Επιμήκυνση χρέους – σταθερό επιτόκιο ζητάμε από Eurogroup

05.05.2014

Την επιμήκυνση του χρέους έως 60 ή και 70 έτη αναμένεται να ζητήσει σήμερα Δευτέρα από το Eurogroup ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας επισημαίνοντας ότι η χώρα έχει εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της αναφορικά με το πρωτογενές πλεόνασμα.

Το επικρατέστερο, ωστόσο, σενάριο προβλέπει την επιμήκυνση αποπληρωμής του χρέους στα 50 χρόνια, από 30 σήμερα. Τα σενάρια για την ελάφρυνση του χρέους που εξετάζουν η ευρωζώνη και η Ελλάδα βασίζονται σε τρία στοιχεία: Πρώτον, την επιμήκυνση του χρόνου ωρίμασης των ομολόγων δεύτερον, την μείωση ή εξασφάλιση σταθερά χαμηλών επιτοκίων και Τρίτον, την περίοδος χάριτος για τους τόκους. Ειδικότερα η ελληνική πλευρά ζητάει :


1) Τη μεγαλύτερη δυνατή επιμήκυνση, ακόμη και στα 60 ή 70 χρόνια, παρότι το επικρατέστερο σενάριο προβλέπει. Σημειώνεται ότι τα ομόλογα του πρώτου Μνημονίου, ύψους 52,9 δισ. ευρώ (GLF), αρχίζουν να πληρώνονται το 2020 και τα ομόλογα του δεύτερου Μνημονίου, ύψους 139,9 δισ. ευρώ (EFSF), αρχίζουν να πληρώνονται το 2023. Με την επιμήκυνση στα 50 χρόνια, οι ανάγκες θα μειωθούν μέχρι το 2040, αλλά μετά – βεβαίως – θα αυξηθούν.


Σταθερό επιτόκιο αντί κυμαινόμενου


2) Μετατροπή του επιτοκίου από κυμαινόμενο σε σταθερό, καθώς η κυβέρνηση ανησυχεί ότι τα επόμενα χρόνια τα κυμαινόμενα επιτόκια θα αυξηθούν επιβαρύνοντας τις δαπάνες για τόκους. Η διαπραγμάτευση αφορά κυρίως τα δάνεια του πρώτου Μνημονίου, για τα οποία το επιτόκιο είναι Euribor συν 0,5\% που αντιστοιχεί σήμερα σε περίπου 0,8\%. Η Ελλάδα θα ήθελε να κρατήσει αυτό το επιτόκιο, ενώ θα ήταν διατεθειμένη ακόμη και να το αυξήσει ελαφρώς στο 1\%, αλλά για όλη την περίοδο. Σημειώνεται από κύκλους του υπουργείου Οικονομικών ότι « σε αυτή την περίπτωση, εκτιμάται ότι θα υπάρξει όφελος 25 δισ. ευρώ από τόκους στα 50 χρόνια».
Εναλλακτικά προτείνεται να διατηρηθεί σταθερό για ένα διάστημα και μετά να επανεξεταστεί. Για τα επιτόκια του δεύτερου Μνημονίου θεωρείται ότι δύσκολα θα γίνει αποδεκτή μια μείωση, καθώς ο ΕFSF δανείζει στην Ελλάδα σχεδόν όσο δανείζεται και ο ίδιος.


Περίοδο χάριτος


3) Περίοδο χάριτος 17 χρόνια για την πληρωμή των τόκων (στα δάνεια του ΕFSF υπάρχει ήδη δεκαετής περίοδος χάριτος.


Η διαπραγμάτευση προβλέπεται μακρά και οι αποφάσεις αναμένονται τον Νοέμβριο, με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Τότε θα έχει προχωρήσει και η διαπραγμάτευση με την τρόικα για τις ενδεχόμενες νέες χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας.


Η Ευρωζώνη βλέπει το θέμα συνολικά καθώς υποστηρίζει ότι το ύψος του χρέους και η βιωσιμότητά του συνδέονται με τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας και το πώς αυτές θα καλυφθούν.


Νέο δάνειο ;


Η Ευρωζώνη, πάντως, σύμφωνα και με τις μέχρι σήμερα δηλώσεις υψηλόβαθμων στελεχών της μάλλον προκρίνει ως ασφαλέστερη επιλογή τη σύναψη ενός ακόμη δανείου μικρού σχετικώς ύψους, που θα δεσμεύει όμως την Ελλάδα ως προς τη συνέχιση της εφαρμογής του προγράμματος προσαρμογής.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο!