Εθνική Τράπεζα: Τι προβλέπει το σχέδιο αναδιάρθρωσης

06.08.2014

Σύμφωνα με το σχέδιο αναδιάρθρωσης που συμφώνησε η διοίκηση της τράπεζα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η τράπεζα θα διατηρήσει την παρουσία της στην στρατηγική αγορά της Τουρκίας -ελέγχοντας την πλειοψηφία των μετοχών της Finansbank- ωστόσο θα πρέπει να αποχωρήσει από όλες τις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Σύμφωνα με το σχέδιο αναδιάρθρωσης μέχρι τον Ιούνιο του 2018 η ΕΤΕ θα πρέπει να έχει πουλήσει τις θυγατρικές της τράπεζες στην Αλβανία, την Βουλγαρία, τα Σκόπια, τη Ρουμανία, τη Σερβία, την Νότιο Αφρική και τα καταστήματα που διατηρεί στην Αίγυπτο.


Η ΕΤΕ θα μπορέσει ωστόσο να διατηρήσει κάποια υποκαταστήματα στην Κύπρο, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Μάλτα.


Σύμφωνα με πληροφορίες η διοίκηση της ΕΤΕ αποκλείει το ενδεχόμενο να αποχωρήσει από την αγορά των Σκοπίων ενώ υπογραμμίζεται ότι θα προχωρήσει σε πωλήσεις τραπεζών στα Βαλκάνια μόνο αν η πώληση ενισχύει την κεφαλαιακή της βάση.


Σε ότι αφορά την Finansbank η τράπεζα θα πρέπει να προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου που θα αντιστοιχεί τουλάχιστον στο 20\% του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας ενώ η ΕΤΕ έχει δεσμευτεί να προχωρήσει στην πώληση του 20\% των μετοχών της Finansbank.


Η Εθνική συμφώνησε ακόμα με την Κομισιόν ότι στην Ελλάδα το δίκτυο καταστημάτων θα περιοριστεί στα 550 σημεία μέχρι το τέλος του 2017 ενώ ο αριθμός εργαζομένων στην Ελλάδα θα πρέπει να περιοριστεί στους 10.695 εργαζόμενους. Σήμερα ο δίκτυο καταστημάτων αριθμεί τα 520 σημεία δηλαδή η ΕΤΕ ηδη έχει πετύχει το σχετικό στόχο.


Τέλος ο δείκτης δανείων προς καταθέσεις θα πρέπει να μην ξεπερνά το 115\%. Σημειώνεται ότι σήμερα ο δείκτης διαμορφώνεται κοντά στο 90\% που σημαίνει ότι θα πρέπει να προχωρήσει σε χορηγήσεις δανείων πολλών δις. ευρώ.


Βασικός στόχος των σχεδίων αναδιάρθρωσης είναι να περιοριστεί η εξάρτηση των συστημικών τραπεζών από την βοήθεια -τόσο σε ρευστότητα όσο και σε κεφάλαια- που απολαμβάνουν από τον δημόσιο τομέα.


Με τις κινήσεις αυτές οι τράπεζες θα δημιουργήσουν πρόσθετο εσωτερικό κεφάλαιο που θα ισχυροποιήσει περαιτέρω την κεφαλαιακή τους βάση.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο!