Επαναλαμβανόμενες 48ωρες στην ακτοπλοΐα

31.03.2014

«Δένουν» τα πλοία στα λιμάνια οι ναυτεργάτες από το πρωί της Δευτέρας διαμαρτυρόμενοι για διατάξεις του πολυνομοσχεδίου όπου προβλέπεται ο καθορισμός επιχειρησιακών συμβάσεων στις ακτοπλοΐες εταιρείες. Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία ( ΠΝΟ) οι απεργιακές κινητοποιήσεις θα είναι 48ωρες επαναλαμβανόμενες.

Τα «δεμένα» πλοία στα λιμάνια της χώρας αναμένεται να προκαλέσουν σημαντικά προβλήματα στην διακίνηση επιβατών αλλά και προϊόντων από τα νησιά προς την χερσαία χώρα και αντιστρόφως. Ωστόσο οι ναυτεργάτες δηλώνουν ότι είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν.


Μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ) Αντώνης Νταλακογιώργος, είπε ότι στόχος της νέας ρύθμισης είναι η δημιουργία επιχειρησιακών σωματείων και ακολούθως επιχειρησιακών συμβάσεων που θα υπογράφονται μεταξύ των σωματείων αυτών και των αντίστοιχων ναυτιλιακών εταιρειών. Αυτό στην πράξη σημαίνει, πρόσθεσε, συντριβή των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και ταυτόχρονα τεράστια μείωση των μισθών σε αυτές τις κατηγορίες πλοίων.


Θα αντιδράσουμε με όλες τις μορφές πάλης προκειμένου να μην υλοποιηθεί αυτός ο κυβερνητικός σχεδιασμός, πρόσθεσε ο πρόεδρος της ΠΕΝΕΝ.


Η απεργιακή συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί το πρώι της Δευτέρας στην πλατεία Καραΐσκάκη στον Πειραιά, στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί διαμαρτυρία έξω από το πλοίο «European express» και θα ακολουθήσει πορεία προς το υπουργείο Ναυτιλίας.


Ανακοίνωση ΠΝΟ


Οι ναυτεργάτες, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΠΝΟ, μεταξύ άλλων, ζητούν:


1)Άμεση απόσυρση του πολυνομοσχεδίου και διαγραφή των ρυθμίσεων που αφορούν την ναυτεργασία. 2) Άμεση απόσυρση του νέου σχεδίου νόμου για τα Τουριστικά πλοία και διαγραφή των σε βάρος του κλάδου μας ρυθμίσεων.3) Διατήρηση των ρυθμίσεων χρηματοδότησης του ΝΑΤ από τον δημόσιο προϋπολογισμό. 4) Υπογραφή ΣΣΝΕ σε όλες της κατηγορίες των πλοίων και πλήρης εφαρμογή των μέχρι σήμερα συμβατικών υποχρεώσεων της εργοδοσίας και της κείμενης νομοθεσίας και 5) Άμεση και πλήρης εξόφληση των οφειλόμενων δεδουλευμένων αποδοχών πολλών μηνών, των πληρωμάτων των πλοίων


Να σημειωθεί ότι έως τώρα η σύμβαση εργασίας των ναυτικών βασιζόταν στη συλλογική σύμβαση εργασίας που συμφωνούσε η ΠΝΟ με τους ακτοπλόους.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο!