Ευρεία επιχείρηση έρευνας και διάσωσης μετά από βύθιση Φ/Γ πλοίου σημαίας Κομόρες νοτιοδυτικά ν. Λέσβου

27.11.2023

Ευρεία επιχείρηση έρευνας και διάσωσης βρίσκεται σε εξέλιξη στη θαλάσσια περιοχή νοτιοδυτικά της ν. Λέσβου, υπό το συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Έρευνας και Διάσωσης του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.
Ειδικότερα, τις πρωινές ώρες χθες ενημερώθηκε το ΕΚΣΕΔ από τον Πλοίαρχο του Φ/Γ πλοίου «RAPTOR» σημαίας ΚΟΜΟΡΕΣ ότι πλέει ακυβέρνητο λόγω μηχανικής βλάβης, στη θαλάσσια περιοχή 4,5 ν.μ. νοτιοδυτικά της Λέσβου. Το πλοίο είχε αποπλεύσει από Αλεξάνδρεια με προορισμό την Κωνσταντινούπολη με 14 αλλοδαπούς μέλη πληρώματος. Στη συνέχεια, ο Πλοίαρχος επικοινώνησε εκ νέου με το ΕΚΣΕΔ και δήλωσε ότι το πλοίο έχει πάρει κλίση και αιτήθηκε συνδρομή εκπέμποντας MAYDAY στο κανάλι 16 μέσω VHF.

Στο σημείο έσπευσαν πέντε παραπλέοντα πλοία, ένα ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας και ένα ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού. Λίγο αργότερα εντοπίστηκε σώος από το ελικόπτερο του Π.Ν. ένας 40χρονος Αιγύπτιος (ειδικότητας λιπαντής), ο οποίος διακομίστηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Μυτιλήνης, όπου παραμένει νοσηλευόμενος. Το Φ/Γ πλοίο “CMA CGM ALIAGA” σημαίας Μάλτας εντόπισε και περισυνέλεξε τη σορό 30χρονου Αιγύπτιου (ειδικότητας ναύτη), η οποία παρελήφθη από Περιπολικό πλοίο Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. και μεταφέρθηκε στο λιμάνι της Μυτιλήνης.

Στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή του συμβάντος συνολικά επιχείρησαν υπό ιδιαίτερα δυσμενείς καιρικές συνθήκες (Δ 7-8 BF), τέσσερα σκάφη Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ., μία Φρεγάτα του Π.Ν., ένα σκάφος της δύναμης FRONTEX, είκοσι τέσσερα παραπλέοντα πλοία, ένα ελικόπτερο Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. ένα αεροσκάφος της δύναμης FRONTEX, ένα ελικόπτερο του Π.Ν., δύο ελικόπτερα της Π.Α., καθώς και περιπολικά οχήματα Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. από ξηράς.

Προανάκριση διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Μυτιλήνης.
Οι έρευνες συνεχίζονται.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο!