Επίθεση ΠΕΝΕΝ κατά Βαρβιτσιώτη για Ατομικές Συμβάσεις στη ναυτιλία

12.06.2014

Η Διοίκηση της ΠΕΝΕΝ καταγγέλλει την κατάπτυστη απόφαση του ΥΝΑ σύμφωνα με την οποία απαντώντας στην Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών σημειώνει μεταξύ των άλλων και τα παρακάτω:

Α) «Η Συλλογική Σύμβαση εργασίας πληρωμάτων φορτηγών πλοίων από 4.500 TDW και άνω που κυρώθηκε με την υπ’ αριθμ 3525.1.1/01/2011 Υπουργική απόφαση (ΦΕΚ Β΄123/9-2-2011) έληξε την 31/12/2010 και μέχρι σήμερα δεν έχει συναφθεί και κυρωθεί νέα ΣΣΕ για την συγκεκριμένη κατηγορία πλοίων».


Β) «Κατόπιν των ανωτέρω και σύμφωνα με το άρθρο 6 παρ. 1 του κανονισμού για την εφαρμογή απαιτήσεων της Σύμβασης Ναυτικής Εργασίας 2006 που εγκρίθηκε με την υπ’ αριθμό 3522/2/8/2013 (Β΄ΚΥΑ 1671) οι όροι ναυτολόγησης των Ελλήνων Ναυτικών συμφωνούνται ελεύθερα από τα συμβαλλόμενα μέρη με ατομική σύμβαση ναυτολόγησης του ναυτικού».


Το ανωτέρω που υπογράφεται από τον ίδιο τον Υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου Μ. Βαρβιτσιώτη εστάλη στην ΕΕΕ στις 29/5/2014 ενώ στην ΠΝΟ κοινοποιήθηκε στις 11/6/2014!!! Προφανώς αυτό το έγγραφο είχε επίσημα υπόψη του ο Πρόεδρος της ΕΕΕ κ. Θ. Βενιάμης όταν στην συνέντευξή του κατά την διάρκεια των Ποσειδωνίων ανακοίνωσε τα περί πρόσληψης ελλήνων ναυτικών στην ποντοπόρο ναυτιλία με ατομικές συμβάσεις!!!


Σημειώνουμε ότι η ενέργεια αυτή ισοδυναμεί με μίνι πραξικόπημα όταν είναι σε όλους γνωστό ότι η ελληνική Βουλή κατά την διάρκεια ψήφισης του 4150/2013 είχε απορρίψει την σχετική διάταξη του τότε Υπουργού Ναυτιλίας.


Η άθλια και παράνομη αυτή απόφαση της κυβέρνησης και του Υπουργού Ν.Α δείχνει ότι υπηρετούν πιστά τα συμφέροντα και τις επιδιώξεις του εφοπλιστικού κεφαλαίου.


Θεωρούμε την απόφαση αυτή ότι συνιστά σαφέστατη παραβίαση της Δ.Σ περί Ναυτικής Εργασίας και στην πράξη την καταστρατηγεί και την ακυρώνει.


Δικαστικά, νομικά αλλά και με βάση την διεθνή Ναυτική Νομοθεσία η απόφαση αυτή είναι αίολη και δεν πρόκειται να εφαρμοσθεί. Ταυτόχρονα αν λάβουμε υπόψη τις δηλώσεις του Προέδρου της ΕΕΕ «ότι ακόμη απομένουν κάποιες λεπτομέρειες προκειμένου να αρχίσει η πρόσληψη ναυτικών με ατομικές συμβάσεις» δεν αποκλείουμε ο εφοπλιστόδουλος κατήφορος της κυβέρνησης να οδηγήσει σε μια νέα απόπειρα να επαναφέρουν στην Βουλή τις επόμενες μέρες σχετική νομοθετική ρύθμιση που θα ικανοποιεί πλήρως τις εφοπλιστικές αυτές επιδιώξεις. Μένει να δούμε ποιες είναι αυτές οι λεπτομέρειες….


Το ίδιο το έγγραφο του Υπουργού Ν.Α είναι ένα κουρελόχαρτο που η θέση του είναι για τον κάλαθο των σκουπιδιών!!! Δείχνει πόσο αδίστακτη και βάρβαρη είναι η πολιτική της κυβέρνησης σε βάρος των εργαζομένων και ιδιαίτερα στην περίπτωση αυτή ενάντια στον Ναυτεργατικό κόσμο, που με μονοκονδυλιά γκρεμίζει και καταστρέφει την ΣΣΕ η οποία επί 70 χρόνια ήταν το εργαλείο που τα Συνδικάτα πάλευαν και αγωνίζονταν για την βελτίωση και αναβάθμιση των συνθηκών ζωής των Ναυτεργατών.


Θα τους ακολουθεί ντροπή και καταισχύνη για τις άθλιες πράξεις τους σε βάρος του Ναυτεργατικού κόσμου.


Η ΠΕΝΕΝ πρότεινε στην σημερινή συνεδρίαση της ΠΝΟ, που συνεδρίασε έκτακτα για τον σκοπό αυτό, την λήψη μιας σειράς αγωνιστικών και απεργιακών κινητοποιήσεων. Η πλειοψηφία επέμεινε για άλλη μια φορά για την αποστολή εγγράφων διαμαρτυρίας………….


Οι Ναυτεργάτες πρέπει να βγάλουν τα συμπεράσματά τους!!!

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο!