελιάς’’, πραγματικά κατέκλυσε τον χώρο διεξαγωγής της. Η βραδιά ξεκίνησε με το μήνυμα που απέστειλε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης. Ακολούθησε ο χαιρετισμός του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σταύρου Κελέτση, ο οποίος τίμησε με την παρουσία του την εκδήλωση δηλώνοντας την αμέριστη αρωγή από πλευράς του Υπουργείου, ενώ αμέσως μετά στο βήμα ανέβηκε ο Δήμαρχος Μυτιλήνης Παναγιώτης Χριστόφας, τονίζοντας μεταξύ άλλων στον σύντομο χαιρετισμό του: ” Είμαι βέβαιος ότι στο πλαίσιο του επερχόμενου Συνεδρίου θα διεξαχθεί ένας εξαιρετικά γόνιμος διάλογος προς όφελος της ελιάς και του ελαιολάδου και ευελπιστώ να καταστεί ετήσιος θεσμός”.

Πέραν των προαναφερομένων, το παρόν στην σημαντική αυτή βραδιά, όχι μόνο για την ελιά και το ελαιόλαδο, αλλά και για την ίδια τη Λέσβο, που στηρίζει -όπως και ολόκληρη η Ελλάδα βέβαια- μεγάλο μέρος της οικονομίας της στον καρπό αυτό και τα προϊόντα του, έδωσαν  πολλές εξέχουσες προσωπικότητες της επιστημονικής, κοινωνικο-πολιτικής, οικονομικής και επιχειρηματικής κοινότητας, μεταξύ των οποίων ο Λέσβιος Αρχιτέκτονας και π. Υπουργός Νίκος Σηφουνάκης, ο Δικηγόρος και π. Υπουργός Λουκάς Αποστολίδης, ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Παλαιού Φαλήρου Γεώργιος Ασημακόπουλος και βεβαίως πολλοί εκπρόσωποι Φορέων της Λέσβου.

Στο πάνελ των διακεκριμένων ομιλητών συμμετείχαν οι:

-Νίκος Θωμαΐδης | Καθηγητής Αναλυτικής Χημείας, Αναπληρωτής Πρόεδρος του Συμβουλίου Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ). Ο κ. Θωμαΐδης αναφέρθηκε απολύτως τεκμηριωμένα στην ιστορική ανασκόπηση της Λέσβου και της ελαιοπαραγωγής επί της νήσου, από την Αρχαιότητα ως τις μέρες μας.

-Τέσυ Μπάιλα | Συγγραφέας, Γραμματέας του Σωματείου Λογοτεχνών και Φίλων της Λογοτεχνίας PEN Greece, η οποία παρουσίασε με γλαφυρότητα το λεύκωμα “Η Ελιά στη Λέσβο”.

Δρ Σοφία Μπαρουτσάκη-Τσιριγώτη |  Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Σορβόννης, Επίτιμη Πρόξενος της Γαλλίας για Λέσβο & Λήμνο, παρουσίασε πολύ σημαντικά και εν πολλοίς άγνωστα στοιχεία για την ιστορική διαδρομή των κοινωνικο-οικονομικών δεσμών μεταξύ Λέσβου και Γαλλίας, για τις δράσεις του Ελληνο-Γαλλικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου τα τελευταία 135 χρόνια, καθώς και για οικονομικά στοιχεία από την γεωργική παραγωγή και τη βιομηχανία στο νησί.

Το πολυτελές λεύκωμα «Η Ελιά στη Λέσβο» αποτελεί προϊόν ευτυχούς συνεργασίας του εξόχως δραστήριου Πολιτιστικού Συλλόγου «Ελαίας Νήσος Λέσβος» και των Εκδόσεων «Τοπίο», που δεν μας έχουν συνηθίσει σε τίποτα λιγότερο από αισθητικά άψογες και ως προς το περιεχόμενο άρτιες εκδόσεις. Οι μεγάλου σχήματος καλοτυπωμένες σελίδες του λευκώματος αυτού, αναδεικνύουν εξίσου τα ζωγραφικά έργα και τις μοναδικές φωτογραφίες του Δημήτρη Ταλιάνη, ο οποίος παίζει με το φως και την ελιά, τα δύο αναπόσπαστα στοιχεία της φυσιογνωμίας της Λέσβου, αποτυπώνοντας με τον φακό του την αρμονική συνύπαρξη δένδρων, καρπών και ανθρώπων, πλαισιωμένων από το κατάστικτο με λιόδεντρα αρχέγονο κορμί της Λέσβου.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης προβλήθηκαν 3 εξαίρετης αισθητικής και 4λεπτης διάρκειας video του Δημήτρη Ταλιάνη, του ταλαντούχου και παραγωγικότατου αυτού φωτογράφου και εκδότη, με θέματα: «Η Ελιά στη Λέσβο», «Λιομάζωμα» και «Ελαιώνες». Ο ίδιος ο κ. Ταλιάνης, συντόνισε με μοναδική άνεση και μαεστρία την όλη εκδήλωση, που τελούσε υπό την αιγίδα της Γαλλικής Πρεσβείας και του Γαλλικού Ινστιτούτου.

Η βραδιά ολοκληρώθηκε με την ομιλία της Φωτεινής Τιρπιντήρη, Προέδρου του Πολιτιστικού Συλλόγου «Ελαίας Νήσος Λέσβος», η οποία τόνισε αναφορικά με το επερχόμενο Συνέδριο: «Η αγάπη και η αφοσίωσή μας στο ελαιόλαδο, μάς οδηγεί σε αυτή τη διοργάνωση, όπου θα έχουμε την ευκαιρία να μοιραστούμε την πλούσια παράδοσή μας με όλους εσάς. Είστε καλοδεχούμενοι να ανταλλάξουμε ιδέες, να δημιουργήσουμε δεσμούς και να εμπνεύσουμε με το πάθος μας για τον πολιτισμό της ελιάς».

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο!