Ευρωπαϊκό πρόγραμμα για έλεγχους στα πλοία

25.08.2014

Συνεργασία με το Εργαστήριο Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας ξεκίνησε το Τμήμα Υγειονομικού Ελέγχου Λιμένα Πειραιά της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά, με στόχο την προστασία των επιβατών και των πληρωμάτων στα πλοία.

Η συνεργασία γίνεται στο πλαίσιο υλοποίησης του ευρωπαϊκού: «SHIPSAN ACT Joint Action: Κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία στις θαλάσσιες μεταφορές εξαιτίας βιολογικών, χημικών και ραδιενεργών παραγόντων συμπεριλαμβανομένων των μεταδιδόμενων νοσημάτων», το οποίο χρηματοδοτείται από τη Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Προστασίας του Καταναλωτή της Ευρωπαϊκής Ενωσης.


Κύριος στόχος του προγράμματος είναι η δημιουργία μιας ολοκληρωμένης και βιώσιμης στρατηγικής σε Ευρωπαϊκό επίπεδο με σκοπό τη διαφύλαξη της υγείας των επιβατών και των εργαζομένων σε πλοία (επιβατικά, κρουαζιερόπλοια, φορτηγά) και την πρόληψη κινδύνων δημόσιας υγείας.


Ένας από τους επιμέρους στόχους του προγράμματος είναι η βελτίωση της ποιότητας και η συνεπής / αναλογική προσέγγιση των επιθεωρήσεων όλων των τύπων πλοίων, μέσω εκπαίδευσης εν ώρα εργασίας, έκδοσης ετήσιου προγράμματος επιθεωρήσεων και λειτουργίας πληροφοριακών συστημάτων για την καταγραφή και τη δυνατότητα ανταλλαγής αποτελεσμάτων επιθεωρήσεων.


Ήδη έχουν ξεκινήσει οι πιλοτικοί έλεγχοι πλοίων στο λιμάνι του Πειραιά από μεικτά κλιμάκια Εποπτών Δημόσιας Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά και πιστοποιημένων εκπαιδευτών του προγράμματος και τα αποτελέσματά τους θα αξιοποιηθούν για τη βελτίωση και συμπλήρωση του κανονισμού ελέγχων των πλοίων.


Σε δηλώσεις του ο Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά κ. Στέφανος Χρήστου τόνισε:


«Παρά την ελλειπή στελέχωση του Τμήματος Υγειονομικού Ελέγχου Λιμένα Πειραιά, με ιδιαίτερη χαρά ανταποκριθήκαμε στην πρόσκληση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας για συμμετοχή στο πιλοτικό πρόγραμμα με στόχο την πρόληψη κινδύνων δημόσιας υγείας επιβατών και εργαζομένων σε πλοία. Θέλω να επισημάνω ότι οι δύο γιατροί και οι επόπτες Δημόσιας Υγείας που υπηρετούν στις υπηρεσίες μας, βρίσκονται σε συνεχή 24ωρη ετοιμότητα επτά ημέρες την εβδομάδα, για να ανταποκριθούν στις ανάγκες της κυριότερης θαλάσσιας πύλης της χώρας και να πραγματοποιήσουν τους ελέγχους στα κρουαζιερόπλοια που καταφθάνουν καθημερινά στο λιμάνι του Πειραιά στα οποία στηρίζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό η προσπάθεια της χώρα μας για άνοδο του τουρισμού και ανάκαμψη της Εθνικής Οικονομίας. Ευελπιστούμε ότι από τη συνεργασία Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά θα προκύψουν συμπεράσματα που θα βελτιώσουν και θα διευκολύνουν τις διαδικασίες υγειονομικών ελέγχων σε πλοία ».

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο!