Euronav: Πουλάει στην Anglo-Eastern το τμήμα διαχείρισης πλοίων με έδρα την Ελλάδα

16.04.2024

Η Euronav NV & η Anglo-Eastern Univan Group υπέγραψαν πρωτόκολλο συμφωνίας για την πώληση και την αγορά της Euronav Ship Management Hellas.

Αναλυτικότερα, η Euronav και η Anglo-Eastern σκοπεύουν να ενώσουν τις δυνάμεις τους, μέσω αυτής της πώλησης, με την τελευταία να αναλαμβάνει την κυριότητα των ευθυνών διαχείρισης πλοίων της ESMH. Αυτή η συναλλαγή θα δώσει στην Anglo-Eastern μια ισχυρή τοπική παρουσία στην ελληνική αγορά, ενώ παράλληλα θα ενισχύσει σημαντικά το αποτύπωμά της σε μεγάλα crude oil tankers. Μετά τη συγχώνευση, η ESMH θα γίνει μέρος του τεράστιου παγκόσμιου δικτύου της Anglo-Eastern, προσφέροντας στη συνδυασμένη εταιρεία ένα ευρύ φάσμα ευκαιριών ανάπτυξης σε διαφορετικές περιοχές και τύπους πλοίων.

Από την πλευρά του, ο Bjorn Hojgaard, Διευθύνων Σύμβουλος της Anglo-Eastern, τόνισε τον αμοιβαίο επωφελή χαρακτήρα αυτής της συμφωνίας, η οποία «θα επιτρέψει στις δύο εταιρείες να επικεντρωθούν σε αυτό που κάνουν καλύτερα και αντανακλά τη μέγιστη εμπιστοσύνη της Euronav στην ικανότητα της Anglo-Eastern να προσφέρει ως διαχειριστής πλοίων και σε ευρύτερες σχετικές πρωτοβουλίες στην ασφάλεια, την ποιότητα, την ψηφιοποίηση, την εκπαίδευση του πληρώματος και την απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές».

Την ίδια ώρα ο Alexander Saverys, Διευθύνων Σύμβουλος είπε ότι «Είμαστε πολύ χαρούμενοι που ενώνουμε τις δυνάμεις μας με την Anglo-Eastern. Έχουμε ήδη μια ισχυρή συνεργασία με την Anglo-Eastern και αυτός ο συνδυασμός θα ενισχύσει περαιτέρω τις επιχειρηματικές μας σχέσεις, προσφέροντας πολλές νέες ευκαιρίες για την εταιρεία και τους ανθρώπους μας».

Επισημαίνεται ότι το πρωτόκολλο συμφωνίας υπόκειται σε περαιτέρω τεκμηρίωση και τελική έγκριση από το διοικητικό συμβούλιο.

Ποια είναι Euronav

 Η Euronav και η CMB.TECH μαζί αντιπροσωπεύουν έναν όμιλο με περίπου 150 πλοία (συμπεριλαμβανομένων των νεότευκτων) bulk carriers, containerships, chemical tankers, offshore wind vessels & oil tankers. Επίσης, ο Όμιλος εστιάζει σε μεγάλες θαλάσσιες και βιομηχανικές εφαρμογές υδρογόνου ή αμμωνίας. Ενώ προσφέρουν και καύσιμα υδρογόνου και αμμωνίας σε πελάτες, μέσω δικής τους παραγωγής ή τρίτων παραγωγών. Εκτός των άλλων, εργάζεται και για την ανάπτυξη εφαρμογών υδρογόνου όπως φορτηγά, ατμομηχανές και straddle carriers. Ο Όμιλος πιστεύει ότι η χρήση υδρογόνου για μικρότερα πλοία και αμμωνίας για μεγαλύτερα θα μπορούσε να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στο να γίνει πιο πράσινη η ναυτιλία.

Η Euronav σχεδιάζει να προτείνει στους μετόχους της την αλλαγή της επωνυμίας της σε CMB.TECH. Ωστόσο, η Euronav θα παραμείνει το όνομα για το τμήμα των δεξαμενόπλοιων. Η εστίαση είναι στη διαφοροποίηση, την απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές και τη βελτιστοποίηση του στόλου. Στόχος της εταιρείας είναι να γίνει το σημείο αναφοράς στη βιώσιμη ναυτιλία.

Η Euronav είναι εισηγμένη στο Euronext Brussels και στο NYSE με το σύμβολο EURN. Η εταιρεία έχει την έδρα της στην Αμβέρσα του Βελγίου και έχει γραφεία σε όλη την Ευρώπη και την Ασία.Η Euronav Ship Management (Hellas) Ltd ιδρύθηκε στην Αθήνα το 2005 και δραστηριοποιείται στη διαχείριση πλοίων των oil tankers της Euronav και την επίβλεψη νεότευκτων κατασκευών. Η διαχείριση πλοίων περιλαμβάνει τα πληρώματα, την τεχνική διαχείριση, τις προμήθειες, τα οικονομικά, την ασφάλεια και διασφάλιση ποιότητας.

Τέλος σχετικά με την Anglo-Eastern Univan Group

Ο όμιλος Anglo-Eastern Univan είναι κορυφαίος παγκόσμιος πάροχος ανεξάρτητων υπηρεσιών διαχείρισης πλοίων, με 650+ πλοία υπό πλήρη τεχνική διαχείριση, περίπου 500 πλοία υπό διαχείριση πληρώματος και σχεδόν 1.000 νεότευκτα και μετατροπές στα τμήματα επίβλεψης νεότευκτων και διαχείρισης έργων. Στον πυρήνα αυτής της προσπάθειας βρίσκεται ένα αφοσιωμένο εργατικό δυναμικό με περισσότερους από 37.000 ναυτικούς και περισσότερους από 2.100 υπαλλήλους στην ξηρά που υποστηρίζουν πελάτες σε όλους τους τύπους πλοίων και δεσμεύονται να οικοδομήσουν εμπιστοσύνη, να οδηγήσουν τις επιδόσεις και να διαμορφώσουν ένα καλύτερο θαλάσσιο μέλλον. Ο όμιλος έχει την έδρα του στο Χονγκ Κονγκ και περιλαμβάνει ένα δίκτυο με περισσότερες από 29 τοποθεσίες που εκτείνονται στην Ασία, την Ευρώπη και την Αμερική που περιλαμβάνει εξ ολοκλήρου ιδιόκτητα εκπαιδευτικά κέντρα και την Anglo-Eastern Maritime Academy.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο!