Ευρωπαίοι εφοπλιστές : Χρειάζεται παγκόσμια δράση κατά της πειρατείας

23.06.2014

Κοινή ανακοίνωση στην οποία θα περιγράφονται οι παγκόσμιες δράσεις για τη διασφάλιση της ασφάλειας στη θάλασσα ζητούν οι Ευρωπαίοι εφοπλιστές από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης της (European Commission/European External Action Service – EC/EEAS).

«Στον αγώνα κατά της Σομαλικής πειρατείας, η ΕΕ έχει παράσχει πολύτιμη βοήθεια μέσω της ναυτικής της αποστολής Atalanta. Παρά το γεγονός ότι οι επιθέσεις των πειρατών στα ανοικτά των ακτών της Σομαλίας έχουν μειωθεί σημαντικά, η κατάσταση παραμένει εύκολα αναστρέψιμη. Καλούμε λοιπόν την ΕΕ να διατηρήσει ναυτική παρουσία της στην περιοχή και να συνεχίσει το εξαιρετικό έργο που έχει επιτελέσει μέχρι στιγμής» αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι Ευρωπαίοι εφοπλιστές και συμπληρώνουν : «Ένα πολύ διαφορετικό είδος πειρατικής δραστηριότητας και ένοπλων ληστειών, που σημείωσε πρόσφατα άνοδο στον Κόλπο της Γουινέας, ζητεί την ταχεία και άμεση δράση της ΕΕ. “Ελπίζουμε ότι η έκταση του προβλήματος θα κατανοηθεί πλήρως από τα κράτη μέλη. Οι γεωπολιτικές πραγματικότητες της Ανατολικής και της Δυτικής Αφρικής είναι δυο ξεχωριστοί κόσμοι. Αυτό με τη σειρά του σημαίνει ότι θα πρέπει η προσέγγιση της ΕΕ να προσαρμοστεί στις ιδιαιτερότητες κάθε περιφέρειας».


Προτάσεις ECSA


Η ECSA είναι της γνώμης ότι ένα πρώτο βήμα προς την εξάλειψη της πειρατείας στον Κόλπο της Γουινέας είναι η εγκατάσταση ενός ασφαλούς και αξιόπιστου μηχανισμού πληροφόρησης, καθώς ακόμα και σήμερα είναι αδύνατο να υπολογιστούν με ακρίβεια οι επιθέσεις. Η ΕΕ πρέπει επίσης να υποστηρίξει την ανάπτυξη από τον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (ΙΜΟ), διεθνών προτύπων για τις ιδιωτικές ένοπλες ομάδες φύλαξης, που θα συμβάλουν στη μείωση της ευπάθειας των πλοίων.


Όσον αφορά στην ασφάλεια των πλοίων στα λιμάνια οι ευρωπαίοι εφοπλιστές σημειώνουν ότι αν και είναι αξιέπαινες μέχρι στιγμής, οι προθέσεις της ΕΕ δεν πρέπει να οδηγήσουν σε πρόσθετη νομοθεσία στον τομέα αυτό πριν να διασφαλίσουν ότι οι συνέργειες μεταξύ των υφιστάμενων πρωτοβουλιών έχουν αναλυθεί προσεκτικά και ότι η ενοποίηση και απλούστευση των υφιστάμενων μέτρων ασφαλείας έχει επαρκώς διερευνηθεί.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο!